Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Αγανάκτηση από τους Ιατρικούς Συλλόγους: Υποστελεχωμένο το ΕΣΥ, στα λόγια οι προσλήψεις, «θεατής» ο Κικίλιας…

Άμεσες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους ίδιους και τον τομέα της Υγείας ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας από το υπουργείο Υγείας.

Αναφέρονται στη στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στις λήξεις συμβάσεων και τις αποχωρήσεις γιατρών από τα ΠΕΔΥ και τις ΤΟΜΥ, κάνουν λόγο για θέματα εγκατάστασης, κενές οργανικές θέσεις κ.ά. Οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας (ΙΣΛ) επισημαίνουν ότι «ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το υπουργείο Υγείας είναι τουλάχιστον ελλιπής».

Εξηγούν ότι οι 800 θέσεις νέων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ παραμένουν εξαγγελίες από τον περασμένο Σεπτέμβριο και πως ο θεσμός «απλήρωτων από τον Αύγουστο» οικογενειακών γιατρών συρρικνώνεται, σε άκρως επικίνδυνη φάση μάλιστα, καθώς πλησιάζει το κύμα της γρίπης.

Παράλληλα, λήγουν συμβάσεις στις ΤΟΜΥ και αποχωρούν οι γιατροί από τα ΠΕΔΥ «χωρίς να υπάρχει σχέδιο και μέριμνα για το τι θα απογίνουν οι θέσεις αυτές, καθόσον το πρόγραμμα ΕΣΠΑ λήγει το 2021», τονίζουν οι γιατροί του ΙΣΛ.

Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί ότι οι ΤΟΜΥ θα ενσωματωθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα ενισχυθούν.

Υπάρχει μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης γιατρών στο τέλος του χρόνου και αναμένεται η ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως έχει δεσμευτεί ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας. Οι γιατροί του ΙΣΛ τονίζουν ότι οι προσλήψεις των μόνιμων γιατρών στις κενές οργανικές θέσεις καθυστερούν και πως η υποστήριξη σε θέματα εγκατάστασης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας υστερεί.

Επίσης, παρατηρούνται ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα και αντιδραστήρια, ενώ η στελέχωση των ΜΕΘ έχει καθυστερήσει, όπως ισχυρίζονται, καθώς και την αντικατάσταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) από νέο θεσμικό όργανο. Κάνουν λόγο και για τα περιστατικά βίας εις βάρος των γιατρών με αφορμή περιστατικά στο Νοσοκομείο της Βέροιας, αλλά και στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας εξέφρασε την αγανάκτησή του για το φαινόμενο αυτό και τόνισε: «Το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Υγείας παρακολουθεί χωρίς να προβαίνει σε καμία ενέργεια προστασίας του προσωπικού των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από τέτοιου είδους κακόβουλες ενέργειες».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ