Το κουκούλωμα της αισχροκέρδειας

Αν εννοούσε όσα έλεγε στη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είχε νομοθετήσει για ουσιαστικά πρόστιμα και ποινές και θα επέβαλλε την άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων

Must Read

Επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη η ακρίβεια έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Από τον Οκτώβριο του 2021, περίπου τρεις μήνες πριν από το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού πολέμου, οι τιμές στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης αυξάνονται. Η ανοδική πορεία τους δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις απειλές του πρωθυπουργού στις πολυεθνικές, οι οποίες στην ουσία τους είναι… τζούφιες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης την 1η Οκτωβρίου είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι ήθελε να στείλει το μήνυμα «στις πολυεθνικές, στις μεγάλες πολυεθνικές, ότι αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς, θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές».

Επειτα από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το πρόστιμο συνολικά 2.000.000 ευρώ στις πολυεθνικές εταιρίες Ελαΐς-Unilever και Procter & Gamble Ελλάδα. Είναι προφανές πως επιβλήθηκε για να αποδειχθεί το αληθές των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη.

Επειτα από δύο έτη αδικαιολόγητων, εξωφρενικών ανατιμήσεων στα καταναλωτικά αγαθά, το ποσόν του 1.000.000 ευρώ ανά πολυεθνική φαντάζει ασήμαντο. Οταν έχουν θησαυρίσει από τις αντικοινωνικές και παράνομες πρακτικές τους, κερδίζοντας σε βάρος του λαού εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, το να επιστρέψουν στο κράτος μόνο ένα με τη μορφή προστίμου δεν είναι κάτι που θα τις αποθαρρύνει να ξανακάνουν τα ίδια.

Αλλωστε, ακόμα και τα πρόστιμα-χάδια που επιβάλλονται στις πολυεθνικές δεν εισπράττονται. Τον Οκτώβριο του 2018 η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στην Ελαΐς-Unilever συνολικό πρόστιμο ύψους 27.560.000 ευρώ για σημαντικές παραβάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού επί 21 χρόνια κι αυτά τα χρήματα δεν έχουν ακόμα καταβληθεί! Η εταιρία κάνει ενστάσεις επί ενστάσεων για να μην πληρώσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν εννοούσε όσα έλεγε στη συνέντευξή του, θα είχε νομοθετήσει για ουσιαστικά πρόστιμα και ποινές και θα επέβαλλε την άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων. Ολα τα υπόλοιπα είναι κουκούλωμα της αισχροκέρδειας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This