Σφοδρά «πυρά» κατά της Κυβέρνησης: Προϋπολογισμός «ακρίβειας, οριζόντιας φορολόγησης και ανεξέλεγκτου ιδιωτικού χρέους»!

Για «δογματική εμμονή τής κυβέρνησης στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ - Για «ματωμένα πλεονάσματα» κάνει λόγο το ΚΚΕ

Must Read

Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του Προϋπολογισμού του 2024 από τον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ΣΥΡΙΖΑ και Νίκος Παππάς εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν για «δογματική εμμονή» στην «αδιέξοδη οικονομική πολιτική», ενώ κάνουν λόγο για Προϋπολογισμό «ακρίβειας, οριζόντιας φορολόγησης και ανεξέλεγκτου ιδιωτικού χρέους».

Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Το σχέδιο του Προϋπολογισμού 2024 αποδεικνύει τη δογματική εμμονή τής κυβέρνησης στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, ο Προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το τεράστιο κόστος της στέγασης, το πρόβλημα των χρεών και των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας. Από την άλλη οι μικρές αυξήσεις στους μισθούς δεν αναπληρώνουν τις μεγάλες περικοπές του παρελθόντος σε μισθούς και συντάξεις και κυρίως, εξανεμίζονται πλήρως από το ράλι του πληθωρισμού».

Επισημαίνεται ακόμα η πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας τον Οκτώβριο στον πληθωρισμό τροφίμων και προστίθεται: «Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών εμμένοντας στα ημίμετρα των κουπονιών και των καλαθιών και ανακοινώνοντας (για να διαψευστούν λίγο μετά…) σοφιστείες περί κατάργησης των προσφορών των εταιρειών».

Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν επίσης ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση «επιβάλλει οριζόντιο χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποδεικνύοντας την πλήρη ανεπάρκειά της στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και επιμένοντας στη λογική του σχεδίου Πισσαρίδη που θεωρεί ευλογία την καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για την απόλυτη εξαπάτηση αλλά και τον πλήρη αιφνιδιασμό των φορολογούμενων, οι οποίοι καλούνται να φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2023 με ένα νέο επιβαρυντικό πλαίσιο το οποίο ψηφίζεται στο τέλος του 2023».

Σχετικά με τον ΦΠΑ οι κομματικές πηγές αναφέρουν πως «υπάρχει πραγματικό αλαλούμ», καθώς «η κυβέρνηση σε μια περίοδο που έχουμε ακρίβεια παντού και εκτόξευση του κόστους προϊόντων και πρώτων υλών, αυξάνει τον ΦΠΑ στο 24% για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών (μη αλκοολούχα ποτά και ροφήματα πλην καφέ)» και σχολιάζουν ότι προεκλογικά η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγαν «καμία αύξηση φόρου, όμως σήμερα επιβάλλει άδικη άμεση οριζόντια φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, εμμένοντας παράλληλα στην άδικη υπερφορολόγηση των πολιτών μέσω των έμμεσων φόρων».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η αλήθεια είναι «μια και αναντίρρητη: H κυβέρνηση υφαρπάζει τεράστια ποσά από τους φορολογούμενους μέσω των έμμεσων φόρων και στη συνέχεια επιστρέφει ένα μικρό κλάσμα αυτών με τη μορφών των διαφόρων pass. Αυτό είναι το δήθεν επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο του κ. Μητσοτάκη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως υπεύθυνη προοδευτική δύναμη και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς θα αντισταθεί με κάθε τρόπο στις κυβερνητικές πολιτικές που στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία, αυξάνουν τις ανισότητες και επιτείνουν το κλίμα οικονομικής ανασφάλειας», καταλήγουν οι πηγές.

Ν. Παππάς: Προϋπολογισμός ακρίβειας, οριζόντιας φορολόγησης και ανεξέλεγκτου ιδιωτικού χρέους

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκου Παππά με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού:

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης, παρόλο που υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, δεν θεσπίζουν αφορολόγητο για όλους στις 10 χιλιάδες ευρώ, αλλά προχωρούν στην οριζόντια και άδικη φορολόγηση.

Η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία χρειάζονται έναν προϋπολογισμό που καταπολεμά την ακρίβεια και το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Έναν προϋπολογισμό που στηρίζει μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις.

ΚΚΕ: «Ματωμένα πλεονάσματα» με δισ. νέους φόρους, η σκληρή πραγματικότητα για το λαό

Σε σχόλιό του για την κατάθεση του Προϋπολογισμού 2024, το ΚΚΕ μιλά για «ματωμένα πλεονάσματα» και εξαπολύει βέλη κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και των ευρωπαϊκών πολιτικών, κάνοντας λόγο για «στροφή της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ σε περισσότερο περιοριστικό μίγμα».

  • Αναλυτικά η δήλωση:

Οι κυβερνητικές περιγραφές του προϋπολογισμού για “ανάπτυξη” προσπαθούν να συγκαλύψουν την σκληρή πραγματικότητα για το λαό, της επαναφοράς στα “ματωμένα πλεονάσματα” με δισεκατομμύρια ευρώ νέους φόρους, το νέο τσεκούρι στις κοινωνικές παροχές, τη διατήρηση των μισθών σε επίπεδα πολύ κάτω ακόμα και απ’ τον πληθωρισμό που καλπάζει, που ουσιαστικά οδηγεί σε μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος. Ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί τη στροφή της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ σε περισσότερο περιοριστικό μίγμα σε μια ακόμα -εξίσου απέλπιδα- προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις διογκούμενες αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Μοναδικός κερδισμένος απ’ το νέο προϋπολογισμό είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, για τους οποίους προβλέπονται νέες παχυλές επιδοτήσεις, διατήρηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών, φθηνό εργατικό δυναμικό και στήριξη των προσοδοφόρων επενδύσεων.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This