ΣΥΡΙΖΑ: Αντίθετος στη δημιουργία πολιτικού κέντρου ο Τεμπονέρας – «Δεν είμαστε με τους νοικοκυραίους»

Όλα όσα είπε ο γνωστός εργατολόγος σε παρέμβασή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος

Must Read

O Διονύσης Τεμπονέρας ήταν ένας εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν το λόγο στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την αντίθεσή του στη δημιουργία «πολιτικού κέντρου» στην παράταξη.

Ειδικότερα, ο γνωστός εργατολόγος μίλησε για λειτουργία αντίθετη προς τον καταστατικό, ζήτησε την άμεση διενέργεια συνεδρίου τον προσεχή Ιανουάριο, τάχθηκε ενάντια σε λογικές αρχηγισμού, ενώ διαφώνησε με τις πρόσφατες αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη σε «νοικοκυραίους». «Ο σεβασμός στο καταστατικό δεν συνάδει με την δημιουργία παράκεντρων και παρα-οργάνων που αντιστρατεύονται τα θεσμοθετημένα όργανα. “Μα και ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε με το πολιτικό κέντρο” θα αντιτάξει κάποιος. Ισχύει και ήταν λάθος και αρκετοί σύντροφοι, πρώην και νυν, νομιμοποίησαν με την συμμετοχή τους αυτήν την αντικαταστατική συμπεριφορά. Το αποτέλεσμα ήταν γνωστό. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν στον “πρωινό καφέ”», δήλωσε σχετικά.

«Η Π.Γ. συνεδρίαζε περίπου μια φορά, κάθε 40 μέρες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν λάθη, παραλείψεις και συνεπακόλουθα, δημόσιες διαφωνίες. Όταν λέμε σεβασμός στο καταστατικό, πρέπει να το εννοούμε. Όταν λέμε σεβασμός στα όργανα, πρέπει να το εννοούμε. Από θέση αρχής συνεπώς δεν προτίθεμαι να συμμετέχω σε μη θεσμοθετημένα, καταστατικά όργανα, σεβόμενος την συλλογική απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου μας, που δημοκρατικά ενέκριναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μας δεσμεύει ακόμα», πρόσθεσε.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας άσκησε ευθέως κριτική και σε αναφορές του προέδρου του κόμματος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πώς «χρειαζόμαστε μια μεγάλη σύγχρονη Αριστερά της εποχή μας. Μια Αριστερά του 21ου αιώνα με νέα αναλυτικά εργαλεία, που θα προσδιορίζει τα κοινωνικά στρώματα και τις κοινωνικές τάξεις, που θέλει να εκπροσωπήσει. Δεν είμαστε με όλους, δεν είμαστε με τους πολλούς, δεν είμαστε με το κεφάλαιο, δεν είμαστε με τους “νοικοκυραίους”».

Τόνισε δε ότι «πρωτίστως είμαστε με τον κόσμο της εργασίας, αλλά και με τον κόσμο της δημιουργίας (μικρομεσαίοι). Με τον “δρόμο”, αλλά και με τη διανόηση και τον κόσμο του πολιτισμού. Με τον διεθνισμό της Αριστεράς, αλλά και με την διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων στο νέο γεωπολιτικό πεδίο».

Mε βάση τα παραπάνω, ο Διονύσης Τεμπονέρας κατέθεσε της εξής προτάσεις για την περεταίρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Η ΚΕ με έκτακτη απόφαση της εξαγγείλει τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου το αργότερο τον Ιανουάριο.
  • Να συγκροτηθεί άμεσα Κ.Ο.Ε.Σ. (+επιτροπή καταστατικού, προγράμματος και ειδική επιτροπή μελέτης ταξικής διάρθρωσης της ελληνικής κοινωνίας) με ολιγομελή, συνθετική γραμματεία και συγκεκριμένες θεματικές χρεώσεις.
  • Στη διάρκεια του Δεκεμβρίου όλες οι ΟΜ προχωρούν σε 2 ΓΣ για την συζήτηση των κειμένων.
  • Την περίοδο του Ιανουαρίου πρέπει να προγραμματισθούν Νομαρχιακές συνδιασκέψεις (έχουν προηγηθεί οι εκλογές στις ΟΜ για την ανάδειξη συντονιστικών) για να συζητηθούν τα προσυνεδριακά κείμενα και να εκλεγεί ΝΕ και τα στελέχη που θα εκπροσωπούν το Νομό στην Περιφερειακή επιτροπή.
  • Ακολουθούν εξωστρεφείς δράσεις-εκδηλώσεις.
  • Στο τέλος Ιανουάριου να κορυφωθεί ο διάλογος με το Συνέδριο μας που πρέπει να αποτελέσει μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό γεγονός για τη χώρα
  • Αμέσως μετά προχωρούμε στην εκλογή της νέας ΚΕ.
  • Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου ακολουθούν τα περιφερειακά συνέδρια που προπαγανδίζουν τις επεξεργασμένες θέσεις του συνεδρίου και εμπεδώνουν-εκπέμπουν στην κοινωνία τη νέα αριστερή, προοδευτική, πολιτική μας ταυτότητα.
  • Τα θεματικά συνέδρια τροφοδοτούν με ιδέες και προτάσεις το κόμμα και στα τέλη Απριλίου, παρουσιάζεται η εναλλακτική προγραμματική(κυβερνητική) πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να ακολουθήσει η μάχη των Ευρωεκλογών.

Θυμίζουμε ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει δηλώσει πως παραμένει εντός ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να «δώσει τη μάχη του Συνεδρίου».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This