Τα Γλυπτά απέναντι στα Eurofighter της Τουρκίας

Λονδίνο και Άγκυρα επιχειρούν να ενισχύσουν την «οπλική διπλωματία», ώστε η Τουρκία να μην αισθάνεται «αγχωμένη», καθώς η ισορροπία στον αέρα του Αιγαίου έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας

Must Read

Δύο παράλληλες κινήσεις της κλυδωνιζόμενης βρετανικής κυβέρνησης του κ. Σούνακ:

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη υπό τον φόβο ότι ο τελευταίος θα τον πίεζε για το θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το ίδιο διάστημα ο Βρετανός ΥΠΕΘΑ Γκραντ Σαπς σε συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Γκιουλέρ στην Άγκυρα δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει τα πάντα ώστε η Τουρκία να προμηθευθεί 40 (20+20) πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter το επόμενο διάστημα.

Δι’ αυτού του τρόπου η κυβέρνηση Σούνακ επιδεικνύει, χωρίς να αφήνει καμιά αμφιβολία, ότι την ενδιαφέρουν πρωτίστως και σχεδόν αποκλειστικώς οι οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία λόγω ενδεχόμενης αγοράς βρετανικού πολεμικού υλικού από τη γείτονα, και γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις λεπτές ευρωπαϊκές και συμμαχικές σχέσεις με την Ελλάδα, που αφορούν θέματα παγκόσμιου πολιτισμού, όπως είναι τα κλεμμένα από τους Βρετανούς Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η προσβλητική κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού όχι μόνον στο πρόσωπο του Ελληνα πρωθυπουργού, όχι μόνο απέναντι στους Έλληνες, αλλά και στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία δεν περιορίζεται σε «στραβή» προσωπική κίνηση του κ. Σούνακ, που προσπαθεί να συσπειρώσει συντηρητικούς ψηφοφόρους στις πιθανές εκλογές στη χώρα του.

Σούνακ

Αυτή η απαράδεκτη κίνηση έχει σαφή και εμφανή πολιτικά κίνητρα. Σύμφωνα με το βαθύ παρασκήνιο, που προέρχεται από ασφαλέστατες διπλωματικές πηγές, ο ίδιος ο πρόεδρος του Πακιστάν και ομοεθνής τού κ. Σούνακ και της βαθύπλουτης οικογένειας της συζύγου του επικοινώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον συμβούλευσε να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να μη διαταραχθεί η αναπτυσσόμενη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Τ. Ερντογάν είχε επικοινωνήσει προηγουμένως με τον φίλο του και σταθερό εδώ και δεκαετίες σύμμαχό του πρόεδρο του Πακιστάν, ζητώντας τη μεσολάβησή του ώστε να μην πραγματοποιηθεί η ελληνοβρετανική πρωθυπουργική συνάντηση στο Λονδίνο.

Η πραγματικότητα, βεβαίως, είχε άλλα κέφια. Ετσι, η απαράδεκτη διπλωματικά κίνηση του κ. Σούνακ προς τον κ. Μητσοτάκη τού γύρισε εντελώς ανάποδα, με τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επανέρχονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας, το ίδιο και η συζήτηση για τον επαναπατρισμό τους, ενώ ο κ. Σούνακ εισπράττει μόνον αρνητικά σχόλια εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, που θα του στοιχίσουν προεκλογικά.

Στον αντίποδα -και παρασκηνιακώς για την ώρα-, Λονδίνο και Άγκυρα επιχειρούν να ενισχύσουν την «οπλική διπλωματία» τους, ώστε η Τουρκία να πάρει ενδεχομένως τα μαχητικά Eurofighter, για να μην αισθάνεται «παραπονεμένη» και «αγχωμένη», καθώς η ισορροπία στον αέρα του Αιγαίου έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας, με την Τουρκία να έχει μπερδευτεί η ίδια, θέλοντας τα αμερικανικά F-16 χωρίς να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και απειλώντας να στραφεί σε ρωσικά αεροσκάφη, αν… δεν ευοδωθεί μια πιθανή αγορά ευρωπαϊκών Eurofighter.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να «γαργαλίσει» τον «κρυμμένο πόνο» των Ευρωπαίων, οι οποίοι δεν είδαν το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροπλάνο (συμπαραγωγής από κονσόρτσιουμ Βρετανίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, που εκπροσωπείται κυρίως από την Airbus) να κυριαρχεί στις προτιμήσεις των αγορών.

Η Ισπανία έχει αποδείξει τη στενή σχέση της με την Άγκυρα, καθώς το πρώτο ελικοφόρο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας ναυπηγήθηκε στην Ισπανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο -με οικονομικά κεσάτια- θέλει την πώληση των Eurofighter στην Τουρκία. Το Βερολίνο είναι άγνωστο ακόμα τι θα κάνει τελικώς.

Και τα Γλυπτά του Παρθενώνα στέκονται σιωπηλά, με τον χρόνο σύμμαχό τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This