Μητσοτάκης-Κουμουτσάκος προς τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ: Η Ελλάδα βρίσκεται στο όριό της!

Must Read

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Filippo Grandi, ο οποίος πραγματοποιεί  διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, στο πλαίσιο της οποίας έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Grandi είχαν μία εκτενή συζήτηση για τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγων των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Τουρκία και την ανάγκη να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στην κρίση.

Δείτε επίσης: Στη Μυτιλήνη ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες 

Επίσης αναφέρθηκαν στην καθοριστική συμβολή του εδώ Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην προετοιμασία και έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και στη σημαντική προσφορά του προσωπικού της στα βασικά σημεία εισόδου και στην ενδοχώρα για την ταχεία εξέταση των χιλιάδων αιτημάτων διεθνούς προστασίας που υποβάλλονται στις αρμόδιες Αρχές.

Περαιτέρω, ο κ. Πρωθυπουργός πληροφόρησε τον κ. Grandi σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης «Κανένα Παιδί Μόνο», που έχει στόχο τη δημιουργία δομών φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της UNHCR και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Grandi για τις προσπάθειες που καταβάλλονται εντός ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, καθώς και για τον προσφάτως υιοθετηθέντα από το ελληνικό Κοινοβούλιο νέο νόμο για το άσυλο, ενώ επεσήμανε την ανάγκη αυστηρής τήρησης της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 από την τουρκική πλευρά.

Στην συνάντηση μετείχαν επίσης η κα Pascale Moreau εκπρόσωπος UNHCR στην Τουρκία, ο Philippe Lecrerc, εκπρόσωπος UNHCR στην Ελλάδα, ο Dustin Okazaki, συνεργάτης του γραφείου του κ. Grandi κι από κυβερνητικής πλευράς ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβυς Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα βρίσκεται στα όριά της

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος καλωσόρισε τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, στη συνεδρίαση των αρμοδίων Επιτροπών της Βουλής, ευχαριστώντας τον για τη στήριξη και τη συμβολή στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στη μεγάλης κλίμακας πρόκληση του προσφυγικού μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει.

Ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει έρθει η ώρα να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας έδρας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Είναι πλέον θέμα χρόνου και όχι πολιτικής βούλησης», είπε και αναφέρθηκε στο γεγονός πως η Ευρώπη έχει καταστεί – και όλα δείχνουν θα παραμείνει- «προνομιακός» τόπος προορισμού των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την Αφρική, με τις μεσογειακές χώρες να αποτελούν λόγω θέσης το πιο ευάλωτο τμήμα της Ευρώπης στο ωστικό κύμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που κινούνται προς τη δύση.

«Κύριε Γκράντι,

Η Ελλάδα έχει μια μακρά παράδοση φιλόξενης χώρας. Είναι κομμάτι του πολιτισμού μας και της φιλοσοφίας μας. Όμως το μέγεθος και η διάρκεια της πρόκλησης αλλάζει και τη στάση των κοινωνιών. Ειδικά στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και στα βόρεια σύνορα της χώρας, στη Θράκη και στη Μακεδονία μας.

Έχει επέλθει σοβαρή μεταναστευτική κόπωση στις τοπικές κοινωνίες. Και όλοι πρέπει να το λάβουν αυτό πολύ σοβαρά υπόψιν. Ειδικά στις Βρυξέλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η πραγματική αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται ούτε σε λόγους κατανόησης, ούτε μόνον σε οικονομική στήριξη. 

Δεν είμαστε αγνώμονες. Αλλά αντιμέτωποι με ένα νέο μεταναστευτικό-προσφυγικό κύμα που έρχεται από την Τουρκία, ζητάμε μια πραγματική, έμπρακτη αλληλεγγύη που δεν είναι άλλη από τη δικαιότερη κατανομή του βάρους που υφίσταται η Ελλάδα ως χώρα σύνορο της Ευρώπης.

Όπως ξέρετε, η Ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε λόγω της ασφυκτικής κατάστασης στα νησιά,  να προχωρήσει σε ένα σημαντικό πρόγραμμα μετακίνησης ευάλωτων ομάδων, από τους αιτούντες άσυλο σε δομές της ενδοχώρας. Όμως πρέπει να γίνει σαφές προς όλους, ότι αυτό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συνεχιστεί στο διηνεκές

Η Ελλάδα βρίσκεται στα όριά της. Και αυτό μας επιβάλει μια αυστηρή πολιτική που σε καμία περίπτωση δεν αγνοεί τα ανθρωπινά δικαιώματα αλλά που υπηρετεί ταυτόχρονα το μείζον αγαθό του αισθήματος ασφαλείας των Eλλήνων και της ίδιας της χώρας. Αυτό είναι το καθήκον μας και θα το πράξουμε στο ακέραιο. Τα σύνορά μας είναι η ασφάλειά μας. Αδιαπραγμάτευτα.

Την ίδια στιγμή,  η Τουρκία, με ενέργειες και δηλώσεις, δείχνει να ακολουθεί μια  χρηστική πολιτική του μεταναστευτικού έχοντάς το εντάξει σε μια ευρύτερη πολιτική γεωστρατηγικών επιδιώξεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό. Διότι ακόμα κι αν δεν συμβεί το πλήρες άνοιγμα, δημιουργεί ήδη μια μεγάλη πίεση, η οποία πλέον καταγράφεται – πέραν πάσης αμφιβολίας στη δραματική αύξηση των ροών της τελευταίας περιόδου.

Η Ευρώπη με τη σειρά της, οφείλει επειγόντως να καταλήξει σε μια συνεκτική και αποτελεσματική πολιτική μετανάστευση και ασύλου, που θα διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος και θα προετοιμάσει την Ευρώπη για τις ανάγκες του σήμερα και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη στην κρίση του 2015-16. Δεν έχει το δικαίωμα να ξαναπιαστεί ανέτοιμη.

Περιμένουμε τώρα οι διακηρύξεις να γίνουν πράξεις. Στη νέα ευρωπαϊκή πολική μετανάστευσης και ασύλου, θα πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία  μεταξύ ευθύνης των χωρών της πρώτης εισόδου  και αλληλεγγύης των άλλων κρατών μελών που θα πρέπει να εφαρμόζουν πολιτικές και δράσεις επιμερισμού του βάρους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουμουτσάκος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This