Μητσοτάκης: Σύνδεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας με την πρόοδο στην υπόθεση Μπελέρη – Λεφτά για μεταναστευτικό και κλίμα

Η ελληνική ατζέντα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Must Read

Η Ελλάδα συναίνεσε στο να γίνει το πρώτο βήμα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε άδικα φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμμάρας Φρέντι Μπελέρης, να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία.

Την ίδια στιγμή, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από τη διεύρυνση της ΕΕ (που είναι από τα βασικά θέματα στην ατζέντα), θα θέσει και θέμα χρηματοδότησης.

Αρχικά, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά: «Η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και ως επένδυση στο μέλλον, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα» και πρόσθεσαν ότι η χώρα μας «συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία».

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τη συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27), ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  έχει επισημάνει ότι μια λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό -ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε.- ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής.

Σύμφωνα με τις πηγές, διεκδικεί ακόμα ενισχυμένους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

«Η Ελλάδα είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, ενώ πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, με σχετική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε.» ανέφεραν ακόμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This