Νερό: Αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις

Το σχέδιο του ΥΠΕΝ προβλέπει την ομαδοποίηση ∆ημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης

Must Read

Κάτι παραπάνω από ικανοποιημένη είναι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ με το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναδιάρθρωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης. Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση δεκάδων ΔΕΥΑ διά της μεθόδου της συγχώνευσης και τη χωρική επέκταση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε όμορους νομούς.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, είμαστε όμως υπέρ των προωθούμενων αλλαγών. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις προς όφελος του καταναλωτή» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Χαράλαμπος Σαχίνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σημείωσε ότι, αν προχωρήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση, η ΕΥΔΑΠ θα αναλάβει το δίκτυο σε Βοιωτία, Φωκίδα και Κορινθία. Επίσης θα αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου και στους υπόλοιπους 13 δήμους της Αττικής, οι οποίοι δεν έχουν περάσει ακόμη στα χέρια της.

Την ίδια στιγμή η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ έχει δημιουργήσει εντονότατη ανησυχία στις ΔΕΥΑ, αφού φαίνεται ότι η αλλαγή της δομής τους έχει σοβαρά νομικά και λειτουργικά προβλήματα και θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση τόσο στη λειτουργία των ΔΕΥΑ και των δήμων όσο και στις τοπικές κοινωνίες.

Χθες εκπρόσωποι δημοτικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα συναντήθηκαν στην Αθήνα, εκφράζοντας την αντίδρασή τους για τον νέο φορέα που ετοιμάζεται, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο των αλλαγών μπαίνουν 124 ΔΕΥΑ και 147 δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης, με τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη να υπογραμμίζει στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ότι οι νέες επιχειρήσεις θα είναι «100%» δημόσιες.

Τιμολόγια και επενδύσεις

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης ο κ. Σαχίνης ρωτήθηκε για την τιμολογιακή πολιτική της επόμενης χρονιάς, παραπέμποντας στη Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας και Υδάτων. Οπως είπε, από τις εκτιμήσεις και τις εκθέσεις του ρυθμιστή θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξουν αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται σε περίπου έξι μήνες.

Οσον αφορά το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη φτάνει τα 1,85 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, με τα μισά από αυτά να αφορούν έργα στην ανατολική Αττική. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα στους Δήμους Μαραθώνος, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, ενώ επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ραφήνας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας γνωστοποίησε επίσης ότι αναδείχθηκε ανάδοχος για το προβληματικό υδραγωγείο στην Υλίκη, τόνισε ότι η ΕΥΔΑΠ θα αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου στην έκταση του Ελληνικού (μια πόλη μέσα στην πόλη, όπως είπε), ενώ αναφέρθηκε και στο πιλοτικό πρόγραμμα για «έξυπνους» υδρομετρητές, που ξεκινά από τους Δήμους Παλαιού Φαλήρου και Πεντέλης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This