Πώς η βίζα μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια του «σουλτάνου»

Ο Μητσοτάκης άνοιξε κερκόπορτα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του την άρνηση των Βρυξελλών να ανοίξουν την πόρτα της Ε.Ε. στην Άγκυρα

Must Read

Η χορήγηση επταήμερης βίζας ανά έτος στους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται δέκα ελληνικά νησιά αποτελεί το μεγάλο δώρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο Ταγίπ Ερντογάν καρπώθηκε αμέσως το ανέλπιστο ελληνικό δώρο, αλλά δεν προχώρησε σε αντίστοιχη χειρονομία καλής θέλησης, εμμένοντας στον έωλο και παράνομο ισχυρισμό του για αποστρατιωτικοποίηση αυτών των νήσων.

Η χορήγηση επταήμερης βίζας στους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται δέκα ελληνικά νησιά ανά έτος σπάει την πλήρη άρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πάγιο τουρκικό αίτημα για απελευθέρωση της βίζας, ώστε να επανεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το αίτημα απελευθέρωσης της βίζας για τον Ερντογάν αποτελεί θέμα γοήτρου, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να αρνείται μέχρι τώρα πεισματικά τη χορήγησή της στους Τούρκους πολίτες.

Η γαλαντομία που επέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει την ευρωπαϊκή κερκόπορτα, ώστε να σπάσει η καθολική ευρωπαϊκή άρνηση στη χορήγηση βίζας και ενδεχομένως να οδηγήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε διμερείς συμφωνίες με την Αγκυρα για τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες. Η συμφωνία αυτή που ισχύει μόνο για την Ελλάδα (ευρωπαϊκό έδαφος) και την Τουρκία ήταν ελληνική πρόταση που συζητήθηκε ενδελεχώς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διά αυτού του τρόπου και μέσω Ελλάδας ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να επαναφέρει δριμύτερα το αίτημα για τη βίζα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να το εκμεταλλευτεί πολιτικά και κομματικά.

Η ελληνοτουρκική αυτή συμφωνία αφορά ελληνικά νησιά που ανήκουν στις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, για τα οποία η Τουρκία μανιωδώς, έωλα και ψευδώς υποστηρίζει ότι είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Πρόκειται για τα νησιά Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο.

Η παρουσία Τούρκων πολιτών σε αυτά τα νησιά ο Ερντογάν γνωρίζει ότι δρα αποτρεπτικά σε υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το έδαφός τους και την ελληνική κυριαρχία και γι’ αυτό ο Τούρκος πρόεδρος, στραμπουλώντας τη γλώσσα του, μιλά για το τέλος των υπερπτήσεων, ενώ γνωρίζει ότι ψεύδεται κατάφωρα.

Ο Ερντογάν, αρπάζοντας το ελληνικό δώρο, εξακολούθησε να εφαρμόζει απαρέγκλιτα την πολιτική του εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας. Αυτό αποδεικνύεται από την τουρκική διεθνή αγγελία Α 9211/23, την οποία παρουσιάζει η «κυριακάτικη δημοκρατία» ως τεκμήριο.

Η τουρκική διεθνής αγγελία Α9211/23, που κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης

Η Ελλάδα στις 4 Δεκεμβρίου 2023, με διεθνή αγγελία με ισχύ μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2023, ανακοίνωσε ελληνική αεροναυτική άσκηση με πυρά και άνευ, μέσα στο FIR Αθηνών, στο κεντρικό Αιγαίο. Η Τουρκία αντέδρασε αμέσως την επόμενη ημέρα, δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και ενώ έμπαιναν οι τελευταίες πινελιές στη διμερή συμφωνία για τη χορήγηση τουρκικής βίζας και με τη διεθνή αγγελία Α 9211/23 κατηγόρησε διεθνώς την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, διότι η ελληνική άσκηση περιλαμβάνει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, όπως τα Ψαρά (σ.σ.: που δεν ανήκουν σε καμιά συνθήκη), η Σάμος και η Χίος, αναγράφοντας τα ονόματα των νησιών στα τουρκικά. Επειδή, αναγράφει η τουρκική διεθνής αγγελία, τα νησιά αυτά είναι αποστρατιωτικοποιημένα, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε ελληνική αεροναυτική άσκηση ή εκπαιδευτική άσκηση.

Η Τουρκία, παρά το ανέλπιστο δώρο του Μητσοτάκη στον Ερντογάν με τη βίζα στα δέκα ελληνικά νησιά, σε καμιά περίπτωση δεν ανταπέδωσε τη χειρονομία, αποσύροντας την αγγελία της τουλάχιστον. Αντιθέτως, εμμένει πεισματικά στον ισχυρισμό της για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που τυπικά, νομικά, διπλωματικά και πολιτικά αποτελεί αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Μητσοτάκης και Ερντογάν βάζουν τις τζίφρες τους για το δώρο του πρώτου προς τον δεύτερο με τη βίζα για τα δέκα ελληνικά νησιά

Αυτή και μόνο η αντίδραση της Τουρκίας αποδεικνύει ότι το δώρο Μητσοτάκη στον Ερντογάν, με την απελευθέρωση της βίζας στα δέκα ελληνικά νησιά, δεν είχε κανένα απολύτως θετικό αντίκρισμα για τα ελληνικά συμφέροντα και τη μείωση της τουρκικής απειλής σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. Και τούτο διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να προσθέσει στον κατάλογο των ελληνικών νησιών για χορήγηση τουρκικής βίζας και νησιά που δεν ανήκουν στις συνθήκες (π.χ. Αη Στράτης, Θάσος), ώστε ο Ερντογάν να μην μπορεί να αμφισβητεί την ελληνικότητά τους, όπως κάνει μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως τις ελληνικές βραχονησίδες, την ελληνικότητα των οποίων αμφισβητεί μονίμως ο Ερντογάν και παραβιάζει συστηματικώς μέρος της ελληνικής κυριαρχίας.

Στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση έπειθε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει στον κατάλογο των ελληνικών νησιών προς χορήγηση βίζας και νησιά εκτός συνθηκών, π.χ. Αη Στράτης, Θάσοςμ Ψαρά κ.λπ., τότε ο Ερντογάν θα αντιμετώπιζε πράγματι μεγάλο δίλημμα, είτε να αποδεχθεί τον διευρυμένο κατάλογο ελληνικών νησιών, και επομένως να αναγνωρίζει την ελληνικότητά τους την οποία αμφισβητεί συνεχώς, είτε να απορρίψει ολοσχερώς τη χορήγηση ευρωπαϊκής βίζας, κίνηση που θα γύριζε πολιτικά εναντίον του μέσα στη χώρα του.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε να γλιστρήσει το θέμα στα μαλακά και μόνο υπέρ των συμφερόντων και της πολιτικής Ερντογάν και σε βάρος της Ελλάδας.

Το Μαξίμου πανηγυρίζει και η Τουρκία αλωνίζει στο Αιγαίο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε χώρο και χρόνο στην Αγκυρα, ώστε και υπερπτήσεις να συνεχίζει και να κατακερματίζει συστηματικά την ελληνική κυριαρχία και να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 6-10ν.μ.

Η κυβέρνηση, αντιθέτως, πανηγυρίζει μόνη της αυθαιρέτως και παραπλανητικώς ότι έχουν σταματήσει οι δραστηριότητες των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, προκειμένου να μεγεθύνει πολιτικά το επιχείρημα ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο. Και εδώ η πραγματικότητα διαψεύδει την κυβέρνηση, διότι η Τουρκία χρησιμοποιεί πλέον κατά κόρον τα τουρκικής παραγωγής UAV για να οργώνει καθημερινά το Αιγαίο από Βορρά προς Νότο και αντιστρόφως, κατακερματίζοντας την ελληνική κυριαρχία και αμφισβητώντας την ελληνικότητα των βραχονησίδων.

Τα τουρκικά UAVs κατακερματίζουν καθημερινά την ελληνική κυριαρχία με τις υπερπτήσεις τους

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν ενδιαφέρεται και δεν παραδέχεται αυτή τη μόνιμη επιθετική πολιτική της Τουρκίας με απρόβλεπτες εξελίξεις. Από την πλευρά του όμως ο πονηρός Ερντογάν έσπευσε να προειδοποιήσει απειλητικά την Αθήνα: «Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας δεν έχει παραγωγή σαν τη δική μας. Είμαστε πλέον σε θέση να παράγουμε σε επίπεδο που ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες μας σε αυτόν τον τομέα. Για τον λόγο αυτόν οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από εκείνες της Ελλάδας».

Ο πονηρός Ερντογάν θέλει λύση «πακέτο» στη διεθνή δικαιοσύνη

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν άλλαξε ούτε ένα ίχνος από τις επιθετικές βλέψεις και διεκδικήσεις του σε βάρος της Ελλάδας κατά την επίσκεψή του. Εκανε όμως μια μεγάλη στροφή-παγίδα στον χαρακτήρα των τουρκικών βλέψεων και διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας, δηλώνοντας ότι όλα τα θέματα είναι νομικά και μπορούν να παραπεμφθούν στη διεθνή δικαιοσύνη.

Είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα ανοίγει μόνη της τον δρόμο για τη λύση των ελληνοτουρκικών διαφορών στη διεθνή δικαιοσύνη, υπερκαλύπτοντας έτσι την πάγια ελληνική θέση ότι το μοναδικό πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το νομικό θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This