Mεσαία τάξη, εργασιακά, μεταναστευτικό: Τα τρία μέτωπα για τα οποία «σφάζονται» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Must Read

Μπορεί να μην έχουν περάσει ούτε πέντε μήνες από τις εθνικές εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., ωστόσο το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό μυρίζει «μπαρούτι». Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά σημεία χτυπάει κόκκινο, με την Κουμουνδούρου να προσανατολίζεται να εντείνει την κριτική της σε τρία συγκεκριμένα μέτωπα, στα οποία, κατά τη γνώμη της ηγετικής ομάδας, «χωλαίνει» η κυβέρνηση: τη στήριξη της μεσαίας τάξης, την οποία προεκλογικά η Ν.Δ. είχε θέσει ως βασική της προτεραιότητα, τα εργασιακά και, φυσικά, το Μεταναστευτικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βρει τα βήματά του ως αξιωματική αντιπολίτευση και να καταφέρει να πείσει τους Ελληνες ότι το αφήγημα περί μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, που ενδιαφέρεται να βοηθήσει μόνο τις οικονομικές ελίτ και όχι τον ελληνικό λαό στο σύνολό του, δεν είναι ένα προκατασκευασμένο ιδεολόγημα, αλλά βασίζεται στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Από την άλλη, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν έτοιμοι για τον «πόλεμο» και έχουν έτοιμο τον αντίλογο, θέλοντας να καταδείξουν τη διαφορά των δύο κομμάτων.Μεσαία τάξη

Η «συνειδητή επιλογή» υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια «ταξική επιλογή», λένε στην κυβέρνηση και παραπέμπουν στη σχετική ομολογία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Πριν από τις εκλογές, λένε στο Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούσε τον φόβο ότι εάν κερδίσει η Ν.Δ. θα ακολουθούσε ένα «τσουνάμι» περικοπών στις συντάξεις και στα επιδόματα, καθώς και μείωση του αφορολογήτου. Μέτρα που αφορούν άμεσα ένα μεγάλο μέρος αυτού που αποκαλείται μεσαία τάξη στη χώρα μας.

Κύκλοι της κυβέρνησης υποδεικνύουν ότι με βάση τις δηλώσεις που αφορούν την προηγούμενη χρονιά, 6.085.204 είχαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Όσοι από αυτούς πλήρωναν φόρο, θα δουν σημαντική μείωση, αφού ο εισαγωγικός συντελεστής θα πέσει από το 22% στο 9%. Γενικότερα, επτά στους 10 φορολογουμένους είχαν δηλώσει εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική, θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου 1.300 ευρώ.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε πως από ό,τι περισσεύει από το πλεόνασμα 8 στα 10 ευρώ θα πηγαίνουν για μείωση φόρων και εισφορών και τα υπόλοιπα σε «στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες και στήριξη της οικογένειας».

Η μεσαία τάξη ωφελείται επιπλέον, όπως ισχυρίζονται στην κυβέρνηση, από την ανάκτηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας που ήδη ξεκίνησε λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και των μέτρων αναθέρμανσης της αγοράς κατοικίας, όπως η τριετής αναστολή ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας ακινήτων και η επιστροφή μέρους των δαπανών για εργασίες ενεργειακής, αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων, ενώ μέσα στην τετραετία θα καταργηθεί τόσο το τέλος επιτηδεύματος όσο και η εισφορά αλληλεγγύης.

Εργασιακά

Όσον αφορά τα εργασιακά, η γραμμή που έχει δοθεί στα κυβερνητικά στελέχη είναι να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία αφενός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «κανένα μονοπώλιο κοινωνικής ευαισθησίας» και αφετέρου ότι, σε αντίθεση με τις επιδοματικές πολιτικές που στόχο έχουν να καταστήσουν τους εργαζομένους «εξαρτώμενους», η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι δουλειές. Και αυτές προσπαθεί η Ν.Δ. να εξασφαλίσει, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στα επενδυτικά σχέδια τα οποία υπονομεύονταν -σύμφωνα με τις σχετικές «γαλάζιες» καταγγελίες- από τις ιδεοληπτικές εμμονές του Αλέξη Τσίπρα και των μελών της κυβέρνησής του.

Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν θα ανεχθεί παρεκκλίσεις των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το σημείο. «Μαύρη» εργασία, καθυστερήσεις στις πληρωμές, μισθολογική συμπίεση υπό την απειλή απόλυσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι στο στόχαστρό τους.

Επιπρόσθετα, θεωρούν ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε εντός της εβδομάδας στη Βουλή ευνοούνται έμμεσα και οι εργαζόμενοι, καθώς προβλέπονται φορολογικά κίνητρα προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω παροχές στους εργαζομένους. Και αυτό είτε με τη μορφή μετοχών, έτσι ώστε αυτοί να είναι συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία, είτε με τη μορφή παροχών σε είδος, όπως η χορήγηση καρτών για τις μετακινήσεις τους με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι καιροί στους οποίους «οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ αποκτούσαν ακροατήριο στους εργαζομένους» έχουν περάσει, καθώς αυτοί δεν θέλουν λόγια αλλά συγκεκριμένα απτά έργα, που έστω και λίγο θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους.

Mεταναστευτικό

Το τρίτο μέτωπο που ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το Μεταναστευτικό ή, όπως αποκαλείται από την πλειονότητα των στελεχών της Κουμουνδούρου, «προσφυγικό». Εκεί η κυβέρνηση θέλει να πείσει ότι ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική τακτική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού δεν συμφωνούσε με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το θέμα, έσπευσε να «καλωσορίσει» στη λογική την κυβέρνηση όταν αυτή ξεκίνησε τις μετεγκαταστάσεις.

Στη Ν.Δ., όμως, ξεκαθαρίζουν ότι αυτό ήταν απλά ένα βήμα και όχι η πάγια τακτική. Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι άστοχες αποφάσεις του γιγάντωσαν το ζήτημα και οι αρχικές ροές έχουν μεταβληθεί σε μεταναστευτικό τσουνάμι. Ακόμη, προβάλλουν συνεχώς τη διαφοροποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανεβάζουν την ένταση προς την Τουρκία και πιέζουν όχι μόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την Ε.Ε., αλλά για το τέλος στην εργαλειοποίηση του Προσφυγικού.

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και τονίζουν ότι η εποχή αυτή πέρασε. Σύντομα ελπίζουν, μάλιστα, ότι το κλίμα θα αλλάξει, καθώς θα αρχίσουν να φαίνονται τα νούμερα από τις επιστροφές μεταναστών και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, με ειδικό βάρος τον χειμώνα να δίνεται στον Εβρο. Το αν θα τα καταφέρουν, είναι μια άλλη ιστορία…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This