Εάν τα μέλη της Προανακριτικής της Βουλής, που διερευνούν τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο Novartis και την πιθανότητα οι χειρισμοί αυτοί να στοιχειοθετούν το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας, ήταν μαθητές στο σχολείο κι έγραφαν μία έκθεση για όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες στα έδρανα της επιτροπής, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο καθηγητής θα σημείωνε με μεγάλα, κόκκινα γράμματα στο κείμενό τους: «Εκτός θέματος!».
Μοιάζει σχεδόν απίστευτο, αλλά είναι αλήθεια: έχει στηθεί μια ολόκληρη επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά το όνομά του δεν έχει ακουστεί ούτε μία φορά. Κανείς από τους μάρτυρες που έχουν κληθεί δεν γνωρίζει τον ίδιο ή κάτι σχετικό με αυτόν. Και πώς θα μπορούσαν να γνωρίζουν; Για ποιο λόγο κλήθηκαν, λοιπόν; Μοιάζει, σαν να δικάζεται στη Βουλή η κυρίως υπόθεση της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, ενώ αυτή η δίκη είναι υπόθεση της τακτικής Δικαιοσύνης. Άραγε, γιατί οι κύριοι βουλευτές-εισαγγελείς είναι εκτός θέματος; Υπάρχει κάποια στόχευση ή απλά… έχει χαθεί η μπάλα;
Μάρτυρας 1ος
Ο πρώτος μάρτυρας που πέρασε την πόρτα της Προανακριτικής ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, στον οποίον έχουν ασκηθεί ως σήμερα τρεις διώξεις για την υπόθεση. Οπως κάθε κατηγορούμενος που του δίνεται μία χρυσή ευκαιρία, ο κ. Φρουζής έκανε ό,τι μπορούσε για να ελαφρύνει τη θέση του και να ρετουσάρει το προφίλ του. Αντ’ αυτού φυσικά, μέσα από δεκάδες αντιφάσεις, ανακρίβειες, λάθη και ανακλήσεις δηλώσεων μάλλον έκανε χειρότερα τα πράγματα για τον ίδιο.
Ο κ. Φρουζής, που προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν δούλευε καν για τη Novartis αλλά μόνο για τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) την πρώτη μέρα της κατάθεσής του, ανέφερε ότι τον Μάιο του 2018 τον κάλεσε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου να υπαχθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, και υπονόησε ότι στόχος ήταν να καταθέσει για πολιτικά πρόσωπα.
Όταν την επόμενη μέρα είδε προφανώς δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι δεν ήταν δυνατό να του κάνει η εισαγγελέας τέτοια πρόταση, γιατί του είχε ασκηθεί δίωξη ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018, άλλαξε την κατάθεσή του και είπε ότι η εισαγγελέας τού πρότεινε απλά τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου. Από την άλλη, στην αρχή υποστήριξε ότι η συνάντηση με την κυρία Τουλουπάκη έγινε για την πιθανότητα αποδέσμευσης των λογαριασμών του, αλλά τελικά η κουβέντα πήγε στα πολιτικά πρόσωπα.
Και κάπου εκεί κατάλαβε ότι οι λογαριασμοί του δεν θα αποδεσμευτούν, κι έφυγε θυμωμένος. Μετά μας είπε ότι δεν έφυγε και τόσο θυμωμένος, γιατί το αίτημα αποδέσμευσης είχε γίνει από τους δικηγόρους του μόλις λίγες μέρες πριν, οπότε δεν περίμενε κάποιο αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια μας είπε ότι πήγε 1.050.000 ευρώ σε σπίτι συγγενικού προσώπου της συντρόφου του μέσα σε σακίδια, τα οποία πήρε «από θυρίδα κι αλλού».
Όταν κατέθεσε όμως η γραμματέας του Μαρία Μαραγγέλη, μάθαμε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis δεν είχε θυρίδα. Μας είπε ακόμη ότι τον Ανδρέα Λοβέρδο τον έχει συναντήσει μόνο μία φορά, φευγαλέα, και τον Αντώνη Σαμαρά σε δύο δημόσιες συναντήσεις και ποτέ προσωπικά. Σε σχέση πάντως με τον κ. Παπαγγελόπουλο είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει κάτι.
Μάρτυρας 2ος
Η Μαρία Μαραγγέλη, γραμματέας του κ. Φρουζή, πιθανόν κλήθηκε από την Προανακριτική, κυρίως επειδή δημοσιεύματα την ήθελαν να είναι μία από τους «προστατευόμενους μάρτυρες», και συγκεκριμένα η «Αικατερίνη Κελέση». Επομένως, μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι επρόκειτο για μια προσπάθεια να ξεσκεπαστεί η ταυτότητα ενός μάρτυρα, ο οποίος προστατεύεται από την εθνική και τη διεθνή νομοθεσία. Περίεργο!
Η κυρία Μαραγγέλη, πάντως, από τη μία δήλωσε ότι δεν είναι η «Αικατερίνη Κελέση» και από την άλλη «άδειασε» μόνον τον πρώην προϊστάμενο της. Σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα η κυρία Μαραγγέλη είπε ότι ο κ. Φρουζής είχε αρκετές επαφές τόσο με τον Ανδρέα Λοβέρδο όσο και με τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και ιδιωτική συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου.
Τέλος, αποκάλυψε ότι ο κ. Φρουζής δεν αποχώρησε από τη Novartis το 2015, αλλά εκδιώχθηκε για εσωτερικές ατασθαλίες, και ότι την ημέρα της απομάκρυνσής του από την εταιρία δέχθηκε ένα μήνυμα από το κινητό του με το οποίο την… προέτρεπε να μην πει πράγματα «που θα σου γυρίσουν μπούμερανγκ». Για τον κ. Παπαγγελόπουλο, από την άλλη, η κυρία Μαραγγέλη είπε ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα.
Μάρτυρας 3ος
Ο Φιλίστωρας Δεστεμπασίδης, ο οποίος εργαζόταν ως υπεύθυνος επικοινωνίας στη Novartis υπό τον Κωνσταντίνο Φρουζή, κλήθηκε πιθανότατα με το ίδιο κίνητρο, καθώς δημοσιεύματα τον ήθελαν να είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης». Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι ούτε ο «Μάξιμος Σαράφης» ούτε η «Αικατερίνη Κελέση». Η Επιτροπή, πάντως, θεώρησε ότι ο κ. Δεστεμπασίδης υπέπεσε σε ένα τραγικό παράπτωμα: θέλησε να μιλήσει μόνο για το θέμα για το οποίο έχει συσταθεί η Προανακριτική, δηλαδή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κι όχι για το σκάνδαλο Novartis, για το οποίο είπε ότι θα μιλήσει μόνο όταν ή εάν κληθεί από την τακτική Δικαιοσύνη.
Αυτή τη λογική επιμονή του την πλήρωσε με έναν απίστευτο εκβιασμό, καθώς τα μέλη της επιτροπής από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. αποφάσισαν να σταλεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών η κατάθεσή του, με το αίτημα εξέτασης του αδικήματος άρνησης κατάθεσης. Κατήγγειλε ακόμη ότι έχει στοχοποιηθεί από τον Νίκο Μανιαδάκη, τον Κωνσταντίνο Φρουζή και από πολιτικά πρόσωπα, αλλά και ότι έχει άποψη στο ζήτημα εάν η Novartis είναι σκάνδαλο και «σε ό,τι με αφορά, καλά κάνει η Δικαιοσύνη και το ερευνά». Για τον κ. Παπαγγελόπουλο, βεβαίως, είπε πως ούτε τον γνωρίζει ούτε γνωρίζει κάτι σχετικά με αυτόν.