Έξαλλοι ακόμα και οι βουλευτές της Ν.Δ. με τον Αυγενάκη!

Ο Μπουκώρος έθεσε ζητήματα των αγροτών και ο αρμόδιος υπουργός τον έστειλε στον… Χατζηδάκη!

Must Read

Αναρμόδιος δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς για τα αγροτικά θέματα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης! Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος τού παρουσίασε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τις προτάσεις του μπλόκου του Αλμυρού για το αγροτικό πετρέλαιο, τον παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη!

Υπογραμμίζεται ότι το αγροτικό πετρέλαιο είναι το πρώτο αίτημα στη λίστα των αγροτών. Επομένως, ο Λ. Αυγενάκης ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν έχει θέση στο τραπέζι του διαλόγου!

Σημειωτέων η πρόταση των αγροτών ήταν απλή: να δίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ σύμφωνα με τις δηλώσεις καλλιέργειας και όχι με τα τιμολόγια που παρουσιάζει όποιος δηλώνει αγρότης.

Ο διάλογος Μπουκώρου – Αυγενάκη είναι χαρακτηριστικός:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Κύριε υπουργέ, χθες το βράδυ ερχόμενος στην Αθήνα δέχτηκα μια πρόσκληση από τους αγρότες του Αλμυρού, που είναι συγκεντρωμένοι κοντά στην Εθνική Οδό και πήγα. Ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 150 αγρότες. Πίστεψα ότι θα είναι μια σύντομη συνάντηση ημίωρη ή και κάτι παραπάνω. Επί τρεις ώρες έγινε ένας διάλογος εξαιρετικού επιπέδου με αγρότες που πρόσκεινται σε όλο το πολιτικό φάσμα και διατρανώνουν τα αιτήματά τους ενωμένοι και υπερκομματικά. Έκαναν πάρα πολλές προτάσεις τεκμηριωμένες.

Εγώ σας μεταφέρω μία πρόταση για το πετρέλαιο, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που είναι και το επίμαχο ζήτημα των τελευταίων ημερών. Οι αγρότες μας γνωρίζουν ότι δεν είναι πολίτες της Ελβετίας και γνωρίζουν ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατέλευτες. Όμως λένε το εξής. Επειδή στη χώρα παρουσιάζεται το φαινόμενο να καλλιεργούν ορισμένοι αγρότες και ορισμένοι αγρότες απλά να κάνουν τις δηλώσεις εισπράττοντας τις επιδοτήσεις και να νοικιάζουν άτυπα τα κτήματά τους. Θα μπορούσε λένε να επιστρέφεται ολόκληρος ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στους αγρότες που καλλιεργούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις καλλιέργειας. Δηλαδή, δεν μπορεί ανεξέλεγκτα ο κάθε αγρότης να πηγαίνει τιμολόγια, αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις καλλιέργειας που έχει κάνει ο καθένας και σύμφωνα με τους δείκτες που το ίδιο Υπουργείο Γεωργίας έχει προβλέψει. Γιατί το Υπουργείο Γεωργίας έχει κάνει ορισμένες μελέτες και έχει βρει για κάθε καλλιέργεια πόσα λίτρα αγροτικό πετρέλαιο χρειάζεται. Άρα, ο κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει πλαφόν μέχρι το ύψος της δήλωσής του.

Έτσι λένε οι αγρότες του Αλμυρού, κύριε υπουργέ. Σίγουρα μπορεί να μη φτάνουν τα 82 εκατομμύρια, αλλά σίγουρα θα περιοριστεί το ποσό και σίγουρα θα πάρουν αγροτικό πετρέλαιο εκείνοι που πράγματι καλλιεργούν και παράγουν. Εγώ δεν λέω ότι είναι απολύτως σωστό το μέτρο, αλλά θα παρουσίαζε οπωσδήποτε κάποιο ενδιαφέρον η εξέταση μιας πρότασης από αγρότες που αγωνίζονται και οι οποίοι είναι ψύχραιμοι και καταθέτουν προτάσεις. Δεν έχουν μόνο διεκδικήσεις χωρίς καμία τεκμηρίωση. Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Άκουσα πολύ πολύ προσεκτικά μια πρόταση που κατέθεσε ο Χρ. Μπουκώρος με τον οποίο μας δένει μια στενή φιλία, χρόνια συνάδελφοι και πολύ μάχιμος στα θέματα πρωτογενή τομέα, καθότι προέρχεται και από την ταλαιπωρημένη Θεσσαλία, από το Βόλο, τη Μαγνησία. Την ακούω αυτή την πρόταση αγαπητέ, όμως καταλαβαίνετε ότι είναι δικιά μας αρμοδιότητα να σας απαντήσουμε; Ωστόσο όμως θέλω να πω για πολλοστή φορά. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το υπουργείο όλων των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, μελισσοκόμων. Γι’ αυτό το λόγο ακόμα και θέματα που περνούν τις αρμοδιότητές μας είναι σαφές ότι και τα ακούμε και τα καταγράφουμε και από κοινού παλεύουμε, να δούμε πώς μπορούμε να βρουν πεδίο εφαρμογής. Άρα, κρατούμε αυτό το οποίο ειπώθηκε και επικοινωνώντας με το οικονομικό επιτελείο της χώρας μας που εκ των πραγμάτων έχει τον πρώτο λόγο. Θα δούμε πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This