Την παρέμβαση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και του υψηλού κόστους ζωής που πλήττουν την Ελλάδα, ζήτησε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά με δύο ηχηρές ομιλίες στην Ολομέλεια.
Στη συζήτηση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στις τιμές τροφίμων στην ΕΕ, αλλά και στη δεύτερη τοποθέτησή της ειδικά για την ενεργειακή ακρίβεια, η Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στο δυσανάλογα μεγάλο βάρος που σηκώνουν οι πολίτες της Ελλάδας.
Η ελληνική κοινωνία, ανέφερε, έχει υποστεί μείωση κατά 50% της αγοραστικής της δύναμης, έχει μισθούς έως και τρεις φορές χαμηλότερους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά πληρώνει αγαθά και υπηρεσίες έως και τρεις φορές ακριβότερα, ενώ επιβαρύνεται με πληθωρισμό τροφίμων 5,5 μονάδες υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την ώρα που βασικά προϊόντα που παράγει η χώρα πωλούνται φθηνότερα στο εξωτερικό.
Η Έλενα Κουντουρά ζήτησε από τον Επίτροπο για το Κλίμα, Βόπκε Χούκστρα, να προτείνει η Κομισιόν ευρωπαϊκά οριζόντια μέτρα απέναντι στα ολιγοπώλια και τα καρτέλ, που επιδίδονται σε πληθωρισμό απληστίας και αισχροκέρδειας, με ευθύνη κυβερνήσεων κρατών μελών.
Ζήτησε επίσης να τεθεί πλαφόν στο συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική ρεύματος στα επίπεδα του 5% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, να μπει επίσης πλαφόν στο περιθώριο διύλισης, να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών και να ληφθούν άμεσα μέτρα για τα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών.
Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά προς τον Επίτροπο Χούκστρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στις τιμές τροφίμων στην ΕΕ:
«Το κόστος ζωής στην Ευρώπη έχει αυξηθεί, όμως στην πατρίδα μου, η ακρίβεια και αισχροκέρδεια σαρώνουν την ελληνική κοινωνία.
Στην Ελλάδα, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 50%.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι 5,5 μονάδες υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι μισθοί και συντάξεις είναι έως και τρεις φορές χαμηλότεροι, από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τη στιγμή που τα προϊόντα και οι υπηρεσίες είναι έως και τρεις φορές ακριβότερα.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν, η κοινωνία φτωχοποιείται, οι αγρότες αγωνίζονται για την επιβίωση τους και χιλιάδες πολίτες χάνουν τις περιουσίες τους.
Κύριε Επίτροπε, σας κρούω τον κώδωνα του κινδύνου να λάβετε οριζόντια μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ, που επιδίδονται σε πληθωρισμό απληστίας και αισχροκέρδειας, με την ανοχή ορισμένων κυβερνήσεων.
Να τεθεί πλαφόν στο συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική ρεύματος, 5% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, να τεθεί πλαφόν στο περιθώριο διύλισης, να φορολογηθούν τα υπερκέρδη και να ληφθούν άμεσα μέτρα για τα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών.»
Η δεύτερη παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια για την ενεργειακή ακρίβεια:
«Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, η ενεργειακή κρίση και η στεγαστική κρίση, η απελπισία επιβίωσης των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διογκώνονται συνεχώς. Με ευθύνη ορισμένων κυβερνήσεων ευδοκιμούν τα καρτέλ και η αισχροκέρδεια.
Στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο, οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 8,3%, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 4,8%. Το 40% του εισοδήματος των νοικοκυριών πηγαίνει στα έξοδα στέγασης, ενώ το 85% των νέων έως 29 ετών μένει στο σπίτι των γονιών του.
Τα υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια και στα διυλιστήρια σε συνδυασμό με τους έμμεσους φόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση εξαντλούν την ελληνική κοινωνία.
Πολλά ελληνικά προϊόντα, όπως το λάδι, τα γιαούρτια, η φέτα και ο χαλβάς πωλούνται στο εξωτερικό σε πιο χαμηλές τιμές συγκριτικά με τα ελληνικά ράφια.
Για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών στα τρόφιμα και στην ενέργεια χρειάζονται άμεσα, οριζόντια και τολμηρά ευρωπαϊκά μέτρα».