Στα χέρια του Μητσοτάκη η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας

Η ολλανδική εταιρία που ανέλαβε το έργο παρουσίασε στον πρωθυπουργό το αντιπλημμυρικό πλάνο της - Ποιες δράσεις περιλαμβάνει το σχέδιο

Must Read

Το σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας παρουσίασαν χθες στον πρωθυπουργό οι επικεφαλής της ολλανδικής εταιρίας HVA International που ανέλαβε το έργο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οπως δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μιλτιάδης Γκουζούρης, στο σχέδιο περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία, ενώ περιέχονται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή. Το σχέδιο χωρίζεται σε επιμέρους ενότητες. «Αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά την κάθε περιοχή, όπως τις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας, των ορεινών περιοχών αλλά και της λίμνης Κάρλα. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κάθε περιοχή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μεμονωμένες προτάσεις: όλα τα σχέδια συνδέονται μεταξύ τους» σημείωσε ο κ. Γκουζούρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο περιγράφονται δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων και ειδικές προτάσεις, όπως για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη λίμνη Κάρλα και την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Ολες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια.

Μεταξύ άλλων, το master plan προτείνει το σύστημα αναχωμάτων να αναβαθμιστεί, να επανασχεδιαστούν οι γέφυρες και οι ράμπες τους και να απομακρυνθούν διάφορα εμπόδια, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στον Πηνειό ποταμό. Σύμφωνα με το σχέδιο, το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης, ποταμών και χειμάρρων δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό που πέφτει από καταιγίδες, όπως η κακοκαιρία «Ντάνιελ», και προκειμένου να εξασθενήσει τέτοια πλημμύρα προτείνεται να δημιουργηθούν περιοχές συγκράτησης νερού για να χαμηλώσουν τα ανώτερα επίπεδα απορροών και τα επίπεδα της στάθμης νερού, είτε μετακινώντας αναχώματα σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα ποτάμια και τους χειμάρρους είτε με την κατασκευή δευτερευόντων, υψηλότερων αναχωμάτων σε συγκεκριμένες αποστάσεις.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση του σχεδίου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε πως θα ήθελε να το ακούσει πρώτος, αλλά, όπως είπε: «Είμαι σίγουρος ότι θα κληθώ με την επιστημονική μου ομάδα να το ακούσω από τον πρωθυπουργό και να συνδιαμορφώσουμε μαζί την πρόταση για τη Θεσσαλία μας. Και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει».

Τόνισε, ακόμα, μεταξύ άλλων: «Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση καθαρισμού των ρεμάτων και ποταμών στην προ “Ντάνιελ” εποχή και οριστικής διαμόρφωσης των αναχωμάτων, η οποία κοστίζει 530.000.000, και είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες μέρες θα εγκριθεί από την κυβέρνηση, ώστε το φθινόπωρο να μας βρει οχυρωμένους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This