Με 159 ψήφους υπέρ και 129 κατά πέρασε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων μέσω του προς ψήφιση νομοσχεδίου, έκαναν λόγο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Must Read

«Μετά από δεκαετίες συζήτησης γίνεται νόμος του κράτους αυτή η μεγάλη ιστορική αλλαγή. Σας καλώ να την ψηφίσουμε όλοι μαζί», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ολοκληρώνοντας την αποψινή ομιλία του για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η απόλυτη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στο κοινοβούλιο δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ότι όποιο νομοσχέδιο και να φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή, περνά «αυτομάτως».

Πράγματι, σε σύνολο 299 βουλευτών, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», ψηφίστηκε από 159 βουλευτές (τους 158 της ΝΔ και τον ανεξάρτητο Χάρη Κατσιβαρδά), με 129 να το καταψηφίζουν και 11 να δηλώνουν «παρών», πιστοποιώντας πως και αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί και επίσημα, πλέον, νόμο του κράτους.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7 και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια), ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.

 

Τη «σφραγίδα» του στην ψήφιση του νομοσχεδίου έβαλε σήμερα Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στο κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας πως μέσω αυτού η κυβέρνηση δεν προχωρά σε «σύσταση» πανεπιστημιακών σχολών, αλλά σε ίδρυση παραρτημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για «αντιλήψεις που βρίσκονται μακριά από τις εξελίξεις στον σύγχρονο κόσμο». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, παραδέχθηκε ως φυσιολογικό το ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις ιδιωτών με αντικείμενο την τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας ότι η δέσμευση για την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου βρίσκονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Θύελλα αντιδράσεων

Για τρίτη ημέρα σήμερα, πάντως, υπήρξε θύελλα αντιδράσεων τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής, πράγμα που σημαίνει πως η εφαρμογή του παραμένει ανοιχτό ζήτημα, καθώς για την αποτροπή του στην πράξη έκαναν λόγο οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας, συνολικής διάρκειας 47 ωρών, κοινοβουλευτικής συζήτησης που προηγήθηκε, στο σύνολό τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, παρότι αυτό έγινε από διαφορετικούς «δρόμους» και οπτικές.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που δικαιολογούν τον εσπευσμένο χαρακτήρα της κυβερνητικής νομοθέτησης. Το ΠΑΣΟΚ παρότι τάσσεται, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης, υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών, αλλά και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων τόνισε πως το νομοσχέδιο θεσμοθετεί την κερδοσκοπία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκτιμώντας ότι εξυπηρετούνται συμφέροντα.

Αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δήλωσε με σαφήνεια το ΚΚΕ, τονίζοντας πως στόχος του νομοθετήματος είναι η θέσπιση διδάκτρων και στα δημόσια πανεπιστήμια. Για «στρατηγικού χαρακτήρα χτύπημα στο δημόσιο πανεπιστήμιο ως φορέα κοινωνικής ανόδου και δημοκρατικών αξιών» μίλησε ο Αλέξης Χαρίτσης εκ μέρους της Νέας Αριστεράς.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συζήτησης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς κατήγγειλαν την επίθεση των δυνάμεων καταστολής της αστυνομίας στο συλλαλητήριο που κάλεσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

    • Πάει μας τελείωσε η ΨευτοΔημοκρατία της λεγόμενης Μεταπολίτευσης. Το Σύνταγμα κουρελόχαρτο στην κυριολεξία. ΕΡΓΑΣΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΔΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΩΣ Ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΜΑΣ ΑΝΝΑΣ-ΜΑΡΙΑΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΡΑΜΑ. ΑΝ ΟΧΙ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗΝ ΜΑΠΑ ΜΑΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΗΣ ΠΟΛΤΙΚΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ Ν.Τ.Π. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΚΑΙ ΑΣΠΟΝΔΗ ΦΙΛΗ ΤΩΝ ΛΟΑΤΚΙ+).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This