Ο (πρόθυμος) βουλευτής για κάθε συγκάλυψη

Εχοντας ήδη κάνει τη δουλειά στην Εξεταστική για τις υποκλοπές όπως ακριβώς ήθελε ο Μητσοτάκης, τοποθετήθηκε και στην υπόθεση για τα Τέμπη

Must Read

Το πόρισμα της Ν.Δ. για τα Τέμπη είναι, πέρα από παραπλανητικό, και ένα μνημείο ενοχικής συγκάλυψης, άρα και συνευθύνης. Μέσα σε 1.195 προχειρογραμμένες λέξεις, η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής «τυλίγει» σε μια κόλλα χαρτί όλους τους άλλους κρίκους του εγκλήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023, εκτός από τον δικό της μεγάλο υπεύθυνο για την τραγωδία, τον Κώστα Καραμανλή.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Με το ξέπλυμα που κάνει στον Καραμανλή τού Αχιλλέα το κυβερνητικό κόμμα δεν σέβεται όχι μόνο τους 57 νεκρούς, αλλά και το 41% των ψηφοφόρων που προσέφερε τη στήριξή του στον Μητσοτάκη στις περσινές εκλογές. Το πόρισμα επιχειρεί λογικά άλματα, διαστρεβλώνει την αλήθεια και, κυρίως, καλύπτει -από κοινού πια- τον πρώην υπουργό Μεταφορών.

Η αποδεδειγμένη ψευδορκία του Καραμανλή στην Εξεταστική απαλείφεται με πρωτοφανές θράσος, θάβοντας όποια αξιοπιστία της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ακόμα χειρότερα, υιοθετείται ομαδικά κι επίσημα πλέον απ’ όλα τα μέλη της Ν.Δ. στην Επιτροπή ότι ο Καραμανλής είναι «καθαρός» από κάθε ποινική ευθύνη:

«Η ανάλυση από την Επιτροπή δεν ανέδειξε πράξεις ή παραλείψεις πολιτικών προσώπων που να συνδέονται με το δυστύχημα. Η πολιτική ευθύνη αντικειμενικά αναλήφθηκε από τον τότε υπουργό Κ. Καραμανλή με την άμεση παραίτησή του την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος, πράξη που, εκτός των άλλων, διευκόλυνε τον έλεγχο της υπόθεσης». Το πόρισμα αποσιωπά ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών εγγυάτο, παραπλανώντας το επιβατικό κοινό λίγο πριν από την τραγωδία, την ασφάλεια των τρένων, κουνώντας το δάχτυλο στη Βουλή, όπως και ότι έκρυψε από την Επιτροπή την προειδοποιητική επιστολή Τσαλίδη από το 2021.

Σύσσωμη η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική φαντασιώνεται πως «δεν υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης με παρεμβάσεις στον χώρο της μοιραίας σύγκρουσης», όταν ο ίδιος ο τότε υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Τριαντόπουλος παραδεχόταν δημοσίως το παράνομο μπάζωμα λίγες μέρες μετά το δυστύχημα. Δέκα μήνες μετά, η κυβέρνηση έτρεχε πανικόβλητη να εκδίδει αποφάσεις, επιχειρώντας να πείσει -άραγε, ποιον;- ότι η ευθύνη της απόφασης δεν ήταν δική της.

«Τα συστήματα αυτά (σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, ETCS, GSMR) δεν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο – άλλωστε οι χειριστές τους είναι άνθρωποι» είναι ένα ακόμα ψευδοσυμπέρασμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ομως, ο καθηγητής και μέλος της κυβερνητικής Επιτροπής Γεραπετρίτη, Προφυλλίδης, είχε καταθέσει στην Επιτροπή πως «το ETCS θα ήταν αρκετό από μόνο του για να αποφευχθεί το δυστύχημα». Κατά το πόρισμα της Ν.Δ., ο Προφυλλίδης δεν ξέρει τι λέει, αφού στο πόρισμα αγνοείται επιμελώς το συμπέρασμα του επιλεγμένου από τον Γεραπετρίτη ειδικού.

Την υπογραφή του σε όλα αυτά βάζει ο εισηγητής της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης, από την άλλη, έχει τεράστια εμπιστοσύνη στον βουλευτή Ημαθίας. Τον είχε, άλλωστε, τοποθετήσει εισηγητή της Ν.Δ. και στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές της πρωθυπουργικής ΕΥΠ. Κι επειδή έκανε εκεί τη δουλειά όπως ακριβώς ήθελε ο Μητσοτάκης, τοποθετήθηκε και στην υπόθεση για τα Τέμπη.

Το δίδυμο Μαρκόπουλου – Τσαβδαρίδη «λειτούργησε» στην Εξεταστική για το δυστύχημα. Ο ένας έκοβε, ο άλλος έραβε. Ο πρώτος, ως πρόεδρος, είχε αναλάβει τον ρόλο να προκαλεί εκνευρισμό με τα αλλόκοτα ξεσπάσματά του και να αποπροσανατολίζει την κουβέντα. Και ο δεύτερος, ως εισηγητής και διά της πλειοψηφίας, διασφάλιζε ότι θα στεγανοποιηθεί η κυβέρνηση από άβολα στοιχεία.

Από την πρώτη στιγμή ο Τσαβδαρίδης ήταν ο θεσμικός αρνητής στην κλήση ουσιωδών μαρτύρων, με στόχο να συγκαλυφθούν οι ευθύνες του Καραμανλή και το κυβερνητικό μπάζωμα του Μαξίμου στα Τέμπη. Αποφάσισε την άρον άρον ολοκλήρωση των εργασιών όταν αποκαλύφθηκε το έγγραφο Τσαλίδη, που «έκαιγε» τον πρώην υπουργό. Εφτασε στο σημείο να κάνει λεπτομερώς αναφορά ακόμα και για προβλήματα υγείας του νεκρού μηχανοδηγού, καταπατώντας κάθε έννοια ιατρικού απορρήτου και πολιτικής υπευθυνότητας.

Το πόρισμα της Ν.Δ. ακολουθεί τον δρόμο που χάραξε ο Μητσοτάκης από τις πρώτες μέρες του δυστυχήματος, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί χειραγώγηση των ερευνών. Χθες, η κυβερνητική πλειοψηφία τα ρίχνει κι αυτή όλα στο ρουσφέτι της, δηλαδή στον σταθμάρχη Λάρισας, και στους νεκρούς μηχανοδηγούς.

«Η Hellenic Train, εφόσον είχε πράγματι διαπιστώσει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε άμεση αναστολή δρομολογίων» αναφέρει το πόρισμα, κρύβοντας πως το 2022 με νόμο Καραμανλή αλλοιώθηκε η σύμβαση προς οικονομικό όφελος των Ιταλών σε βάρος των υποχρεώσεων ασφαλείας των τρένων και του σιδηροδρομικού δικτύου από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου.

Τελικά, δύο πράγματα «διασφαλίζει» το πόρισμα της Ν.Δ. στην Εξεταστική για τα Τέμπη:
1. Οτι θα εξακολουθήσουν να κρέμονται ποινικές κατηγορίες πάνω από το κεφάλι της κυβέρνησης, με επίκεντρο τον Καραμανλή, την ημέρα των ευρωεκλογών. Η υπόθεση παραμένει «ανοιχτή» στη συνείδηση όλων. Και της Δικαιοσύνης ασφαλώς.
2. Οτι οι ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες γνωρίζοντας πως η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει βίαια τη διαδικασία της διερεύνησης, με αποκλειστικό σκοπό να αγνοηθούν μαρτυρίες και στοιχεία που οδηγούν στην ενοχή της.

Το πόρισμα της Εξεταστικής συντάχθηκε από την κυβέρνηση λες και αναφέρεται σε άλλη περίπτωση, όχι στα Τέμπη. Κλείνει τα μάτια σε όλα τα σοβαρά στοιχεία που έχουν προκύψει. Απλώς τα αγνοεί, μαζί με το δικαίωμα των συγγενών και όλων των πολιτών στην αλήθεια.

ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ
Βουλευτής Ημαθίας, εισηγητής Ν.Δ. Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1970 στη Βέροια. Σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στο Δημοκρίτειο Θράκης. Εγινε στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και το 1998-2002 υπήρξε δημοτικός σύμβουλος Βέροιας, όπως και από το 2010, ενώ από το 2006 ήταν νομαρχιακός σύμβουλος. Το 2007 εξελέγη βουλευτής Ημαθίας και το 2012 αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Tο 2012-2014 ήταν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ουκρανίας. Ηταν ο εισηγητής της Ν.Δ. στις Εξεταστικές Επιτροπές για τις υποκλοπές και τα Τέμπη.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This