Χατζηδάκης: Στα 40 δισ. € το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, το κόστος καταπολέμησης της ακρίβειας είναι 3,2 δισ. € και 1,6 δισ. € από έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών - Ο υπουργός Οικονομικών το κοστολογεί πολύ πιο ψηλά

Must Read

Τεράστια είναι απόκλιση στην κοστολόγηση του οικονομικού προγράμματος που παρουσίασε πριν από λίγα 24ωρα ο Στέφανος Κασσελάκης ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου τοποθετεί το κόστος τους στα 3,24 δισ. ευρώ και ο Κωστής Χατζηδάκης σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του χθες τα κοστολογεί στα 40 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόστος καταπολέμησης της ακρίβειας είναι 3,243 δισ. ευρώ και τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση της αισχροκέρδειας ανέρχονται σε 3,62 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ποσό 900.000.000 ευρώ είναι από έκτακτη εισφορά 90% στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας από τον Σεπτέμβρη του ’22 έως τον Δεκέμβρη του ’23.

Ποσό 715.000.000 ευρώ είναι από έκτακτη εισφορά στο 90% στα υπερκέρδη των εταιριών διύλισης και εμπορίου για το έτος 2023. Τα έχει πληρώσει ο Ελληνας καταναλωτής. Ποσό 1,6 δισ. ευρώ είναι από έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών με τα τεράστια κόστη συναλλαγής, με συντελεστή 90% για το 2023.

Αντιθέτως, ο Κωστής Χατζηδάκης σε ένα κείμενο 2.500 λέξεων (στο οποίο παραθέτει ένα προς ένα τα μέτρα του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και απαντά με βάση την κοστολόγηση του οικονομικού επιτελείου) εκτιμά πως το κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ το πρώτο έτος εφαρμογής και σε 40 δισ. ευρώ σε βάθος τεσσάρων ετών. Αυτά, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., θα καλυφθούν από μέτρα είσπραξης εσόδων 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα είναι εφάπαξ (one-off), ενώ στην πραγματικότητα τα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει είναι μόνιμα.

Οπως αναφέρει, «ακόμα όμως και αυτά τα μέτρα είσπραξης υπερκερδών είναι στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Υπολογίζει 900.000.000 από υπερκέρδη εταιριών ενέργειας για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2023. Υπερκέρδη που έχουν ήδη παρακρατηθεί μέσω του μηχανισμού παρακράτησης υπερκερδών, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά την ίδια περίοδο. Για τις εταιρίες διύλισης υπολογίζει εισπράξεις 715.000.000 ευρώ το 2023. Τη στιγμή που το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει φόρο μόνο για το μέρος των κερδών που υπερβαίνει το 20% του μέσου όρου των κερδών των προηγούμενων ετών και έχουν ήδη εισπραχθεί 1,2 δισ. ευρώ φόρος και έκτακτη εισφορά το προηγούμενο έτος, που τα κέρδη ήταν αυξημένα. Αναφορικά δε με τη φορολόγηση των τραπεζών με έκτακτη εισφορά 1,6 δισ. ευρώ, παραπέμπουμε τον κ. Κασσελάκη στο παράδειγμα της Ιταλίας, που μετά την ανακοίνωση έκτακτης εισφοράς στο τραπεζικό σύστημα, έχασε την αξιοπιστία της στις χρηματαγορές και αναγκάστηκε να λάβει πίσω τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί».

Μάλιστα, όσον αφορά ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπουν την επιβολή πλαφόν, όπως:

  • στο περιθώριο κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στη θέσπιση ανώτατου ορίου κέρδους στη λιανική ανά MWh, σε ετήσια βάση,
  • στη διύλιση και την εμπορία καυσίμων και
  • σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε εισαγωγείς – εγχώριους βιομηχάνους, παραγωγούς και αποθήκες λιανεμπορίου,

το Υπουργείο Οικονομικών απαντά πως δεν συνάδουν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τους οποίους ακολουθεί η χώρα μας, με αποτέλεσμα να απορριφθούν από την Κομισιόν.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στο πλέον άδικο μέτρο, της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει παραδεχθεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου πως αποτελεί άδικο μέτρο. Ο Στέφανος Κασσελάκης ζητεί την πλήρη κατάργηση του μέτρου της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, αποφεύγοντας να απαντήσει αν όντως πρόκειται για άδικο μέτρο, υποστηρίζει πως το κόστος του υπολογίζεται σε 4,2 δισ. ευρώ για το πρώτο έτος εφαρμογής. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη φορολόγηση των ενοικίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με τα «κλειστά» σπίτια και τα «μαύρα» ενοίκια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη μείωση του φόρου στα ενοίκια έως 12.000 ευρώ στο 5%, από το 15% που είναι σήμερα, με τον υπουργό Οικονομικών να περιορίζεται στην απάντηση πως «το κόστος υπολογίζεται σε 650.000.000 ευρώ ετησίως»

Ο μηδενισμός ΦΠΑ στα είδη διατροφής θα επιφέρει μείωση εσόδων 2,3 δισ. σε επίπεδο έτους

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για τουλάχιστον έναν χρόνο στον χαμηλότερο επιτρεπτό συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον Κωστή Χατζηδάκη να εκτιμά πως αυτή η μείωση έχει δημοσιονομικό κόστος 1,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα είδη διατροφής που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για 6+6 μήνες, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές και να αντιμετωπιστεί το ισχυρό κύμα ακρίβειας, εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι θα επιφέρει μείωση εσόδων 2,3 δισ. ευρώ σε επίπεδο έτους.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη μείωση συντελεστή ΦΠΑ στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή στους συντελεστές 21%, 11% και 5% αντίστοιχα στις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών, καθώς και σε 6% για την ύδρευση, από 13%, και στην αποχέτευση σε 23%, από 24% που είναι σήμερα. Το Υπουργείο Οικονομικών απαντά πως η μείωση των συντελεστών σε 21%, 11% και 5% υπολογίζεται ότι έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 2,4 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Επιπλέον, δεν μπορεί άλλα αγαθά (π.χ.. ύδρευση – αποχέτευση) να έχουν διαφορετικούς συντελεστές (6% ή 23%), καθώς από την Ε.Ε. επιτρέπονται μόνο τρεις συντελεστές (κανονικός, μειωμένος και υπερμειωμένος).

Τέλος, για τις αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας που προβλέπει κλιμακωτή μείωση μέχρι το εισόδημα των 200.000 ευρώ και πάνω απ’ αυτό το ποσό μεγαλύτερη φορολόγηση, ο ΣΥΡΙΖΑ το κοστολογεί στα 124.000.000 ευρώ και το Υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει το ποσό στα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This