Τρίτη 15/6/2021

Με ρεκόρ ψήφων (288 «ΝΑΙ») η Βουλή επικύρωσε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Την αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας αποφάσισε και επικύρωσε η Βουλή, ικανοποιώντας το υπερώριμο αίτημα για τη διευκόλυνση της ψήφου των ομογενών από τον τόπο κατοικίας τους.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκε με 288 «ΝΑΙ» (που αποτελεί ρεκόρ ψήφων) από όλες τις κομματικές πτέρυγες, πλην του ΜέΡΑ25 που επέλεξε την απομόνωση. Παρεμβαίνοντας στη μαραθώνια συζήτηση, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το νομοσχέδιο καλύπτει όλους τους νέους του brain drain, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες του εξωτερικού.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί αποτέλεσμα των υποχωρήσεων και των εκπτώσεων που έπρεπε να κάνει η Ν.Δ. προκειμένου να βρεθούν οι 200 ψήφοι» είπε, προσθέτοντας ότι η αρχική εισήγησή της ήταν πιο «γενναιόδωρη» προς τους πολίτες του εξωτερικού, καθώς περιλάμβανε την επιστολική ψήφο, ενώ δεν είχε και περιορισμούς, όπως η 35ετία. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ακόμη δύο βελτιωτικές αλλαγές προκειμένου το κόμμα να ψηφίσει θετικά όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και επί όλων των άρθρων. Ζήτησε, συγκεκριμένα, οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού να επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση, αλλά και όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται ύστερα από διακομματική συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τήρησε συναινετική στάση, καταθέτοντας λίγο νωρίτερα νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις, μετά και τις σχετικές επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ