Τρίτη 15/6/2021

Εκβιασμό της Λιβύης από την Τουρκία αναφέρουν κυβερνητικές πηγές – Η Αθήνα έχει στοιχεία-φωτιά (video)

Βίντεο που δείχνουν Τούρκους να εκφορτώνουν όπλα σε λιμάνι της Λιβύης φέρονται να έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές ως απόδειξη για εκβιασμό της Λιβύης από την Τουρκία, προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία για τα μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα, που εξαφανίζουν τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών, ο χρόνος που έγινε η εκφόρτωση του πολεμικού υλικού συμπίπτει με τη διευθέτηση της συμφωνίας. Όπως αναφέρουν οι πηγές, με αυτή τη στρατιωτική βοήθεια η Τουρκία εκβίασε τις λιβυκές αρχές για να προχωρήσουν στην υπογραφή του μεταξύ τους μνημονίου. Ωστόσο, η στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία προς την Λιβύη ήταν υπόθεση γνωστή εδώ και μεγάλο διάστημα στις ελληνικές αρχές και όχι μόνο. Όσοι γνώριζαν για τον εμφύλιο στη Λιβύη ήξεραν ποια πλευρά στηριζόταν από ποιους.

Δείτε επίσης: Εκτός ορίων η Τουρκία! Κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι η αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη ήταν αναμενόμενη δεν έχει καμία έννομη συνέπεια. Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, κ. Γκουτέρες, καθώς και προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανωτέρω φωτογραφία, πάντως, δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2019 και αποκαλύπτει κάργκο με τουρκικά στρατιωτικά οχήματα να αποβαίνει στη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι η χώρα ήταν σε καθεστώς εμπάργκο από τον ΟΗΕ. Αποδεικνύεται έτσι ότι η Τουρκία βοηθούσε την κυβέρνηση της Λιβύης, με την οποία υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας και κατανόησης, εδώ και αρκετό καιρό!

Επίσης, στις 27 Απριλίου του 2019, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, εξέφρασε δημοσίως τη στήριξή του στην κυβέρνηση της Λιβύης σε συνέδριο που έλαβε χώρα στην Άγκυρα. Στη δήλωσή του ο Ερντογάν έλεγε ότι η «κυβέρνηση» Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέντ αλ Σάρατζ έχει νομιμοποιηθεί από τον λαό και ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να τη βοηθήσει.

Εβδομάδες αργότερα, η Τουρκία φάνηκε να πραγματοποιεί την υπόσχεσή της. Στις 18 Μαΐου, φωτογραφίες και βίντεο που απεικόνιζαν τουρκικό πολεμικό εξοπλισμό εμφανίστηκαν στις αποβάθρες της Τρίπολης.

Στο κεντρικό δελτίο του Alpha, μάλιστα, δείχνουν και περαιτέρω λεπτομέρειες για την εν λόγω συναλλαγή.

Έτσι εκβίαζε η Τουρκία τη Λιβύη from newsbreak.gr on Vimeo.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ