Σκέψεις και προβληματισμοί

Δεν αρκεί να ισχυρίζεται κάποιος ότι είναι δημοκράτης, αλλά να το αποδεικνύει καθημερινά

Must Read

Στην πρόσφατη έκθεση του State Department, δηλ. του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, εις την οποίαν καταλογίζονται και αναφέρονται πλείστες όσες αδυναμίες αναφορικά με την άσκηση κρατικής εξουσίας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι εγχώρια και διεθνή πρακτορεία ανέφεραν ότι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ αντιμετώπισαν πίεση για να αποφύγουν την κριτική της κυβέρνησης ή αναφορά σκανδάλων. Στις 12 Ιανουαρίου, η Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούντα Μιγιάτοβιτς, προέτρεψε τις Αρχές να διασφαλίσουν ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να εργάζονται με ασφάλεια και ελεύθερα.

  • Βασίλειος Οπλατζάκης, Συμπράττων λειτουργός της Δικαιοσύνης

Επίσης, το State Department κάνει ειδική αναφορά στις εξοντωτικές αγωγές κατά δημοσιογράφων, με σκοπό τον εκφοβισμό και την φίμωση. Ήδη την 13η Ιουλίου 2023 η ΕΣΗΕΑ έχει εκφράσει στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη, την ανάγκη προστασίας των δημοσιογράφων από την νομική παρενόχληση γνωστή ως «στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής».

Φαίνεται πως η κυβέρνηση με τον νέο νόμο 5090/23.2.2024 – ΦΕΚ Α΄ 30, ο οποίος θα έχει ισχύ από 1/5/2024 φρόντισε να… διευκολύνει γι’ αυτήν τα πράγματα. Αναφέρομαι στην τροποποίηση του άρθρου 363 ΠΚ περί συκοφαντικής δυσφημήσεως. Μέχρι και σήμερα, αν μια πράξη είχε τα στοιχεία της συκοφαντικής δυσφήμησης, θα ηδύνατο ο κατηγορούμενος να επικαλεσθεί το άρθρο 367 ΠΚ και να πει μεταξύ άλλων ότι όσα ανέφερε αποτελούν δυσμενείς κρίσεις για επιστημονικές, καλλιτεχνικές ή επαγγελματικές εργασίες ότι οι πράξεις αυτές αφορούν εκδηλώσεις που γίνονται για την εκτέλεση νομίμων καθηκόντων, την άσκηση νόμιμης εξουσίας ή για την διαφύλαξη (προστασία) δικαιώματος ή από άλλο δικαιολογημένο ενδιαφέρον.

Παράλληλα, με το άρθρο 191 ΠΚ δηλ. διασπορά ψευδών ειδήσεων όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιοδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή τη δημόσια υγεία ή τιμωρείται …».

Στην προηγούμενη δε διατύπωση του άρθρου 191 ΠΚ υπήρχε η διατύπωσις, η οποία σήμερα έχει απαλειφθεί, ότι αυτές οι ψευδείς ειδήσεις να είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες, κάνοντας το άνω αδίκημα από συγκεκριμένης σε αφηρημένης διακινδύνευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε εισαγγελικό ή ανακριτικό λειτουργό να κρίνει αν αυτές οι ειδήσεις που αναφέρονται, δημόσια ή μέσω διαδικτύου, θα μπορούσαν να προκαλέσουν φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε μια κατηγορία προσώπων που αναγκάζονται να προβούν σε ματαίωση κάποιων προγραμματισμένων πράξεων (μέτρα έχοντα σχέση με μελλοντικές πανδημίες;).

Από το συνδυασμό αυτών των άρθρων προκύπτει ότι το μονοπώλιο της κρίσεως του εάν μια είδηση αποτελεί ψευδές ή αληθινό γεγονός το έχει μόνον η υφιστάμενη πολιτεία. Όποιος δε θελήσει να κάνει μια αναφορά σε ένα γεγονός το οποίο σχετίζεται άμεσα με την οικονομία, την αμυντική ικανότητα της χώρας ή τη δημόσια υγεία έστω αν αυτός είναι ένας απλός πολίτης, ο οποίος τεκμηριωμένα εκφράζει την άποψή του για τα θέματα αυτά μέσω διαδικτύου ή κάποιος πολίτης ο οποίος εκφράζει επίσης την άποψή του αυτή για τα ανωτέρω θέματα με τρόπο τεκμηριωμένο, όχι όμως σύμφωνα με την κρατούσα άποψη της πολιτείας ή και όποιος ακόμα δημοσιογράφος στα πλαίσια των νομίμων καθηκόντων του ή από δεδικαιολογημένο ενδιαφέρον κάνει αναφορά για τα ανωτέρω θέματα πολύ φοβάμαι ότι θα υποστεί τις δυσμενείς συνέπειες τις οποίες θα επιφέρει ο νέος νόμος 5090/2024.

Να έχουμε δε υπόψη μας ότι εάν η ποινή που θα επιβληθεί είτε για τη συκοφαντική δυσφήμηση είτε για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ή για οποιαδήποτε παράνομη πράξη ανέρχεται από δύο έως τρία έτη, οι καταδικασθέντες θα οδηγούνται στη φυλακή, όπου θα εκτίουν μέρος της ποινής (από 1 έως 6 μήνες) και το υπόλοιπο θα αναστέλλεται.

Ο υπουργός κ. Γ. Φλωρίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον νέο νόμο λέγοντας ότι νέα φιλοσοφία του ποινικού μας συστήματος είναι η «εφαρμοσμένη και όχι εικονική ποινή».
Βέβαια στις τροποποιήσεις του Π.Κ. (Ν. 5090/2024) δεν έχει γίνει καμία αυστηροποίηση αναφορικά με τα εγκλήματα, τα οποία έχουν σχέση με παράνομους μετανάστες καθώς επίσης και αυτούς οι οποίοι διακινούν αυτούς παρανόμως και παρατύπως.

Φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε περιόδους κατά τις οποίες θα απαγορεύεται στον πολίτη (ο οποίος τείνει να καταστεί υπήκοος, αν δεν έχει ήδη γίνει) το δικαίωμα της ελευθερίας της απόψεώς του και όταν λέω της ελευθερίας, εννοώ πραγματικά της ελευθερίας να εκφράσει κάποιος την άποψή του με βάση επιστημονικά κριτήρια και όχι να χυδαιολογεί αναφέροντας ψευδείς και συκοφαντικές απόψεις που κάθε άλλο ευνοούν τον δημοκρατικά ελεύθερο διάλογο, που αποτελεί την βάση της υπάρξεως του δημοκρατικού πολιτεύματος, και οι οποίες φυσικά θα πρέπει να τιμωρούνται.

Είναι δε το δημοκρατικό πολίτευμα βιωματική συμπεριφορά και δράση που αφορά και τους κυβερνώντες αλλά και τους πολίτες και δεν αρκεί να ισχυρίζεται κάποιος ότι είναι δημοκράτης, αλλά να το αποδεικνύει καθημερινά.

Δείτε επίσης: 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This