Επιστολή-«φωτιά» αποδήμων προς ΕΛΚ για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου – «Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε;»

Must Read

Επιστολή-«φωτιά» απέστειλαν απόδημοι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την οποία κοινοποίησαν στον πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ και σε άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου που, ως γνωστόν, αφορά στη διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του documentonews.gr, η εν λόγω επιστολή περιγράφει αναλυτικά το πώς έγινε η διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων, με τους απόδημους να τονίζουν πως έχουν ήδη προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη και την εθνική Αρχή για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, ζητώντας δικαίωση. Επισημαίνουν δε ότι στο μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που τούς απέστειλε η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «χρησιμοποιεί την διακριτική ονομασία του ΕΛΚ», όπου και ανήκει, ενώ «τα προσωπικά δεδομένα διαβιβάστηκαν σε τρίτα πρόσωπα, τα οποία τυγχάνουν κομματικά στελέχη της δικής σας πολιτικής οικογένειας».

Επιπλέον, οι απόδημοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το «ποιος άλλος μπορεί να έχει τα προσωπικά δεδομένα» και ενδεχομένως «να τα χρησιμοποιήσει» και ρωτούν το ΕΛΚ τι σκοπεύει να κάνει, για την προάσπιση των ατομικών τους δικαιωμάτων.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Άπαντες εμείς είμαστε Έλληνες πολίτες, κάτοικοι εξωτερικού και υποβάλλαμε Αίτηση Εγγραφής στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Ψηφοφόρων Εξωτερικού της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα στις Εθνικές Εκλογές, τις Ευρωεκλογές και τα Δημοψηφίσματα. Κατά την διαδικασία της εγγραφής του ο εκλογέας δηλώνει μια έγκυρη προσωπική του διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσα από την οποία θα επικοινωνεί με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Για να ολοκληρωθεί η εγγραφή μας στους εκλογικούς καταλόγους και να ασκήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας θα έπρεπε να δώσουμε την συγκατάθεσή μας στο Υπουργείο Εσωτερικών να επεξεργαστεί τα προσωπικά μας δεδομένα αποκλειστικά για τον σκοπό της εγγραφής μας στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Όλοι δώσαμε αυτήν την συναίνεση αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό.

Διαβιβάσαμε λοιπόν συγκεκριμένα προσωπικά μας δεδομένα ένα εκ των οποίων ήταν και η ηλεκτρονική τους διεύθυνση, αποκλειστικά με τον σκοπό συμμετοχής στους εκλογικούς καταλόγους ως Έλληνες πολίτες οι οποίο κατοικούμε στο εξωτερικό και συναινέσαμε στην επεξεργασία τους μόνο για αυτόν τον σκοπό. Άπαντες λάβαμε επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφορικά με την εγγραφή μας στον εκλογικό κατάλογο από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΣ (Διεύθυνση Εκλογών).

Επισημαίνουμε ότι η εκλογική διαδικασία στην οποία πρόκειται να συμμετέχουμε δεν αφορά μόνο την εκλογή των εκπροσώπων μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο αλλά και την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εκπροσώπων μας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, την 1η Μαρτίου 2024 λάβαμε μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, η οποία είχε εκλεγεί με την κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωπαϊκές εκλογές που διενεργήθηκαν το 2019 και ενταγμένης στην Ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η οποία χρησιμοποίησε την ηλεκτρονική διεύθυνση την οποία είχαμε αποστείλει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στο ΥΠΕΣ για τον σκοπό της εγγραφής μας στους εκλογικούς καταλόγους. Ουδείς από εμάς δεν είχε αποστείλει την ηλεκτρονική του διεύθυνση στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή όπως και κανένα άλλο από τα προσωπικά δεδομένα που απαιτούνταν για την εγγραφή στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ. Το αίσθημα απορίας, αφού λάβαμε το μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την ευρωβουλευτή μετατράπηκε σε έντονο εκνευρισμό και κατόπιν, όταν διαπιστώσαμε τι ακριβώς συνέβη, σε φόβο, ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Τα αρνητικά μας συναισθήματα εντάθηκαν όταν παρακολουθήσαμε τα πιο κάτω γεγονότα : στην αρχή ο Υπεύθυνος επεξεργασίας, δηλαδή το ΥΠΕΣ – με δήλωση της αρμόδιας Υπουργού – αρνήθηκε την ύπαρξη της διαρροής των προσωπικών μας δεδομένων στην ευρωβουλευτή, αρνήθηκε δηλαδή το προφανές γεγονός. Αργότερα και μετά την αρχική άρνηση με επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του Π.Θ, αποπέμφθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ καθώς και ο Τομεάρχης Αποδήμου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο ανήκει και η εν λόγω Ευρωβουλευτής.

Επαναλαμβάνουμε ότι άπαντες εμείς εκουσίως δώσαμε τα προσωπικά μας δεδομένα με αποκλειστικό σκοπό την εγγραφή μας στους εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων Ελλήνων, ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε μέρος στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές χωρίς να μετακινηθούμε από τις χώρες στις οποίες ζούμε, σπουδάζουμε και εργαζόμαστε, και συνεπεία της παράνομης συμπεριφοράς των αρμοδίων προς τούτο του ΥΠΕΣ δεχθήκαμε μηνύματα πολιτικού περιεχομένου από Ελληνίδα Ευρωβουλευτή!!

Σε απάντησή του το ΥΠΕΣ σε αίτημα πρόσβασης των προσωπικών μας δεδομένων, μας ανέφερε ότι συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα, μεταξύ των οποίων και η ηλεκτρονική διεύθυνση δεν μπορούν να τύχουν νόμιμης επεξεργασίας πέραν του σκοπού για τον οποίον έχουν διαβιβαστεί. Συνεπώς, το ΥΠΕΣ για πρώτη φορά παραδέχθηκε την παρανομία του και εν συνεχεία γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς επεισοδίου: Ο Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα ο διευθυντής εκλογών προχώρησε σε καταγγελία στις διωκτικές αρχές ότι παραβιάστηκε το γραφείο του στο ΥΠΕΣ. Λίγες ώρες αργότερα σε εξέταση ενώπιων της Εθνικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μάθαμε από δημοσιεύματα ότι κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος κατέθεσαν ότι έλαβαν τα προσωπικά μας δεδομένα από άλλα κομματικά στελέχη τα οποία όμως δεν κατονόμασαν. Υπενθυμίζουμε ότι στο αίτημα πρόσβασης που καταθέσαμε στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, αυτή είχε κατονομάσει συγκεκριμένο κομματικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος . Όλες αυτές οι έκνομες ενέργειες διενεργήθηκαν σε χρονικό σημείο λίγο πριν τις Ευρωπαϊκές εκλογές και κατά παράβαση όχι μόνο του Ελληνικού Συντάγματος αλλά κα της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

Όλες αυτές οι έκνομες ενέργειες παραβίασαν τον ΓΚΠΔ καθώς και το δικαίωμά μας στην ασφάλεια της επικοινωνίας και την προστασία της ιδιωτικότητάς μας. Δηλαδή δεν γνωρίζουμε ποιος άλλος μπορεί να έχει τα προσωπικά μας δεδομένα και για ποιο λόγο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Το ΕΛΚ είναι η πιο μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα του Ε.Κ. Είναι η κοινοβουλευτική ομάδα την οποία εμπιστευτήκαν εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες. Την εμπιστευτήκαν και για να συμβάλει στην προάσπιση των ευρωπαϊκών αξιών. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στο μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που μας απέστειλε χρησιμοποιεί την διακριτική ονομασία του κόμματός σας, στην ομάδα του οποίου ανήκει και τα προσωπικά μας δεδομένα διαβιβάστηκαν σε τρίτα πρόσωπα τα οποία τυγχάνουν κομματικά στελέχη της δικής σας πολιτικής οικογένειας.

Έχουμε προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη και στην Εθνική Αρχή για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Ως ευρωπαίοι πολίτες όμως οφείλουμε να ενημερώσουμε την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του Ε.Κ. για την συμπεριφορά των στελεχών του και για την περιφρόνηση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών. Ζητούμε από εσάς υπό την ιδιότητά σας, ως εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενός ιστορικού για την Ελλάδα και την Ευρώπη πολιτικού φορέα, να μας ενημερώσετε σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να συμβάλετε στην προάσπιση των ατομικών μας δικαιωμάτων.»

Στάικος: Το ΕΛΚ πρέπει να ενημερώσει τους ευρωπαίους πολίτες

Το documentonews.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο Θωμά Στάικο, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου «Στάικος and Partners», το οποίο έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση εκατοντάδων αποδήμων, καταθέτοντας ομαδικές αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, τον οποίο και ενημέρωσε για τη συγκεκριμένη επιστολή των αποδήμων στο ΕΛΚ.

«Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων είναι κανονισμός ο οποίος τυγχάνει άμεσης και καθολικής εφαρμογής γιατί αφορά τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ. Επομένως έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία όσοι θεσμικά συνήργησαν στο να ψηφιστεί αυτός ο σημαντικός για τα ατομικά μας δικαιώματα κανονισμός, να ενημερωθούν και να πάρουν θέση σε αυτό το γεγονός που συνέβη στη χώρα μας. Το ΕΛΚ είναι το ισχυρότερο κοινοβουλευτικά κόμμα στην ΕΕ και μέλος του παραβίασε τον Κανονισμό, κάνοντας χρήση ακριβώς το γεγονός ότι είναι μέλος της ΚΟ του ΕΛΚ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να ενημερώσει τους Ευρωπαίους Πολίτες τι προτίθεται να κάνει για αυτό», υπογράμμισε σε σχετική δήλωσή του ο κ. Στάικος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This