Ο «γκουρού της γκάφας» πήρε στον λαιμό του τον Κυριάκο

Επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι είναι τελειωμένος ο Αμερικανός δημοσκόπος

Must Read

Πώς διατηρείς μια συνεχή ροή χρημάτων όταν αποκτήσεις τη φήμη του διασημότερου πολιτικού αναλυτή στις ΗΠΑ; Διαφημίζεις σταθερά τα μεγάλα σου «τρόπαια», τα ονόματα πολιτικών που έπαιξες καθοριστικό ρόλο στην άνοδό τους. Και πουλάς στο εξής πανάκριβα τις υπηρεσίες σου σε μικρομεσαίου βεληνεκούς ηγέτες. Κάτι σαν συνοδευτικό πιάτο, που όμως μπορείς να υπερχρεώνεις με την πιστοποίηση του «γκουρού» της επικοινωνίας.

  • του Βασίλη Γαλούπη

Στο εντυπωσιακό γραφείο του Σταν Γκρίνμπεργκ, σε μικρή απόσταση από το Καπιτώλιο, φιγουράρουν φωτογραφίες από παγκόσμιους ηγέτες. Ο Μπιλ Κλίντον, ο Νέλσον Μαντέλα και ο Τόνι Μπλερ, οι μεγάλες του πολιτικές «επιτυχίες», χαμογελούν από τον τοίχο αγκαλιασμένοι με τον επικοινωνιολόγο. Πόζα με τον Μητσοτάκη, τον φίλο του «από τα παλιά», όπως μας έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου, δεν υπάρχει. Κι ας είχε αναλάβει πλήρως την κατασκευή του επικοινωνιακού προϊόντος «Μητσοτάκης».

Για τον Γκρίνμπεργκ, το rebranding του Κυριάκου ήταν, φαίνεται, ένα πάρεργο. Απέφερε έσοδα, αλλά όχι και καμιά ιδιαίτερη δόξα.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρηση του Γκρίνμπεργκ, αφότου ρωτήθηκε, ξανά, από πού πληρώνεται ο Αμερικανός. «Ο κ. Γκρίνμπεργκ ήταν με σύμβαση, η οποία λογικά τελειώνει στο τέλος Ιουνίου με τη Ν.Δ., και πληρωνόταν μηνιαίως με τιμολόγια τα οποία έκοβε στη Νέα Δημοκρατία».

Κι ενώ για όλους τους στρατηγικούς αναλυτές και spin doctors του κόσμου το μυστήριο συνήθως έχει να κάνει με τις μεθόδους τους για να χειρίζονται, δηλαδή να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, η μεγάλη ίντριγκα γύρω απ’ τον σύμβουλο του Μητσοτάκη ήταν και είναι πόσα, πώς κι από πού πληρώνεται.

Ολοι οι πολιτικοί εξουσίας στα μήκη και τα πλάτη της Γης προσλαμβάνουν έμμισθους επικοινωνιολόγους, φανερά και διάφανα όσον αφορά τις αμοιβές τους. Μόνο στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός, είτε από προσωπική ανασφάλεια είτε από περιφρόνηση για τους φορολογουμένους, επιμένει σταθερά σε μια μυστικοπάθεια γύρω από τις υπηρεσίες του Γκρίνμπεργκ, μια κρυψίνοια που με τα χρόνια έφτασε να καταντά γελοία.

Διαδοχικά, έχουν σερβιριστεί διάφορες «μυστηριώδεις» θεωρίες, όπως ότι «δουλεύει αμισθί γιατί είναι φίλος του Κυριάκου από τα παλιά». Τελευταία προέκυψε κι άλλος… χρησμός, ότι πληρώνεται «από μια σύγχρονη ελληνική θεότητα».

Στην πραγματικότητα, η θητεία του Γκρίνμπεργκ ως «σκηνοθέτη» της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από μια ξεδιάντροπη κοροϊδία προς τους πολίτες -και τα λεφτά τους- απ’ την αρχή ως το τέλος. Ηταν τον Σεπτέμβριο 2021 όταν μαθεύτηκε ότι ο Γκρίνμπεργκ συνταξίδευε με τον Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, άγνωστο με ποια ιδιότητα, συνοδεύοντάς τον στη ΔΕΘ. «Ποιος τον πληρώνει;» ρωτούσε τότε στο πρωτοσέλιδό της η «δημοκρατία».

Μετά τον σάλο, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι ο Γκρίνμπεργκ βρέθηκε στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο επειδή «είναι παλιός γνώριμος του πρωθυπουργού» και «όχι, δεν πληρώνεται από πουθενά, είναι συνομιλητής και γνωστός του πρωθυπουργού από παλιά. Δεν πληρώνεται από κάπου. Επόμενη ερώτηση», υπεκφεύγοντας και για την ιδιότητα και για την αμοιβή του δημοσκόπου.

Τον Μάρτιο του 2024, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αλλάξει, αλλά η φοβικότητα του Μαξίμου για την αμοιβή του Γκρίνμπεργκ παρέμενε. Ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι αγνοούσε πώς πληρώνεται ο Γκρίνμπεργκ: «Δεν γνωρίζω και γενικά και συγκεκριμένα πώς πληρώνεται ο κάθε συνεργάτης ή ο οποιοσδήποτε με το κόμμα της Ν.Δ.»

Στις αρχές Ιουνίου, ο Μαρινάκης αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ο Γκρίνμπεργκ πληρώνεται από τον Ελληνα φορολογούμενο: «Ο κ. Γκρίνμπεργκ και όποιος έχει έναν ρόλο επικοινωνιακό πληρώνεται με σύμβαση, η οποία είναι κατατεθειμένη, είναι υπογεγραμμένη και από τη Ν.Δ. και τον ίδιο, με συγκεκριμένη αμοιβή και χρονικό ορίζοντα, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές. Τι θα έπρεπε να κάνει; Να δουλεύει δωρεάν και παράτυπα;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε χθες να δώσει η κυβέρνηση στο φως τα τιμολόγια με τις αμοιβές του Γκρίνμπεργκ και τη σύμβασή του, αλλά προς το παρόν το Μαξίμου επιλέγει να αγνοεί την αξιωματική αντιπολίτευση και ταυτόχρονα τους φορολογουμένους. Η Ν.Δ. είναι ένα καταχρεωμένο κόμμα που εξακολουθεί να επιβιώνει οικονομικά από την κρατική επιχορήγηση.

Στην καριέρα του ως δημοσκόπος και σύμβουλος, ο Γκρίνμπεργκ θεωρείται ότι χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνικές δημοσκοπήσεων για να αναλύουν το πώς οι ιδέες και το πρόσωπο που αναλαμβάνει να πλασάρει κάθε φορά «αγοράζονται» από το κοινό.

Εχει, όμως, σημειώσει και παταγώδεις γκάφες, όπως το 2016, όταν εκτιμούσε με βεβαιότητα ότι η Χίλαρι Κλίντον θα νικήσει στις εκλογές, ξεχνώντας να υπολογίσει στις προβλέψεις του μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος, που τελικά έκρινε την εκλογική αναμέτρηση. Τώρα προστίθεται μία ακόμα γκάφα, μικρότερης εμβέλειας βέβαια, ότι διαλαλούσε πως η Ν.Δ. θα πιάσει 33% στις ευρωεκλογές.

Την Τρίτη η «δημοκρατία» αποκάλυψε πως ο Γκρίνμπεργκ θεωρείται τελειωμένος από το Μαξίμου, επειδή του ρίχνουν την ευθύνη για το «χαστούκι» της Κυριακής. Χθες, το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας επιβεβαιώθηκε μέχρι κεραίας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ομως, υπάρχει ένα ακόμα χρέος της κυβέρνησης: να λειτουργήσει, έστω και για πρώτη φορά στην πενταετία της, με διαφάνεια. Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό από ποιο ταμείο έβγαιναν τα λεφτά για τις υπηρεσίες του Σταν Γκρίνμπεργκ. Οσο δεν το πράττει αυτό τόσο θα θεωρείται εύλογα ότι κάτι κρύβει.

ΣΤΑΝΛΕΪ ΓΚΡΙΝΜΠΕΡΓΚ

Αμερικανός επικοινωνιολόγος, δημοσκόπος και στρατηγικός πολιτικός αναλυτής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1945 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και πήρε Ph.D από το Χάρβαρντ. Δίδαξε για μια 10ετία στο Πανεπιστήμιο Γέιλ κι έπειτα έγινε πολιτικός σύμβουλος. Υπήρξε ο δημοσκόπος και βασικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον για την εκλογή του το 1992. Η εταιρία του, Greenberg Quinlan Rosner, κορυφαία στον τομέα των συμβουλών έρευνας και πολιτικής στρατηγικής διεθνώς, δραστηριοποιείται σε 90 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Ηταν στο επίκεντρο στις εκλογικές νίκες του Μπιλ Κλίντον το 1992, του Νέλσον Μαντέλα το 1994 κ.ά. Στο πελατολόγιό της ανήκαν εταιρίες όπως οι Monsanto, Microsoft, Boeing, General Motors κ.ά. Το 2016 η εταιρία πέρασε στην κόρη του, Αννα. Εκτοτε, ο Γκρίνμπεργκ είναι ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος στην Greenberg Research. Είναι επίσης συνιδρυτής του Democracy Corps, μιας ΜΚΟ που παράγει αριστερόστροφη πολιτική στρατηγική.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Δηλαδη ο Μαντελα,χρειαστηκε επικοινωνιολογο?
    Καλα ο Μπλερ πιθανοτατα,αλλα ακομα και ο Κλιντον ειχε ρευμα,μονος του!
    Ναι για τον Μητσοτακη χρειαστηκε,μαζι με τα πετσωμενα!
    Γιατι μονο ετσι!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This