Θεοδωρικάκος: «Ο εκλογικός νόμος δεν δημιουργεί πρόβλημα στο πρώτο κόμμα»

Must Read

Την παραδοχή ότι το πρώτο κόμμα δεν θα έχει πρόβλημα με τον νέο εκλογικό νόμο έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στον Real Fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Με τη φράση «όποιος φιλοδοξεί να είναι πρώτο κόμμα, αυτός ο εκλογικός νόμος δεν του δημιουργεί προβλήματα», ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα εξασφαλίζει την αναλογικότητα αλλά και την κυβερνησιμότητα της χώρας και επισήμανε ότι το bonus στον νέο εκλογικό νόμο, σε αντίθεση με τον προηγούμενο, δίνεται κλιμακωτά. Υπογράμμισε δε, ότι με την κατάθεση του εκλογικού νόμου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ξεκαθαρίζουν οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού 3,5 χρόνια πριν από τις εκλογές και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, το χαρακτήρισε ως «περίπλοκο πρόβλημα», ενώ σημείωσε ότι, παρότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει την αρμοδιότητα, είναι σε επικοινωνία με δήμους, ώστε μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις.

Σχετικά με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός τόνισε ότι ο μόνος υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων είναι ο πρωθυπουργός. «Θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις του όταν έρθει η ώρα. Η ανακοίνωση θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, η οποία θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου. Δηλαδή, σε μία εβδομάδα μόλις. Επομένως, αν μου επιτρέπετε, μία εβδομάδα υπομονή!».

Ερωτηθείς σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και την αρνητική τοποθέτηση της αντιπολίτευσης, εκτός όσων προαναφέρθηκαν, δήλωσε ότι το θέμα ξεκαθαρίζει τόσο νωρίς, ώστε κανείς να μην μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι διαμορφώνει έναν εκλογικό νόμο στα μέτρα της, κατά τις γνωστές συνήθειες των δεκαετιών της μεταπολίτευσης.

Σε ερώτηση για τις κατηγορίες που εκτοξεύει η αντιπολίτευση ότι το bonus του πρώτου κόμματος είναι πολύ μεγάλο, ο υπουργός απάντησε:

«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, την οποία θεωρώ καθοριστική για το πώς αξιολογεί κανείς αυτόν τον εκλογικό νόμο. Και είναι ότι το bonus στο πρώτο κόμμα δεν δίνεται με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή έχει ως προϋπόθεση για να πάρει το bonus να συγκεντρώσει τουλάχιστον 25% και τότε παίρνει τις 20 έδρες. Στη συνέχεια το bonus που υπήρχε στον εκλογικό νόμο που έγινε πρωθυπουργός δύο φορές ο κ. Τσίπρας και μια ο κ. Μητσοτάκης, το bonus των 50 εδρών, δίνεται μόνο αν το πρώτο κόμμα φτάσει σε ποσοστό 40%. Και έχει κλιμάκωση. Κάθε μισή μονάδα πάνω από το 25% το πρώτο κόμμα παίρνει bonus μια έδρα. Επομένως υπάρχει η έννοια της αναλογικότητας αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η έννοια της κυβερνησιμότητας».

«Είναι ένας εκλογικός νόμος που διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την αναλογικότητα, αλλά δίνει και τη δυνατότητα στο πρώτο κόμμα να διεκδικεί την αυτοδυναμία. Άρα, όποιος φιλοδοξεί να είναι πρώτο κόμμα αυτός ο εκλογικός νόμος δεν του δημιουργεί προβλήματα. Άρα νομίζω ότι όλοι είναι αρκετά ανεκτικοί στην κριτική τους, να μου επιτραπεί να πω», συνέχισε.

Σχετικά με το αν είναι αναπόδραστη επιλογή οι διπλές κάλπες, ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν κατηγορηματικός: «Θέλω να πω κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, άρα οτιδήποτε συζητάμε…», για να τον διακόψει ο κ. Χατζηνικολάου με την ατάκα: «Καλά, μην πάρετε όρκο γι’ αυτό».

Θεοδωρικάκος: – «Γιατί;»

Χατζηνικολάου: – «Γιατί θα το κρατήσω το ηχητικό…»

Θεοδωρικάκος: – «Να το κρατήσετε, κ. Χατζηνικολάου».

«Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να κυβερνούν τη χώρα τέσσερα χρόνια. Αυτό λέει το Σύνταγμα. Και πιστεύω ότι έχει έλθει ο καιρός να ξεφύγουμε από την λογική τακτικισμών. Κι εν πάση περιπτώσει υπάρχει και μια κανονική πολιτική ζωή στη χώρα. Δεν υπάρχουν έκτακτα γεγονότα και καταστάσεις οι οποίες να επιβάλλουν κάτι άλλο», είπε υπερασπιζόμενος την τοποθέτησή του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Είναι προφανές ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, γιατί δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει καμία πιθανότητα να αλλάξει ο εκλογικός νόμος των επόμενων εκλογών. Και αν το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει σχηματισμό κυβέρνησης, πιθανόν θα υπάρξουν νέες εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο».

Αναφορικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, απάντησε ότι παρόλο που το ζήτημα δεν άπτεται άμεσα της δραστηριότητάς του, είναι σε φάση που συζητά με όλους τους δήμους που έχουν αυτά τα προβλήματα και προσπαθεί να βρει λύσεις.

«Δεν θέλω να πω κάτι άλλο κ. Χατζηνικολάου γιατί αυτές οι συζητήσεις είναι πιο αποτελεσματικές όταν δεν γίνονται ούτε με προαναγγελίες μεγάλες ούτε με ταρατατζούμ, να μου επιτραπεί η έκφραση, καταλαβαίνετε τι εννοώ».

«Είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα, γιατί κάθε μέρα έρχονται καινούργιοι μετανάστες, το οποίο καθιστά το πρόβλημα εξαιρετικά δύσκολο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η κυβέρνηση έχει πάρει ένα σύνολο μέτρων, τα οποία πρέπει να υλοποιούνται όσο γίνεται πιο γρήγορα όλα μαζί, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Σας επαναλαμβάνω, στη δική μου αντίληψη, στην αντίληψη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλα θα γίνουν μέσα από τη στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από διάλογο. Αυτή είναι η λογική μας. Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου, να βρούμε τις λύσεις και να τις εφαρμόσουμε».

Όσον αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις επιλογές της στα εθνικά θέματα, αλλά κυρίως στις διεθνείς σχέσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί, αλλά στην ουσία τελικά δεν γίνονται τα πράγματα όπως τα θέλει, «γιατί το τι τελικά γίνεται δεν είναι συνάρτηση μόνο του τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση».

Εν τέλει, ο υπουργός σχολίασε και το πρωτοσέλιδο εφημερίδας, η οποία κατηγορεί τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη για ρεσιτάλ κυνισμού, λέγοντας ότι χλευάζει τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους με ένα tweet τύπου «μετά τις 30 Απριλίου παύει η προστασία και σας το λέω από τώρα για να μην χαλάσουμε τότε τις καρδιές μας».

Ο ίδιος υπερασπίστηκε τον Άδωνι, λέγοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η ΑΥΓΗ καθ’ υπερβολικό τρόπο επιτίθεται και συκοφαντεί τα στελέχη της κυβέρνησης, απλώς εναλλάσσει το «μενού» της σε ποιον δείχνει την προτίμησή της. Νομίζω ότι όλοι έχουμε την ανθρωπιά και την ευαισθησία, αλλά έχουμε και την ευθύνη να ενημερώνουμε σωστά τους πολίτες για τις υποχρεώσεις τους και για τα δικαιώματα και τις δυνατότητές τους και αντιλαμβάνομαι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κάτι τέτοιο έκανε με αυτή την ανακοίνωσή του».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This