11-8-2020

Ζωντανά το διάγγελμα του πρωθυπουργού – Ποια θα είναι η «εκλεκτή» της κυβέρνησης για τον Προεδρικό θώκο (video)

Δείτε ζωντανά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, όπου σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα ανακοινώσει το όνομα του υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Να θυμίσουμε ότι τα περιθώρια για την ανακοίνωση του ονόματος (καταληκτική ημερομηνία είναι η 13η Φεβρουαρίου) έχουν στενέψει μια και την Τρίτη ο Πρωθυπουργός έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Τετάρτη ταξιδεύει για το Νταβός της Ελβετίας, ενώ και ο Πρ. Παυλόπουλος αναχωρεί αύριο Πέμπτη για επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το όνομα που θα προτείνει ο πρωθυπουργός είναι αυτό της προέδρου του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Ποια είναι η πρόεδρος του ΣτΕ

Η έως σήμερα  πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη.

Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.

Ακόμη, η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ.

Έως σήμερα, η κυρία Σακελλαροπούλου υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ..

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ..

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημήτρης Σέργιος
Δημήτρης Σέργιος
Απόστολος Κρητικόπουλος
Απόστολος Κρητικόπουλος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ