ΕΕ: Τα παιχνίδια ισχύος, τα πρόσωπα, οι ισορροπίες και ο… άνθρωπος του Σόρος

Must Read

Το τελευταίο διήμερο η Ευρώπη έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, γεμάτο διχασμό, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, παζάρια και μυστικές συμφωνίες. Το μεσημέρι οι ηγέτες (χωρίς τους Τσίπρα-Αναστασιάδη) θα ξεκινήσουν νέο γύρο παζαριών σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε αποφάσεις.

Η μεγαλύτερη χαμένη σε αυτή την υπόθεση μοιάζει να είναι η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία είδε, για πρώτη φορά στα 13 και χρόνια της παντοδυναμίας της, να αμφισβητείται – και ενδεχομένως να απορρίπτεται – το σχέδιο που κατέστρωσε μαζί με μια μικρή ομάδα ηγετών, κατά τη διάρκεια της συνόδου της G20, η οποία περιελάμβανε το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεζ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Σύμφωνα με το σχέδιο Μέρκελ, την κορυφαία θέση του επικεφαλής της ΕΕ θα αναλάμβανε ο Ολλανδός Σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς αδειάζοντας τον Βέμπερ, που προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα και στήριζε ο Κ. Μητσοτάκης.

Μέχρι σήμερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, κατέχει και τις τρεις προεδρίες της ΕΕ: της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου.

Το σχέδιο της Μέρκελ

Σύμφωνα με το σχέδιο της Μέρκελ, το ΕΛΚ θα κρατούσε μόνο την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Η επιλογή Τίμερμανς, (την οποία στηρίζει και ο Τσίπρας)  παρόλο που ο Ολλανδός παραμένει φαβορί για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση πολλών συντηρητικών ηγετών, μεταξύ των οποίων του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ και της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη προεδρία Τίμερμανς «ντροπιαστική», ενώ υποστήριξε ότι ο Ολλανδός σοσιαλιστής υποψήφιος βρίσκεται «υπό την επιρροή του Τζορτζ Σόρος».

Ο Τίμερμανς
Την αντίρρηση τους στην υποψηφιότητα Τίμερμανς είχαν εκφράσει νωρίτερα χώρες όπως η Ρουμανία, η Τσεχία και η Πολωνία.

Από την πλευρά της η Ιταλία – δια στόματος του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε – τόνισε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τα «προμαγειρεμένα» πακέτα υποψηφίων για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις. Ο Κόντε υποστήριξε ωστόσο ότι αυτό δε σημαίνει ότι η Ιταλία είναι ενάντια στην υποψηφιότητα Τίμερμανς, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν άνθρωπο με αξίες και μεγάλη εμπειρία.

Πάντως, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται ο ένας μετά τον άλλο στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τρίτη ημέρα της συνόδου κορυφής, το επικρατέστερο σενάριο θέλει στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Φρανς Τίμερμανς, την Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον Μάνφρεντ Βέμπερ, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ φαίνεται να είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον πρόεδρό του στις 3 Ιουλίου, ακόμη κι αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διάρκεια της σημερινής τους συνόδου, δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει» η απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 3 Ιουλίου, τόνισε ο εκπρόσωπος. Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέτεινε για μερικές ώρες, ως σήμερα στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), τη διορία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This