Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Πλήρωσε 2.000 ευρώ το μήνυμα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής

Πρόστιμο 2.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε υποψήφιο ευρωβουλευτή για «ανεπιθύμητα» μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς δεν είχε λάβει τη συγκατάθεση του παραλήπτη.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε «φρένο» στα μηνύματα που αποστέλλονται ενόψει εκλογών σε πολίτες. Αφορμή στάθηκε η καταγγελία στην Αρχή από δικηγόρο, η οποία ανέφερε πως ο πολιτικός χρησιμοποιούσε στοιχεία από ιστοσελίδες που διαχειρίζονται οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων για να προωθεί την υποψηφιότητά του.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής φέρεται να «αλίευε»  από τους σχετικούς καταλόγους των Δικηγορικών Συλλόγων τα προσωπικά mails των μελών τους, επιχειρώντας την επικοινωνία μαζί τους, μέσω της αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το πρώτο e-mail του υποψήφιου ευρωβουλευτή, σύμφωνα με το κείμενο της προσφυγής της στην Αρχή, έλαβε η δικηγόρος στις 20 Φεβρουαρίου του 2019.

Αμέσως η καταγγέλλουσα απευθύνθηκε στον πολιτικό, ζητώντας να μάθει πως  βρέθηκε στην κατοχή του η ηλεκτρονική της διεύθυνση,  σημειώνοντας: «Σας παρακαλώ όπως μου γνωστοποιήσετε άμεσα από πού βρήκατε την ηλεκτρονική μου διεύθυνση, διότι πρόκειται για παράβαση των προσωπικών μου δεδομένων δεδομένου ότι ουδέποτε έχω δηλώσει τα στοιχεία μου σε καμία κομματική παράταξη».

Ο καταγγελλόμενος απάντησε στις 21-02-2019 ως εξής: «Σχετικά με την ερώτησή σας, το mail σας βρίσκεται αναρτημένο δημόσια σε ιστοσελίδες που διαχειρίζονται οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων. Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υποψηφιότητά μου, μπορείτε να ζητήσετε (μέσω απάντησης στο παρόν mail) τη διαγραφή της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης από τη λίστα παραληπτών μου, κατά τις διατάξεις του Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ειδικότερα του άρθρου 18.»

Η καταγγέλλουσα επανήλθε στις 21-02-2019 με το ακόλουθο μήνυμα: «Η ηλεκτρονική μου διεύθυνση είναι αναρτημένη στις εν λόγω ιστοσελίδες βάσει της δικηγορικής μου ιδιότητας και μόνο και η χρήση του άπτεται καθαρά και μόνο σε ό,τι αφορά την ιδιότητα μου αυτή. Η μαζική χρήση των ηλεκτρονικών διευθύνσεων εμού και των συναδέλφων μου από μέρους σας για ψηφοθηρικούς λόγους δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τον σκοπό για τον οποίο έχουν αναρτηθεί και συνιστά παράνομη όχληση. Καλό θα ήταν οι νομικοί σας σύμβουλοι να είναι πιο προσεκτικοί σε αυτά και πόσο μάλλον δε όταν πρόκειται για συναδέλφους… κι ίσως να έριχναν και μία πιο προσεκτική ματιά στον GDPR και δη στο άρθρο 6 περί σύννομης χρήσης βάσει του σκοπού για τον οποίον έχουν συλλεχθεί…»

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θέτει μόνο συγκεκριμένες προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες επιτρέπεται η πολιτική επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

  • Τα στοιχεία επικοινωνίας έχουν αποκτηθεί νομίμως στο πλαίσιο
  • O υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να παρέχει στο υποκείμενο των δεδομένων τη δυνατότητα να ασκεί το δικαίωμα αντίρρησης
  • Η συγκατάθεση πρέπει να παρέχεται με σαφή θετική ενέργεια η οποία να συνιστά ελεύθερη, συγκεκριμένη, ρητή και με πλήρη επίγνωση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ