Διάσκεψη στο Βερολίνο: Καταρχήν συμφωνία για επιβολή εκεχειρίας στη Λιβύη – Η πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης

Must Read

Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν 4 ώρες, η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπου υπήρξε κατ αρχήν συμφωνία για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα οδηγήσει σε υποστήριξη εκεχειρίας στην Λιβύη.

Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, είπαν πως όλοι συμφώνησαν να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων και να απέχουν από παρεμβάσεις στην Λιβύη. Παρά ταύτα, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στη Γενεύη.

Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις δύο πλευρές του εμφυλίου πολέμου. Υπογράμμισαν, δε, ότι απαιτείται ολοκληρωμένη αποστράτευση και αφοπλισμός των πολιτοφυλακών και πως οι παραβιάσεις της ανακωχής θα πρέπει να έχουν κυρώσεις.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, στο πλαίσιο της επιτήρησης της συμφωνίας, θα δημιουργηθεί μια επιτροπή με εκπροσώπους όλων όσοι συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, δηλαδή και από την Τουρκία.

«Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης. Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής τις επόμενες μέρες. Τα μέρη δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν ήδη εγκαταλείψει τη διάσκεψη.

Πάντως, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι «το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι’ αυτό δημιουργήσαμε και επιτροπές», διευκρινίζοντας ότι σε αυτές θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου.

Διαβάστε επίσης: To παρασκήνιο από την διάσκεψη στο Βερολίνο! Κοντά σε συμφωνία – Η ακτινογραφία των συμφερόντων στη Λιβύη

Tι λένε στην Κυβέρνηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: «είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης.
Είναι επίσης θετική η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων»

Η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει αύριο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που θα βρεθεί αύριο στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.

Το Συμβούλιο αναμένεται να επικεντρωθεί στις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και στην κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ, στη Βολιβία και στη Βενεζουέλα.

Κατά τη διάρκεια του άτυπου γεύματος, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Βολές από την  Ελληνική Λύση

Μετά το τέλος της διάσκεψης στο Βερολίνο επίθεση στην Κυβέρνηση πραγματοποίησε η Ελληνική Λύση. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου χαρακτήρισε επικίνδυνη για τη χώρα την Κυβέρνηση, καθώς απουσιάσει από τις διεθνείς εξελίξεις. Αναλυτικά, η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου:

«Η Ελλάς ταπεινωμένη εκπροσωπήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου από τον… Χαφτάρ και έλαβε ένα “ΘΑ”, για σύσκεψη στο μέλλον!

Ούτε για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ούτε για τον ρόλο της χώρας μας δεν ειπώθηκε η παραμικρή κουβέντα!

Ο Χαφτάρ μετά από μάχη πέτυχε να μην στέλνουν όπλα οι Τούρκοι! Άσχημη, πράγματι, η μέρα για τον Ερντογάν, χειρότερη, όμως για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που συνεχώς απουσιάζει από τις διεθνείς εξελίξεις, αποδεικνύοντας έτσι ότι είναι ανίκανη μα και επικίνδυνη για τη χώρα»!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This