Την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής ο εκλογικός νόμος

Must Read

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο λόγος πλέον περνάει στην Ολομέλεια, η οποία θα συζητήσει το νέο εκλογικό σύστημα την προσεχή Πέμπτη, μία ημέρα μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σχέδιο νόμου «Εκλογή Βουλευτών» ψηφίζουν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση. Καταψηφίζουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Το μπόνους έχει κριθεί και με αποφάσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου ότι είναι πλήρως συνταγματικό και έχουν εκπέσει, όποιες προσφυγές έχουν γίνει, στις τελευταίες εκλογές», επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου. Πρόσθεσε δε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, καθώς θα κατατεθεί και νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων και για τις προεκλογικές δαπάνες, διότι «το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο απαιτεί επικαιροποίηση με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα».

Ο εκλογικός νόμος, είπε επίσης, διατηρεί υψηλά τα όρια της αναλογικής εκπροσώπησης και «εάν ο ελληνικός λαός δώσει σε ένα κόμμα 40%, αυτό θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση».

«Υπάρχει κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα που αμφισβητεί ότι ο ελληνικός λαός, από το 1997 και μετά, έχει θελήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Ένα κόμμα με 40% πρέπει ή δεν πρέπει να κυβερνάει αυτοδύναμα;», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να έχει το στοιχείο του ρεαλισμού.

«Ένα πιο αναλογικό σύστημα»

«Η κυβέρνηση, αντί να επαναφέρει τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, επιλέγει να φέρει ένα πιο αναλογικό σύστημα επειδή θεωρεί ότι είναι δικαιότερο, ένα κόμμα που παίρνει 24% να μην παίρνει κανένα μπόνους και ένα κόμμα που παίρνει 30% να παίρνει 30 έδρες μπόνους και όχι μπόνους 50 εδρών. Θα μπορούσε να επαναφέρει η κυβέρνηση τη διάταξη του νόμου Παυλόπουλου αλλά δεν το έκανε», είπε εξάλλου ο Θοδωρής Λιβάνιος και επισήμανε ότι, με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, «η διάταξη για τους Συνασπισμούς των κομμάτων είναι, γραμμή με γραμμή, όμοια με τη διάταξη του νόμου Παυλόπουλου, στο όνομα του οποίου σήμερα ομνύει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση MRB για το Star: Το 54,9% θεωρεί πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με τη Τουρκία (video)

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Βασίλειος Υψηλάντης υπογράμμισε ότι ο εκλογικός νόμος, συνιστά μια μεγάλη θεσμική παρέμβαση, η οποία έρχεται σε χρονικά ουδέτερο σημείο και αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Είπε επίσης ότι ο νέος εκλογικός νόμος ανοίγει την πόρτα στην πολιτική σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική, υπηρετεί τις αρχές της ισοδυναμίας της ψήφου και της αντιπροσώπευσης και διαπνέεται από εκλογική δικαιοσύνη.

«Για την απόφαση της κυβέρνησης, λήφθηκαν υπόψη παρατηρήσεις των κομμάτων. Το νομοθέτημα αυτό έχει λάβει υπόψη του τις προτάσεις άλλων κομμάτων για κλιμακωτή πριμοδότηση και διασφαλίζει την υψηλότερη δυνατή αναλογικότητα, ενισχύοντας και τα μικρά κόμματα», είπε ο κ. Υψηλάντης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This