Μακρόν προς Μητσοτάκη: «Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας» (video)

Must Read

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο Γάλλος Πρόεδρος  Εμμανουέλ Μακρόν   στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο των Ηλυσίων περιμένοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και αμέσως μετά οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στο μέτωπο της κυπριακής ΑΟΖ, όσο και στο Λιβυκό.

Ο Μακρόν ήταν ξεκάθαρος:

«Μιλήσαμε κυρίως για την ασφάλεια της Α. Μεσογείου. Επαναβεβαιώνω τη δική μας θέση: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη θάλασσα, καταδικάζοντας με τους εταίρους μας τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Καταδικάσαμε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τουρκικά πλοία στη Λιβύη. Παραβιάζονται οι συμφωνίες του Βερολίνου» για να προσθέσει πως «Θέλαμε να δυναμώσουμε και να κάνουμε μια πραγματική εταιρική στρατηγική σχέση, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Τέλος Φεβρουαρίου θα επισκεφτεί ο υπουργός Άμυνας την Ελλάδα. Οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε θάλασσα και ξηρά».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο προσφυγικό «Συζητήσαμε το μεταναστευτικό. Έχουμε ένα όραμα που συγκλίνει. Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει μια πολύ σκληρή κατάσταση. Η Γαλλία θα βοηθήσει με όλους τους τρόπους για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Μαζί θα προωθήσουμε και τις αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσω του νέου σχεδίου επιθυμούμε η ΕΕ να έχει ένα κοινό τρόπο αποτελεσματικής αλληλεγγύης. Να υπάρχουν κοινοί κανονισμοί ασύλου για να μπει σε μία τάξη».

Οι δεσμοί των δύο χωρών είναι ιστορικοί και οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές, τονισε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηριζοντας ότι η ατζέντα της συζήτησης ήταν πλούσια. «Διμερής αμυντική και οικονομική συνεργασία. Προσφυγικό, κλιματική κρίση, νέος προϋπολογισμός της ΕΕ. Σε όλα αυτά Ελλάδα και Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη και κοινό βηματισμό.

Διαμορφώνουμε τον κοινό χάρτη που θα  αναβαθμίσει τις σχέσεις μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «καθώς η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση, προσβλέπει και στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων και το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», ενώ αναφέρθηκε και στη χθεσινή έκδοση του ομολόγου, λέγοντας ότι «χθες η Ελλάδα εξέδωσε μετά από 11 χρόνια 15ετές ομόλογο», επισημαίνοντας ότι αυτό «είναι δείγμα του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στη χώρα».

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικότητας, τόσο για τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο, όσο για το έγγραφο που συνυπέγραψε με μέρος της πολιτικής τάξης της Λιβύης.

«Η οποιαδήποτε λύση στη Λιβύη έχει προϋπόθεση την ακύρωση του Μνημονίου αυτού. Ένα Μνημόνιο άκυρο, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από άλλες χώρες και είναι κοινή άποψη. Η μόνος δρόμος της λύσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Αθήνα καλωσορίζει την άφιξη γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή ως εγγυητές της ασφάλειας. Ελλάδα και Γαλλία καλλιεργούμε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας. Οι υπουργοί Άμυνας βρίσκονται σε επαφή για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε όλα εκείνα τα θέματα για τα οποία υπάρχει συναντίληψη με τη Γαλλία. «Η Γαλλία ήταν συμπαραστάτης στο αίτημα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Έχει έρθει η ώρα πια που σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών μπορούμε να ζητήσουμε μικρότερα πλεονάσματα από το 2021. Ξέρουμε ότι θα έχουμε τη Γαλλία σύμμαχο.  Η χώρα διεκδικεί αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής κάτι που είναι δίκαιο για μια χώρα σαν την Ελλάδα».

Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συναντίληψη που υπάρχει με τη Γαλλία και στον τομέα αυτό.

«Η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης εισόδου μεταναστών. Η Γαλλία είναι χώρα προορισμού. Παρότι έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά έχουμε ίδια αντίληψη. Συμφωνούμε σε τρία κλειδιά για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού: Τα εξωτερικά σύνορα πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλη της Ευρώπης και να ενταθούν οι επιστροφές. Δεύτερον, η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι εξαιρετικά χρήσιμη εφόσον τηρείται. Παρά τις διαφορές μας, θέλουμε την Τουρκία συνεργάτη. Τρίτον, η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο, το θέμα είναι ευρωπαϊκό».

To βίντεο από την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού:

https://vimeo.com/387965823

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This