Συνέντευξη Νεκτάριος Φαρμάκης: «Ένας για όλους και όλοι για έναν»

Must Read

Είναι ένας σαραντάρης-έκπληξη, καθώς κατάφερε να σπάσει ένα ιδιότυπο κατεστημένο , που ήθελε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα χέρια μόνο Πατρινών…

Έχει ως σύνθημα επιτυχίας εκείνο των τριών σωματοφυλάκων: «Ένας για όλους και όλοι για έναν». Ο λόγος για τον Αγρινιώτη περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας –τον νεότερο στη χώρα– Νεκτάριο Φαρμάκη, που πιστεύει ότι η δυτική Ελλάδα ζει για χρόνια κάτω από τις δυνατότητές της και αυτό πρέπει να σταματήσει.

  • Της Βίβιαν Μπενέκου

Στα πρώτα του έργα έχει βάλει την «επανασυγκόλληση» της Πατρών – Πύργου (δρόμος-καρμανιόλα) με την Ολυμπία Οδό, δηλαδή την Πατρών – Κορίνθου, προκειμένου επιτέλους να φτιαχτεί ασφαλής οδός. Όμως, όπως λέει ο ίδιος: «Εάν δεν δούμε τις μπουλντόζες να δουλεύουν, δεν θα χαμογελάσει το χειλάκι μας».

Έτερη άμεση προτεραιότητά του είναι η σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, κομμάτι δρόμου που δεν προβλέφθηκε εξαρχής και αποτελεί «μνημείο αμέλειας», όπως υποστηρίζει εκείνος, που τελικώς ενέταξε την παράκαμψη στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών και τώρα θα γίνει.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Ο περιφερειάρχης λατρεύει την Αιτωλοακαρνανία, το ίδιο όπως και τη σύζυγό του Εύη Παππά, τη δικηγορίνα που παντρεύτηκε το 2008, ύστερα από έναν έρωτα-»μεθύσι», που έζησαν και ζουν οι δυο τους. Μαζί απέκτησαν την 10χρονη Αρετή και τον 4,5 χρονών Θανάση.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης δηλώνει «αποτυχημένος χορευτής» και ενώ δεν είναι δυνατός πότης, εντούτοις τρώει τα πάντα, «από γαρδούμπα μέχρι γαλατόπιτα και από κολοκυθοκεφτέδες μέχρι αβγοτάραχο».

  • Πρώτη φορά Αγρινιώτης περιφερειάρχης. Το είχαν καημό οι συντοπίτες σας, που αισθανόντουσαν παραμελημένοι έως τώρα. Θα μπει, επιτέλους, η Αιτωλοακαρνανία σε τροχιά ανάπτυξης;

Αισθάνομαι περήφανος για τον τόπο μου. Λατρεύω την Αιτωλοακαρνανία. Όμως, παραμελημένη δεν αισθανόταν μόνο η Αιτωλοακαρνανία. Όπου και να βρεθεί κάποιος στη δυτική Ελλάδα κάνει εύκολα τη διαπίστωση μίας κοινωνίας που ζει κάτω από τις δυνατότητές της.

Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή τόνισα ότι οφείλουμε να υιοθετήσουμε το γνωστό σύνθημα των τριών σωματοφυλάκων: «Ένας για όλους και όλοι για έναν». Και να δουλέψουμε όλοι για όλους, με στόχο να αλλάξουμε ταχύτητες και να πετύχουμε ένα μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό άλμα.

  • Πώς νιώθετε το πρώτο αυτό εξάμηνο στη θέση του περιφερειάρχη; Είναι καλύτερα ή χειρότερα από ό,τι φανταζόσαστε;

Δεν πρόλαβα να… φανταστώ, γιατί από την πρώτη μέρα και συνεχώς μέχρι τώρα δίνουμε καθημερινό αγώνα με τις εκκρεμότητες, τις ελλείψεις και τα προβλήματα που ανακύπτουν. Είναι χρέος μας να αποδείξουμε πως η διοίκηση έχει συνέχεια και ότι τίποτα από όσα είχαν ήδη προγραμματιστεί και δρομολογηθεί δεν ακυρώνεται.

Απλά συμπληρώνεται, γίνεται καλύτερο και προχωράει πιο γρήγορα. Ενώ, παράλληλα, είναι χρέος μας να βάλουμε σε τροχιά υλοποίησης το δικό μας αναπτυξιακό πρόγραμμα.

  • Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας;

Πολλές, πάρα πολλές… Μεταξύ άλλων, μπορώ να σας πω ότι σπεύδουμε ώστε να μη χάσει η δυτική Ελλάδα ούτε ένα ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ, ενώ σχεδιάζουμε και το επόμενο.

Επίσης, δρομολογούμε συνέργειες που θα προσδώσουν μία δυναμική εξωστρέφεια στη δυτική Ελλάδα και θα αλλάξουν το επενδυτικό κλίμα, ενώ επιδιώκουμε να κερδίζουμε τις μικρές «μάχες» της καθημερινότητας, βελτιώνοντας τον τόπο μας. Γιατί ακόμα και οι λεγόμενες «λεπτομέρειες» είναι πολύ σπουδαίες για την καθημερινότητα των πολιτών και τη ψυχολογία τους.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

  • Τι θα γίνει με τη σύνδεση Αγρινίου με τη νέα εθνική οδό, γιατί στο σημείο που βγάζει τώρα ο δρόμος τους ταξιδιώτες, δηλαδή στην Κλεισούρα, είναι από τους πιο επικίνδυνους στη χώρα. Πότε θα συνδεθεί το Αγρίνιο;

Έχετε απόλυτο δίκιο, κυρία Μπενέκου. Η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιονία Οδό αποτελεί ένα κεφαλαιώδες θέμα για την ευρύτερη περιοχή. Και το γεγονός ότι δεν προβλέφτηκε εξαρχής αποτελεί ακόμα ένα… μνημείο αμέλειας και κοντής οπτικής των προηγούμενων ετών, από τις κεντρικές αλλά και τοπικές εξουσίες.

Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει ενταχθεί πλέον στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών για την περίοδο 2014-2025 και θεωρούμε ότι δεν θα αργήσουμε να έχουμε καλά νέα.

  • Προ ημερών συναντηθήκατε με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή για τον άλλο «δραματικό δρόμο», την Πατρών – Πύργου. Τι θα γίνει με αυτό το έργο;

Ναι, την… εθνική μας καρμανιόλα. Έναν δρόμο που στη σημερινή του μορφή θα έπρεπε να έχει πάψει να υπάρχει προ πολλού, αλλά ακόμα μας στοιχειώνει και θερίζει ζωές… Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι η κοινωνία μας περιμένει σύντομα να υπάρξουν καλές ειδήσεις. Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές.

Και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου το αναγνωρίζει αυτό και προσπαθεί να δώσει τη βέλτιστη λύση, που, κατά την άποψή της, είναι η «επανασυγκόλληση» της Πατρών – Πύργου με την Ολυμπία Οδό, δηλαδή την Πατρών – Κορίνθου. Ωστόσο, εάν δεν φτάσουμε στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης και δεν δούμε τις μπουλντόζες να δουλεύουν, δεν θα χαμογελάσει το χειλάκι μας. Και, όπως είπα, εμείς θα πανηγυρίσουμε όταν τελειώσει ο νέος αυτοκινητόδρομος. Ούτε μία μέρα νωρίτερα!

  • Είναι αρωγός η κυβέρνηση σε ό,τι σχεδιάζετε; Ποια η σχέση σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και σημερινός πρωθυπουργός είναι ο άνθρωπος που με εμπιστεύτηκε και μου ανέθεσε την αποστολή να αγωνιστώ για να αλλάξει μοίρα η δυτική Ελλάδα. Επιπλέον, ξέρει πολύ καλά τις δυνατότητές της και αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια περιοχή στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Κατά συνέπεια, οι στόχοι μας είναι κοινοί και οι σχέσεις μας είναι κάτι παραπάνω από άριστες. Δεν το έκρυψα ποτέ ότι στηρίζω πολλά στη δική του συνδρομή, που είναι απαραίτητη για το επενδυτικό και αναπτυξιακό άλμα που χρειαζόμαστε.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

  • Είστε βέρος Αγρινιώτης; Ποια η καταγωγή σας;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αγρίνιο, ωστόσο από την πλευρά του πατέρα μου έχω και ευρυτανική φύτρα. Από την Τσικλίστα Ευρυτανίας…

  • Πώς ήταν τα παιδικά και τα νεανικά σας χρόνια;

Έζησα όμορφα παιδικά χρόνια, σε μία οικογένεια που μας αγαπούσε πολύ και στήριξε πολύ εμένα και τα αδέλφια μου. Ο πατέρας και η μητέρα μου ήταν άνθρωποι απλοί, αλλά καλλιεργημένοι. Άνθρωποι που μας επέτρεψαν να κάνουμε ελεύθερα τις επιλογές μας, αλλά μας δίδαξαν να είμαστε πάνω απ’ όλα… άνθρωποι! Και να στηριζόμαστε στα χέρια μας και το μυαλό μας.

  • Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το ωραιότερο σημείο της περιφέρειας; Πού ξεκουράζεστε εσείς;

Θα σας προσκαλέσω να έρθετε στη δυτική Ελλάδα και να κάνετε ένα μικρό τουρ από τις ακτές του Αμβρακικού και του Ιονίου μέχρι το Θέρμο και την ορεινή Ναυπακτία. Και από εκεί να περάσετε στην Αχαΐα για να πάτε στα Καλάβρυτα και στην Κλειτορία και μετά στο Αίγιο, στην Πάτρα αλλά και την περιοχή της Στροφυλιάς, στη δυτική Αχαΐα.

Για να καταλήξετε σε κάποιες από τις υπέροχες ακτές της Ηλείας, στην Αρχαία Ολυμπία αλλά και στο δάσος της Φολόης. Και τότε εσείς θα μου πείτε ποιο είναι το ομορφότερο σημείο. Αν και νομίζω πως θα δυσκολευτείτε πολύ να διαλέξετε. Όπως και εγώ…

  • Ποιο το όνειρό σας για τον ονειρεμένο αυτό τόπο που λέγεται Αιτωλοακαρνανία;

Να ξαναγίνει ο δυναμικός και πλούσιος τόπος που ήταν κάποτε. Ο τόπος των μεγάλων έργων και των μεγάλων ευεργετών. Κυρίως όμως ένας τόπος προκοπής για τους κατοίκους του, απ’ άκρη σ’ άκρη. Να σταματήσουν οι νέοι να φεύγουν από τις πόλεις και τα χωριά για τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Εσωτερικών: «Έτσι ονειρευόμαστε το νέο κράτος»

  • Γιατί μπήκατε στην πολιτική; Τι σας ώθησε;

Θα ακουστεί κοινότυπο, αλλά είναι η αλήθεια: Η ανάγκη να πάρω στα χέρια μου τον έλεγχο της ζωής μου. Να κάνω κάτι εγώ για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του. Αν όχι εγώ ή ο φίλος, ο γείτονας, ο συμπολίτης, τότε ποιος; Αυτό σκέφτηκα και… βούτηξα.

  • Μιλήστε μου λίγο για την οικογένειά σας;

Τι να πω για την Εύη, τη σύζυγό μου και τα παιδιά; Ίσως ότι αποτελούν την αρχή και το τέλος μου, την προέκταση του εαυτού μου και ό,τι πολυτιμότερο έχω στον κόσμο.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

  • Τι είναι έρωτας για εσάς;

Το πιο γλυκό και περίεργο «μεθύσι», η πιο ισχυρή κινητήριος δύναμη και τελικά αυτό που μας κάνει να είμαστε άνθρωποι και να διαφέρουμε από όλα τα υπόλοιπα δημιουργήματα στην πλάση.

  • Πώς διασκεδάζετε; Κρασάκι ή τσίπουρο; Αγαπημένο τραγούδι;

Απ’ όλα… Βέβαια, κάθε άλλο παρά «γερό ποτήρι» είμαι. Σημασία δεν έχει τι πίνεις, αλλά με «ποιον» το πίνεις. Όπως και όχι πού βρίσκεσαι, αλλά με ποιον βρίσκεσαι. Όσο για τα τραγούδια, έχω πολλά αγαπημένα. Και μου αρέσει να ακούω κυριολεκτικά τα πάντα: από όπερα και κλασική μουσική μέχρι ραπ και χιπ χοπ.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

  • Χορεύετε τους ντόπιους χορούς;

Ούτε τους ντόπιους ούτε και τους άλλους… Αφήστε τα! Ως χορευτής έχω αποτύχει παταγωδώς.

  • Ποιο είναι το αγαπημένο σας «αιτωλοακαρνανικό φαγητό»;

Στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε εξαιρετικά ψητά, αλλά και φοβερές πίτες. Τα… τιμάω όλα! Από γαρδούμπα μέχρι γαλατόπιτα και από κολοκυθοκεφτέδες μέχρι αβγοτάραχο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This