Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου μίλησε ο σύμβουλος του Κυριάκου, Θάνος Ντόκος: «Η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού»

Επιμένει στη συνεκμετάλλευση Αιγαίου, ανατολικής Μεσογείου και των ενεργειακών τους κοιτασμάτων ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος. Στηρίζει, δηλαδή, ως συνήθως την πάγια αμερικανική θέση.

Η ανθελληνική αυτή στάση εκ μέρους του «εκσυγχρονιστή» κ. Ντόκου, τη στιγμή που οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και απειλούν με έρευνες και γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, προκαλεί ερωτήματα για το κατά πόσον απηχεί τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε προδίδεται απόφαση ξεπουλήματος των κυριαρχικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αν όχι, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απομακρύνει από τη θέση αυτή τον κ. Ντόκο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ανέφερε ότι «εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ – Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης, με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα».

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά που ο Θάνος Ντόκος μιλά για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο από τη στιγμή που ανέλαβε τη θέση αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Προφανώς για να στηρίξει τις ανθελληνικές θέσεις του, ο κ. Ντόκος εμφανίστηκε και ανήσυχος για ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Κοινώς, μας λέει «να τα βρούμε», για να μην υπάρξει σύγκρουση με την Τουρκία.

Δεν έμεινε μόνο εκεί, όμως, ο κ. Ντόκος. Επιτέθηκε στη Γαλλία και στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τη μόνη χώρα που στηρίζει την Ελλάδα στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της, γιατί άσκησε βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ