Παγίδα στα όνειρα του Αντώνη Σαμαρά, για τη θέση του Επιτρόπου, έστησε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είναι γνωστό ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έχει συμφωνήσει να μετακομίσει στις Βρυξέλλες, διεκδικώντας όμως ένα καλό χαρτοφυλάκιο και αντιπροεδρία.
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως σύμφωνα με διαρροή από το Μαξίμου, στο παζάρι που γινόταν στις Βρυξέλλες ζήτησε μεταξύ άλλων να κρατήσει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης στη νέα Κομισιόν.
Κάτι που θεωρείται από τον Αντώνη Σαμαρά ήσσονος σημασίας σε σχέση με αυτό που διεκδικεί. Μάλιστα από την Πειραιώς τόνιζαν ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν μπορεί να δεσμεύσει τις ελληνικές διεκδικήσεις.
Ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει:
-να μην αναλάβουν ηγετικό πόστο ο Βέμπερ στην Κομισιόν και ο Βάιντμαν στην ΕΚΤ.
-να μην αλλάξει η πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας η οποία περιλαμβάνει και κυρώσεις.
-να κρατήσει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης στη νέα Κομισιόν.
Για να τα πετύχει αυτά ο πρωθυπυργός κινήθηκε σε τρία μέτωπα: μίλησε με τη Μέρκελ, επικοινώνησε και ζήτησε στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και διαμόρφωσε κοινή γραμμή με τον Ν. Αναστασιάδη.
Στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την Μέρκελ ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι του δεν θα υπάρξει ομοφωνία στο επίπεδο των 28 ηγετών. Η Μέρκελ φέρεται να έδωσε τις σχετικές διαβεβαιώσεις.
Από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε στήριξη. Αρχικά του εξέθεσαν τα νέα δεδομένα που απέκλεισαν την υποψηφιότητα Τίμερμανς. Επίσης του μετέφεραν την αδυναμία εξεύρεσης συναίνεσης στην επιλογή προοδευτικού υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν και συζήτησαν μαζί του τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές. Έτσι κατέληξαν στην αποδοχή του συμβιβασμού στα πρόσωπα Λάινεν – Λαγκάρντ, αναγνωρίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Υπογραμμίζεται ότι αυτό που ενδιέφερε την Ελλάδα ήταν να μην προκριθούν ο Γερμανός Βέμπερ για πρόεδρος της Επιτροπής και ο Γερμανός Βάιντμαν για επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Με τον Ν. Αναστασιάδη έγινε «αξιολόγηση» της προσωπικότητας της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάινεν κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει θετικά τα εθνικά συμφέροντα. Και οι δύο φέρονται να εκτίμησαν ότι η Λάινεν είχε δώσει καταρχήν θετικά μηνύματα κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις θέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Αλ. Τσίπρας είχε θέσει δύο πολιτικούς όρους στις συζητήσεις:
1. Τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κλπ), τα Σκόπια και την Αλβανία.
2. Τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που δέχεται προσφυγικές ροές.
Και για τα δύο θέματα δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις από Μέρκελ και σοσιαλιστές και προχώρησε η λύση του γυναικείου διδύμου στην Ε.Ε.