Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Times: «O λαϊκιστής σωτήρας της Ελλάδας που έγινε διάβολος μεταμορφωμένος»

Με τίτλο «Πώς ο λαϊκιστής σωτήρας της Ελλάδας έγινε ο… διάβολος μεταμορφωμένος», οι Times του Λονδίνου περιγράφουν την πρωθυπουργική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα από την πρώτη ημέρα της εκλογής του, τις προσδοκίες που υπήρχαν πριν από αυτή, αλλά και την διάψευσή τους, με αποτέλεσμα την πολιτική του κατάρρευση και τη διαφαινόμενη βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Το έγκυρο βρετανικό μέσο ξεκινά με αναφορά στη «στροφή» Τσίπρα το 2015, όταν από το «σκίζω τα μνημόνια μέσα σε ένα βράδυ», ο ίδιος έφερε μία νέα δέσμη μέτρων, εξίσου οδυνηρή για τους Έλληνες, με αυξήσεις φόρων και περικοπές. Όπως αναφέρει το άρθρο, ο Τσίπρας τότε κέρδισε την εύνοια και την υποστήριξη της ελίτ, όχι όμως και της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Οι Times αναφέρονται στις δημοσκοπήσεις, τονίζοντας ότι, εφόσον επιβεβαιωθούν, ο Αλέξης Τσίπρας θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργική καρέκλα.

«Εάν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές, ο Έλληνας ηγέτης, ο οποίος θα γίνει 45 ετών αυτό το μήνα, πιθανότατα θα αποχωρήσει από τη θέση του στις 7 Ιουλίου, στις έκτες γενικές εκλογές από τότε που η οικονομία κατέρρευσε το 2009».

«Οι Έλληνες πίστευαν ότι θα υψώσει ανάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ευημερίας», αναφέρει μια Ελληνίδα αξιωματικός στην εφημερίδα.

Το άρθρο χαρακτηρίζει τον Τσίπρα ως έναν διχαστικό και έξυπνο εικονομάχο, που υπερηφανεύεται πως κάνει τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. «Όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2015, ανέβηκε στην παγκόσμια σκηνή ως ισχυρό πολιτικό πυροβόλο όπλο, βέβαιος ότι θα μπορούσε να χαράξει ένα νέο ρόλο για την πτωχευμένη χώρα του. Πήγε να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, για τις σκληρές απαιτήσεις τους για τα προγράμματα αποπληρωμής του χρέους και λιτότητας. Τα κατασταλτικά μέτρα που διέταξε η ΕΕ σε αντάλλαγμα για τη διάσωση της Ελλάδας έσπρωξαν τη χώρα σε μια από τις βαθύτερες καταθλίψεις της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας».
«Τελικά, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τη μάχη του με τις Βρυξέλλες και εξασφάλισε επίσης μια σειρά από επιτεύγματα που έπρεπε να σε πέρας, έτσι ώστε να εξασφαλίσει και την μακροχρόνια εκλογική επιτυχία του κόμματός του», συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα.

«Κάτω από τα θετικά δημοσιονομικά μεγέθη της κυβέρνησης και τα νέα δεδομένα της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας», δηλώνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαύρος, κορυφαίος δημοσκόπος της MRB, «υπάρχει μία σοβαρή δυσαρέσκεια, πόνος και θυμός».

«Οι επικριτές κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, επειδή ενώ τον  πίστεψαν για να απορρίψουν τα ευρωπαϊκά μέτρα λιτότητας, τελικά η κυβέρνηση του τα υιοθέτησε πλήρως μετά τη νίκη στις εκλογές του 2015», αναφέρει το άρθρο. «Κάνοντας στροφή, ο κ. Τσίπρας αψήφησε το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος του 2015, στο οποίο το 61% των ψηφοφόρων επέλεξε να απορρίψει τα μέτρα λιτότητας που διέταξαν οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επέλεξε να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, για να κερδίσει τις εκλογές που έρχονταν. Μόλις επέστρεψε στη θέση του, ο κ. Τσίπρας ενέκρινε τα μέτρα».

«Μέρος της στροφής περιλάμβανε την απομάκρυνση του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, πριν επιβάλει ακόμη σκληρότερες δέσμες δημοσιονομικής λιτότητας σε μια χώρα που εξακολουθούσε να υποφέρει από οδυνηρές περικοπές του προϋπολογισμού. Οι κρατικές συνταξιοδοτικές πληρωμές μειώθηκαν 12 φορές, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 40% και περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άνεργοι».

Για την έξοδο από τα μνημόνια, οι Times του Λονδίνου αναφέρουν: «Τον Αύγουστο, η Ελλάδα έφτασε τελικά στο τέλος του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, αφήνοντας πίσω της ένα εξαντλητικό σχέδιο λιτότητας. Τώρα, ένα χρόνο αργότερα, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, έχοντας συρρικνωθεί κατά 28% μεταξύ 2008 και 2016, τώρα αυξάνεται και πάλι σε περίπου 2 τοις εκατό. Η ανεργία, η οποία έπληξε, επίσης, το 28% πλέον έχει μειωθεί δραματικά και βρίσκεται περίπου στο 18%».

«Η ανάκαμψη αυτή κερδίσει επαίνους από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, ωστόσο οι Έλληνες είναι θυμωμένοι με τον κ. Τσίπρα και σε συνδυασμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως επιλέγουν να του γυρίζουν την πλάτη».

«Οι ημέρες του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να είναι μετρημένες, καθώς οι Έλληνες πολίτες φαίνεται πως επιλέγουν ένα κεντρώο κεφάλαιο για η χώρα αντί για το λαϊκιστικό του κ. Τσίπρα», καταλήγει το άρθρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ