Στρατηγός Δημοσχάκης: «Το τέλος της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων είναι μια πολύ σωστή κυβερνητική κίνηση»

Must Read

Το δικό του «Διδυμότειχο μπλουζ» το χόρεψε στο Ισαάκιο, ένα χωριουδάκι λίγο έξω από το Διδυμότειχο, κοντά στη μεθοριακή γραμμή με την Τουρκία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Είναι yπερήφανος ως Εβρίτης και απόλυτα πεπεισμένος ότι «το τέλος της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων» είναι μια πολύ σωστή κυβερνητική κίνηση.

  • Της Βίβιαν Μπενέκου

Ο βουλευτής Εβρου της Ν.Δ. και επίτιμος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), Αναστάσιος Δημοσχάκης, δεν φοβάται καθόλου για τον Εβρο και τη Θράκη, παρόλο που ξέρει ότι εκεί εκτυλίσσεται ο «υβριδικός πόλεμος» του Ερντογάν.

Κι αυτό, γιατί γνωρίζει καλά την ψυχή των συμπατριωτών του και τα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία υπηρέτησε πολλά χρόνια. «Ο μόνος φόβος μου είναι η πληθυσμιακή συρρίκνωση της Θράκης» λέει σήμερα στην «Espresso» ο στρατηγός Δημοσχάκης, αν και παραδέχεται ότι υπάρχει κίνδυνος μεθοριακού επεισοδίου, εάν συνεχιστούν οι εντάσεις στην περιοχή.

Ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στην προσωπική του ζωή είναι ένας ευτυχισμένος μπαμπάς και παππούς. Έχει μέχρι στιγμής τέσσερα εγγόνια, τον εξάχρονο Τάσο, τις τετράχρονες Σταυρούλα και Κατερίνα-Τελέσιλλα, και τη δίχρονη Μαρία, ενώ από μέρα σε μέρα περιμένει το πέμπτο του…

Δηλώνει δεινός χορευτής παραδοσιακών χορών, αλλά και τραγουδιστής! Αγαπημένος του χορός και συνάμα τραγούδι είναι ο περίφημος ύμνος της Θράκης, τα «Λιανοχορταρούδια».

 

Θέλω την προσωπική σας αίσθηση, ως Εβρίτη, για όλο αυτό που συμβαίνει στον Έβρο αυτές τις ημέρες. Πώς νιώθετε για αυτό που ζουν οι συμπολίτες σας, σχεδόν έξω από τα σπίτια τους;

Οι Εβρίτες αποδεικνύουν ότι διαθέτουν δύναμη, φιλοπατρία κι ετοιμότητα στις περιπτώσεις κρίσεων, όπως αυτή που ζούμε σήμερα στα σύνορά μας. Η χώρα μας δέχεται μια ιδιότυπη επίθεση από τη γειτονική χώρα, μια ασύμμετρη απειλή, την οποία διαχειρίζεται με σύνεση και γενναιότητα.
Τα Σώματα Ασφαλείας σε συνεργασία με τους πολίτες και όλους τους θεσμικούς παράγοντες διεκπεραιώνουν το δύσκολο έργο της αποτροπής μαζικής, παράνομης εισβολής μεταναστών στην ελληνική επικράτεια! Πρόκειται για έναν «υβριδικό πόλεμο», τον οποίο απεργάστηκε η γειτονική χώρα με οργανωμένο σχέδιο και αντιδεοντολογικές πρακτικές.
Είμαι περήφανος για τους Εβρίτες και, συνάμα, συγκινημένος που επιδεικνύουν τέτοιο μεγαλείο, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ακριτική περιοχή όπου ζουν, αλλά και την απαξίωση που βίωσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τι θα γίνει όταν χαλαρώσουν όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας, από τη στιγμή, μάλιστα, που ήδη έχουν στηθεί άτυποι καταυλισμοί, ακριβώς έξω από τα σύνορα;

Η δημιουργία καταυλισμών δυστυχώς δίνει πιο μόνιμο χαρακτήρα στα γεγονότα, καθώς υπογραμμίζει την πρόθεση των πληθυσμών που έχουν συγκεντρωθεί απέναντι από τα σύνορά μας να μην απομακρυνθούν άμεσα από αυτά. Η διαφαινόμενη υπόθαλψη της δημιουργίας αυτών των καταυλισμών από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης, αποτελεί ακόμα ένα πιο ανησυχητικό στοιχείο, που καταδεικνύει ότι η παρούσα κρίση μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση.
Οι κίνδυνοι υπάρχουν, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται την κατάσταση με σύνεση, αλλά και με αποφασιστικότητα. Τα μέτρα ασφαλείας, τουλάχιστον επί διακυβέρνησης της Ν.Δ., δεν ήταν ποτέ χαλαρά και δεν πρόκειται να χαλαρώσουν, όσο υφίσταται ο κίνδυνος παραβίασης των συνόρων μας.
Το Μεταναστευτικό είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας εδώ και χρόνια και η κατάσταση επιφυλακής είναι μόνιμη, με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας να επιτελούν στο ακέραιο το έργο τους! Στην τρέχουσα συγκυρία, η Τουρκία κλιμακώνει οργανωμένα την πίεση προς τη χώρα μας και την Ευρώπη, εκβιάζοντας για ανταλλάγματα στα αδιέξοδα που μόνη της έχει δημιουργήσει.
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε κρυστάλλινα επί του θέματος: Δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των συνόρων μας.

Υπάρχει περίπτωση μια «σπίθα» από μια μαζική εισβολή μεταναστών στη χώρα να οδηγήσει σε σύρραξη με την Τουρκία;

Ο κίνδυνος ενός μεθοριακού επεισοδίου, δεδομένου της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα σύνορα της χώρας, είναι πιθανός. Τα στελέχη του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αποτρέψει χιλιάδες παράνομες εισόδους μεταναστών και θα συνεχίσουν το έργο τους. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή ενέχει εντάσεις που θα πρέπει να τις διαχειριστούμε με υπευθυνότητα, προκειμένου να μη γίνουμε συνένοχοι της παραβατικότητας του γείτονα.
Η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την τεράστια ευθύνη που της αναλογεί, να διατηρεί τις ευαίσθητες ισορροπίες και να απαντά στις προκλήσεις με γνώμονα την ειρήνη στην περιοχή, αλλά χωρίς υποχωρητικότητα και συμβιβασμούς. Πρόκειται για ένα δύσκολο παιχνίδι ισορροπιών, καθώς οι πρακτικές του γείτονα συμπεριλαμβάνουν παραπληροφόρηση της διεθνούς γνώμης και προβοκάτσιες.

Αναστάσιος Δημοσχάκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Τι πιστεύετε ότι θα γίνει με το Μεταναστευτικό; Ποια η εξέλιξή του;

Οι διεθνείς ισορροπίες και εντάσεις είναι αυτές που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Βλέπουμε το οξύμωρο, εκ μέρους της Τουρκίας, να προκαλεί συρράξεις και εντάσεις στην Συρία, δημιουργώντας προσφυγικά κύματα, τα οποία θέλει, κατόπιν, να μοιραστεί με την Ευρώπη. Αυτό απέχει από κάθε έννοια πολιτικής και Διεθνούς Δικαίου.
Όσον αφορά στην εθνική μας εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα έχει αποστείλει ξεκάθαρο το μήνυμα, ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων έλαβε τέλος.
Η στάση μας στην τρέχουσα μεναταστευτική κρίση καθιστά ξεκάθαρο στον κάθε επίδοξο παράνομο μετανάστη, ότι θα πετάξουν άδικα τα χρήματα που δίνουν στους λαθροδιακινητές, αν ο προορισμός τους είναι η Ελλάδα.
Ωστόσο, οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα θα σφραγιστούν από τις αποφάσεις και την ενιαία πολιτική της Ε.Ε., η οποία θα πρέπει να ορθώσει κοινό μέτωπο απέναντι στον εκβιασμό της Τουρκίας.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επισκέφτηκαν με τον πρωθυπουργό τις Καστανιές Έβρου, συνομολόγησαν ότι το Μεταναστευτικό είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα, ότι θα πρέπει να συνταχθεί μια ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική και να μοιραστούν ισοβαρώς τα βάρη που προκύπτουν από αυτό.
Αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία η κοινή αυτή διατύπωση, καθώς επίσης και η επιβράβευση του πρωθυπουργού από τον Κροάτη Προέδρο, για την αλλαγή την ελληνικής πολιτικής στο μεταναστευτικό.
Οι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι κινούμαστε στην ορθή κατεύθυνση αντιμετώπισης του ζητήματος και το αποδεικνύουν έμπρακτα με την συνδρομή τους.

Φοβάστε για τη Θράκη, τον Έβρο;

Όχι. Δεν υπάρχει φόβος σε κανένα Εβρίτη. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που διαχρονικά μας κάνουν υπερήφανους.
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης, των αρμοδίων υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Αν έχω έναν φόβο που σχετίζεται με τον Έβρο, είναι αυτός του πληθυσμιακού και οικονομικού μαρασμού που πλήττει την περιοχή, την οδηγεί σε συρρίκνωση και σταδιακά σε αποδυνάμωση.
Αν μια παρόμοια εξωτερική πρόκληση στο μέλλον βρει έναν Έβρο ακατοίκητο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και θα ισοδυναμούν με εδαφικό ακρωτηριασμό.
Γι’ αυτό, στον πυρήνα της πολιτικής κάθε Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι διαχρονικά η ανάπτυξη στον Έβρο και στην Θράκη.

Τι σας είπε ο Πρωθυπουργός; Ποιες οι προτεραιότητες τώρα, μετά από αυτή την κρίση;

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να κρατήσει όρθια τα σύνορά της χώρας.
Να διαχειριστεί την παρούσα κρίση με αποτελεσματικότητα και να ενεργοποιήσει την διεθνή κοινή γνώμη για το μεταναστευτικό, έτσι ώστε όλοι να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.
Παράλληλα, θα πρέπει να οδηγήσουμε την κατάσταση σε εκτόνωση κι αποκλιμάκωση και να μην παγιδευτούμε στην προκλητικότητα της Τουρκίας.
Κι όλα αυτά με απόλυτη αφοσίωση στην αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και των Εθνικών Ιδανικών».

Στα πιo προσωπικά σας θέματα, θα ήθελα να μου πείτε, πως αποφασίσατε να μπείτε και να κάνετε καριέρα στην Αστυνομία;

Στα πρώτα χρόνια της εφηβείας μου, άρχισαν και οι πρώτες αναζητήσεις για την επαγγελματική μου διαδρομή. Εκείνο το διάστημα ο θείος μου, μετέπειτα Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Βουλευτής του Νόμου Έβρου, Φάνης Δημοσχάκης, έκανε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές στα Νομικά, στο ελεύθερο Βερολίνο. Και επιθυμία των γονιών μου ήταν να επιλέξω τη Νομική. Πολλές σκέψεις με απασχολούσαν. Όμως, όπως συμβαίνει καμιά φορά, οι μεγάλες αποφάσεις μπορεί και να ληφθούν σε μια στιγμή έμπνευσης.
Στο Διδυμότειχο τότε, υπήρχαν δυο κινηματογραφικές αίθουσες. «Τα Αστέρια» στην Κεντρική Πλατεία, και ο «Ορφέας» επί της Κεντρικής Οδού. Το Καλοκαίρι λειτουργούσε και ένας θερινός «Το Ελληνίς», λίγα μόνο μέτρα μακρυά από το Γυμνάσιο, σε μια ανοιχτή αλάνα. Στο πλαίσιο της διαπαιδαγώγησής μας, ο Γυμνασιάρχης επέβαλε ως ώρα κυκλοφορίας την 8η εσπερινή το Χειμώνα και την 8.30η την Άνοιξη. Όμως, το συμβούλιο των Καθηγητών, συχνά αποφάσιζε να επιτρέψει στους μαθητές του Γυμνασίου να παρακολουθήσουν ταινίες, οι οποίες δεν «προσέβαλαν τα χρηστά ήθη». Μια από τις ταινίες που μας επετράπη να παρακολουθήσουμε είχε τον τίτλο «Ένας υπέροχος άνθρωπος».
Η ταινία αυτή υπήρξε σταθμός στη ζωή μου. Με θάμπωσαν οι μυστικοί πράκτορες, οι μυστηριώδεις συνωμοσίες και όλα αυτά για τα οποία μιλούσε η ταινία. Ήταν μια ώριμη, όμως, επιλογή εν τέλει και μια σταδιοδρομία, η οποία δεν θα έλυνε μόνο το επαγγελματικό μου πρόβλημα, αλλά θα μου έδινε την ευκαιρία να προσφέρω στην πατρίδα και να ακολουθήσω ένα δρόμο καταξίωσης, το τέλος του οποίου οδηγούσε στην κορυφή.
Είναι αλήθεια ότι κάθε νεαρός που εντάσσεται σε μια παραγωγική Σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, φαντάζεται μια ημέρα τον εαυτό του να καταξιωθεί και να γίνει Αρχηγός. Να ανελιχθεί μέχρι την κορυφή.

Αναστάσιος Δημοσχάκης με τρια απο τα εγγονια του
με τρία από τα εγγόνια του

«Τα λιανοχουρταρούδια» είναι ο Εθνικός Υμνος της Θράκης. Χορεύετε εσείς;

Ναι πάρα πολύ! Τα πάντα. Με εμπνέουν, με χαροποιούν και μου δίνουν δύναμη τα Θρακιώτικα τραγούδια. Τραγουδάω και πάρα πολύ. θα ήθελα να γνωρίζω τη βυζαντινή μουσική και να ψέλνω.
Στο χωριό μου, βασικό στοιχείο της συμβίωσης ήταν η αλληλοϋποστήριξη και η αλληλεγγύη μεταξύ μας. Όλοι συμμετείχαν στις χαρές και στις λύπες. Στις γιορτές και τα πανηγύρια! Γνωριζόμασταν μεταξύ μας πολύ καλά. Δεν είχαμε μυστικά. Θυμάμαι, τους γάμους που κρατούσαν τρεις μέρες. Τις νύφες να πηγαίνουν στην εκκλησιά με τους αραμπάδες. Μα πιο πολύ απ’ όλα τους ζωναράδικους χορούς στην Πλατεία.
Ο ζωναράδικος χορός έχει πολλά νοήματα. Σαν τη ζωή. Κάνεις αέναους κύκλους γύρω από την πλατεία ή γύρω από τον εαυτό σου. Ο ένας στηρίζει και στηρίζεται στον άλλον, με τα χέρια μέσα στο ζωνάρι. Στον χορό μπαίνουν άντρες και γυναίκες.
«Τα λιανοχουρταρούδια» είναι όντως ο εθνικός ύμνος της Θράκης και τα μετουσιώνει η θεϊκή φωνή του Χρόνη Αηδονίδη. Ο άλλος μεγάλος μας τραγουδιστής είναι ο Καριοφύλλης Δοϊτσίδης. Οι φωνές τους συνόδευαν τη ζωή μας σε κάθε βήμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This