Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023

Τα πρόσωπα, τα υπουργεία και τα «μυστικά» του Κυριάκου για την επόμενη μέρα

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η κάλπη ήταν «γεναιόδωρη» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία! Κυρίαρχος πια, του πολιτικού παιχνιδιού πρέπει να αντιμετωπίσει τις υπερποσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο εκλογικό σώμα. 

Ήδη, λένε οι παροικούντες την Πειραιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμορφώνει την κυβέρνηση που θα προσωποποιεί την πολιτική του στόχευση για ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Προαναγγέλλουν δε ότι το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών θα προκαλέσει θετικό σοκ στην κοινωνία αλλά και στους δύσπιστους που θεωρούν ότι θα ακολουθήσει την πεπατημένη.

Αλλαγή κυβερνητικού σχήματος

Άλλωστε το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, θα είναι για την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν θα περιορίζεται στις ονομασίες των υπουργείων αλλά θα αφορά την δομή της κυβέρνησης. Λίγοι υπουργοί, μόνο ένας αναπληρωτής υπουργός, και υφυπουργοί με συγκεκριμένο όμως χαρτοφυλάκιο που θα αναφέρονται στον πρωθυπουργό και όχι στον προϊστάμενο υπουργό τους. Εφόσον το κάνει θα πρόκειται για ένα σχήμα «πρωθυπουργοκεντρικό» όσον αφορά την καθημερινή κυβερνητική λειτουργία, με περιορισμένο ρόλο στους υπουργούς. Στέλεχος της Πειραιώς εξηγεί:

“Μέχρι τώρα η εξουσία του πρωθυπουργού είναι να διορίζει και να παύει τους υπουργούς του, που στην συνέχεια λειτουργούν αυτόνομα. Με το νέο σύστημα ο πρωθυπουργός θα έχει αυξημένη εποπτεία και παρέμβαση στο κυβερνητικό έργο μέσω των υφυπουργών. Και σε κάθε περίπτωση θα αποφευχθούν ευτράπελα προηγουμένων κυβερνήσεων, όπου διορίζονταν υφυπουργοί που περνούσαν ολόκληρες θητείες δίχως συγκεκριμένες αρμοδιότητες”. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι στον σχηματισμό της κυβέρνησης δεν θα κινηθεί με γεωγραφικούς και εσωκομματικούς συσχετισμούς και ότι θα καλέσει ακόμη και από το εξωτερικό τεχνοκράτες και πανεπιστημιακούς που θέλουν να συμβάλλουν. Στέλεχος του επιτελείου του λέει ότι η κυβέρνηση θα έχει εξωκοινοβουλευτικούς αλλά και καταξιωμένα πρόσωπα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, κυρίως από τον εκσυγχρονιστικό και φιλελεύθερο χώρο που συντάχθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα τελευταία δύο χρόνια και φυσικά τεχνοκράτες. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι η αναλογία των κοινοβουλευτικών θα είναι περίπου 70%-30%.

Το γραφείο του πρωθυπουργού 

Από την στιγμή που το σχήμα θα είναι πρωθυπουργοκεντρικό αυξημένο ρόλο θα έχει το γραφείο του προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί θα εγκατασταθεί ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη που τον ακολουθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα τελευταία χρόνια είναι ο ισχυρός παράγοντας στην Πειραιώς.

Σε κεντρικό ρόλο προβλέπεται ότι θα έχει ο Άκης Σκέρτσος, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ που θα παρακολουθεί και θα συντονίζει την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Παρομοίως και ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος έχει συντάξει τα περίπου 15 νομοσχέδια που έχει στο συρτάρι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε σημαντικό ρόλο προβλέπεται και ο Παναγιώτης Πικραμένος.

Τα σενάρια τον φέρνουν από εισηγητή για την επόμενη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, «υποψήφιο» για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αν και φαίνεται ότι υπάρχει συμβιβασμός για τον νυν Πρόεδρο, ειδικά μετά την ενεργοποίηση του Κώστα Καραμανλή και το «πάγωμα» από τον Προκόπη Παυλόπουλο του Προεδρικού Διατάγματος για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Για το επικοινωνιακό επιτελείο ακούγονται τα ονόματα του Τάκη Θεοδωρικάκου σε έναν συνδυασμό με το Ψηφιακής Πολιτικής που έχει την αρμοδιότητα για τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ για την θέση του γραφείου Τύπου παίζει ο Κωνσταντίνος Ζούλας, αν και κάποιες πληροφορίες τον θέλουν στην ΕΡΤ. Για το επικοινωνιακό επιτελείο ίσως και για την θέση της εκπροσώπου παίζει και η Σοφία Ζαχαράκη. Σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει ο κ. Μητσοτάκης με το επικοινωνιακό σχήμα που έχει και στην Πειραιώς.

Οι δύο αντιπρόεδροι

Σε κάθε περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι κεντρικό ρόλο στην νέα κυβέρνηση θα παίξουν τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, οι δύο αντιπρόεδροι, Κωστής Χατζηδάκης που παίζει από αντιπρόεδρος και οικονομίας μέχρι Παιδείας και Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ακούγεται για το Ανάπτυξης αν και άλλες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο που διαχειρίζεται σημαντικά κονδύλια να πηγαίνει σε πρόσωπο έμπιστο της οικογένειας.

Στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι και ο Νίκος Δένδιας. Το όνομά του ακούγεται για το υπουργείο Εξωτερικών ή για άλλο πρώτης γραμμής, αφού «υποχωρεί» ο Μαργαρίτης Σχοινάς, λόγω εμπλοκής με τα θέματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε υφυπουργείο στο Εξωτερικών ακούγεται από τα νέα πρόσωπα ο Άγγελος Συρίγος, τον οποίο όμως κάποιες πληροφορίες τον θέλουν στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανεξαρτήτως αν μείνει αυτόνομο ή αν ενταχθεί σε ευρύτερο υπουργείο όπου και θα διατηρήσει θέση υφυπουργού.

Δύο ακόμα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά των Λευτέρη Αυγένακη και Όλγα Κεφαλογιάννη -ίσως για ενοποιημένο Πολιτισμού και Τουρισμού-, ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος -για το Μεταφορών-, ο Χρήστος Σταϊκούρας για το Αγροτικής Ανάπτυξης ή Εργασίας, ο Βασίλης Κικίλιας για το Αμύνης. Επίσης θα αξιοποιηθούν οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Μεταξύ των τεχνοκρατών και εξωκοινοβουλευτικών που θα αξιοποιηθούν ακούγονται ο Πάνος Τσακλόγλου, ο Ευθύμιος Βιδάλης, ο Κυριάκος Πιερακάκης, ο συνεργάτης του προέδρου Στέλιος Πέτσας -για ρόλο στον οικονομικό τομέα.

Πρόσωπα από τον εκσυγχρονιστικό χώρο

Ένα ερώτημα είναι για τα πρόσωπα από τον εκσυγχρονιστικό χώρο που θα αξιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης. Μοιάζει να επαναλαμβάνονται παλιές συνταγές, και τα ονόματα που ακούγονται είναι του Μιχάλη Χρυσοχοίδη για το Προστασίας του Πολίτη και της Άννας Διαμαντοπούλου -που φέρεται πρόθυμη να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Παιδεία-, αν και στο συγκεκριμένο υπουργείο υπάρχει πάντα και η νυν τομεάρχης Νίκη Κεραμέως. Θα εξαρτηθεί η αξιοποίησή τους από το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θελήσει να σηματοδοτήσει την συμμαχία του με έναν χώρο που μέχρι τώρα έχει βρεθεί στο πλευρό του κάτω από την σημαία του ευρωπαϊσμού και των μεταρρυθμίσεων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η θέση του Προέδρου της Βουλής που θα πρέπει να κρατά ισορροπίες όχι μόνο με τις άλλες πτέρυγες αλλά και με τις εσωκομματικές τάσεις. Φαβορί εκεί φαίνεται να είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, που συγκεντρώνει την εμπειρία με την αποδοχή των άλλων κομμάτων. Την θέση πάντως διεκδικεί και ο Κώστας Τασούλας -που πάντα κοιτάζει προς το Αμύνης-, ο Κώστας Τσιάρας και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που παράλληλα διεκδικεί υπουργείο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τροπολογία για την καταπολέμηση των Στρατηγικών Αγωγών (SLAPP) κατά δημοσιογράφων και κινημάτων

Τροπολογία με τίτλο «Εισαγωγή αντι-SLAPP νομοθεσίας στην Ελλάδα»κατέθεσε το Μέρα25 στο σχέδιο νόμου του...

ΣΥΡΙΖΑ: «Ψήνουν» λίστες με υποψήφιους βουλευτές

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει τον...

«Ο Μπάιντεν επιθυμεί πώληση F-16 στην Τουρκία», δήλωσε η Νικόλ Μαλλιωτάκης

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Τουρκία τα F-16...

Ο Μητσοτάκης παρακαλάει τους μετανάστες να μείνουν στην Ελλάδα: «Μην πάτε στην Ευρώπη, μείνετε...

Και ξαφνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακαλάει τους μετανάστες να μείνουν στην Ελλάδα γιατί η...

Παρέμβαση Κουντουρά για την προστασία των οδηγών ταξί και των επιβατών

Κριτική στην Κομισιόν, ότι υπονομεύει το ρόλο και τα δικαιώματα των οδηγών ταξί και...

Τσίπρας: «Είτε καλέσουν τον Ράμμο είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί»

«Το παρακράτος θα αποκαλυφθεί» είτε καλέσουν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ στη Βουλή είτε όχι,...

Αντώναρος για παρακολουθήσεις: «Είναι τόσο αξιοθρήνητοι που δεν διάβασαν ούτε τον νόμο που ψήφισαν»

Νέα «πυρά» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπέλυσε στο Twitter ο Ευάγγελος Αντώναρος, σχολιάζοντας τη...

ΠΑΣΟΚ: Συνταγματικό χρέος της κυβέρνησης να αποδεχθεί το αίτημα Ράμμου

«Είναι συνταγματικό χρέος της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποδεχθεί άμεσα το αίτημα του Προέδρου της...

Δεύτερη επιστολή Ράμμου στη Βουλή! Ζητά να ενημερώσει για τους ελέγχους της ΑΔΑΕ

Με νέα επιστολή του προς την Βουλή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος επαναφέρει...

ΣΥΡΙΖΑ: Καλεί την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στη Βουλή για τις 20 νέες παρακολουθήσεις

Την κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και του προέδρου της Αρχής...

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: «Η Εύα Καϊλή υπέστη βασανιστήρια για να ”σπάσει” στην ανάκριση»

Αμέσως μετά την παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή, ο συνήγορος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος...

Αν είχε τσίπα η Δόμνα, θα είχε παραιτηθεί

Η Δόμνα Μιχαηλίδου παρέμεινε και χθες στην ασφάλεια της θέσης της και κάνει προεκλογικό...

Η Εύα Καϊλή «λύνει» τη σιωπή της: Τι δηλώνει μετά την απόφαση να παραμείνει...

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έχει ανακριθεί τέσσερις φορές

Μετωπική σύγκρουση της Κυβέρνησης με αντιπολίτευση και ΑΔΑΕ και «ανοίκειες επιθέσεις» κατά του Ράμμου

Το θέμα της επιστολής του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, σχετικά με την ενημέρωση...

Της κακομοίρας στη Βουλή για το «πραξικόπημα» στον Ράμμο – Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ – «Κανείς...

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης προκάλεσε η πρόθεση που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος,...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κατερίνα Στικούδη ποζάρει ολόγυμνη με μονάχα ένα άνθος στην ευαίσθητη περιοχή της

H Kατερίνα Στικούδη ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο...

Εμφανίστηκε η σύζυγος του νεκρού λογιστή – Τι δεν κολλάει στην ιατροδικαστική

«Δεν πήρα εγώ τα χρήματα και δεν έφυγα στην Αλβανία» λέει και διαψεύδει την 47χρονη που συνελήφθη για δολοφονία

Ιστορική δικαίωση για τον Αλέξη Κούγια

Το αλάθητο κριτήριο που διαθέτει ο κορυφαίος ποινικολόγος της...

Ολόκληρο το επεισόδιο του Μπουρλά της Pfizer με τους δημοσιογράφους στο Νταβός

Δείτε το βίντεο με το ανελέητο σφυροκόπημα στον επικεφαλής...

Εικόνες-σοκ: Άγριος ξυλοδαρμός ανήλικης από συμμαθήτριά της!

Σάλο και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στη Σκωτία ένα βίντεο...

Δημοσκόπηση: Ποια οικογένεια πιστεύετε ότι προβάλλει καλύτερα την Ελλάδα;

Ζούμε στην εποχή της εικόνας, οπότε αναπόφευκτα οι σκηνές...

Νεκρή μέσα στο σπίτι της βρέθηκε 31χρονη νηπιαγωγός – Τι έδειξε η νεκροψία

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι μια νεαρή νηπιαγωγός...

Πακιστανοί εργάτες εξευτέλισαν την ΕΛ.ΑΣ. στον Κολωνό

Ένα κινητό τηλέφωνο και ένα λάπτοπ ανακάλυψαν τυχαία Πακιστανοί...

NEWSROOM