Τα πρόσωπα, τα υπουργεία και τα «μυστικά» του Κυριάκου για την επόμενη μέρα

Must Read

 

Η κάλπη ήταν «γεναιόδωρη» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία! Κυρίαρχος πια, του πολιτικού παιχνιδιού πρέπει να αντιμετωπίσει τις υπερποσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο εκλογικό σώμα. 

Ήδη, λένε οι παροικούντες την Πειραιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμορφώνει την κυβέρνηση που θα προσωποποιεί την πολιτική του στόχευση για ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Προαναγγέλλουν δε ότι το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών θα προκαλέσει θετικό σοκ στην κοινωνία αλλά και στους δύσπιστους που θεωρούν ότι θα ακολουθήσει την πεπατημένη.

Αλλαγή κυβερνητικού σχήματος

Άλλωστε το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, θα είναι για την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν θα περιορίζεται στις ονομασίες των υπουργείων αλλά θα αφορά την δομή της κυβέρνησης. Λίγοι υπουργοί, μόνο ένας αναπληρωτής υπουργός, και υφυπουργοί με συγκεκριμένο όμως χαρτοφυλάκιο που θα αναφέρονται στον πρωθυπουργό και όχι στον προϊστάμενο υπουργό τους. Εφόσον το κάνει θα πρόκειται για ένα σχήμα «πρωθυπουργοκεντρικό» όσον αφορά την καθημερινή κυβερνητική λειτουργία, με περιορισμένο ρόλο στους υπουργούς. Στέλεχος της Πειραιώς εξηγεί:

“Μέχρι τώρα η εξουσία του πρωθυπουργού είναι να διορίζει και να παύει τους υπουργούς του, που στην συνέχεια λειτουργούν αυτόνομα. Με το νέο σύστημα ο πρωθυπουργός θα έχει αυξημένη εποπτεία και παρέμβαση στο κυβερνητικό έργο μέσω των υφυπουργών. Και σε κάθε περίπτωση θα αποφευχθούν ευτράπελα προηγουμένων κυβερνήσεων, όπου διορίζονταν υφυπουργοί που περνούσαν ολόκληρες θητείες δίχως συγκεκριμένες αρμοδιότητες”. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι στον σχηματισμό της κυβέρνησης δεν θα κινηθεί με γεωγραφικούς και εσωκομματικούς συσχετισμούς και ότι θα καλέσει ακόμη και από το εξωτερικό τεχνοκράτες και πανεπιστημιακούς που θέλουν να συμβάλλουν. Στέλεχος του επιτελείου του λέει ότι η κυβέρνηση θα έχει εξωκοινοβουλευτικούς αλλά και καταξιωμένα πρόσωπα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, κυρίως από τον εκσυγχρονιστικό και φιλελεύθερο χώρο που συντάχθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα τελευταία δύο χρόνια και φυσικά τεχνοκράτες. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι η αναλογία των κοινοβουλευτικών θα είναι περίπου 70%-30%.

Το γραφείο του πρωθυπουργού 

Από την στιγμή που το σχήμα θα είναι πρωθυπουργοκεντρικό αυξημένο ρόλο θα έχει το γραφείο του προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί θα εγκατασταθεί ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη που τον ακολουθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα τελευταία χρόνια είναι ο ισχυρός παράγοντας στην Πειραιώς.

Σε κεντρικό ρόλο προβλέπεται ότι θα έχει ο Άκης Σκέρτσος, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ που θα παρακολουθεί και θα συντονίζει την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Παρομοίως και ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος έχει συντάξει τα περίπου 15 νομοσχέδια που έχει στο συρτάρι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε σημαντικό ρόλο προβλέπεται και ο Παναγιώτης Πικραμένος.

Τα σενάρια τον φέρνουν από εισηγητή για την επόμενη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, «υποψήφιο» για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αν και φαίνεται ότι υπάρχει συμβιβασμός για τον νυν Πρόεδρο, ειδικά μετά την ενεργοποίηση του Κώστα Καραμανλή και το «πάγωμα» από τον Προκόπη Παυλόπουλο του Προεδρικού Διατάγματος για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Για το επικοινωνιακό επιτελείο ακούγονται τα ονόματα του Τάκη Θεοδωρικάκου σε έναν συνδυασμό με το Ψηφιακής Πολιτικής που έχει την αρμοδιότητα για τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ για την θέση του γραφείου Τύπου παίζει ο Κωνσταντίνος Ζούλας, αν και κάποιες πληροφορίες τον θέλουν στην ΕΡΤ. Για το επικοινωνιακό επιτελείο ίσως και για την θέση της εκπροσώπου παίζει και η Σοφία Ζαχαράκη. Σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει ο κ. Μητσοτάκης με το επικοινωνιακό σχήμα που έχει και στην Πειραιώς.

Οι δύο αντιπρόεδροι

Σε κάθε περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι κεντρικό ρόλο στην νέα κυβέρνηση θα παίξουν τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, οι δύο αντιπρόεδροι, Κωστής Χατζηδάκης που παίζει από αντιπρόεδρος και οικονομίας μέχρι Παιδείας και Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ακούγεται για το Ανάπτυξης αν και άλλες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο που διαχειρίζεται σημαντικά κονδύλια να πηγαίνει σε πρόσωπο έμπιστο της οικογένειας.

Στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι και ο Νίκος Δένδιας. Το όνομά του ακούγεται για το υπουργείο Εξωτερικών ή για άλλο πρώτης γραμμής, αφού «υποχωρεί» ο Μαργαρίτης Σχοινάς, λόγω εμπλοκής με τα θέματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε υφυπουργείο στο Εξωτερικών ακούγεται από τα νέα πρόσωπα ο Άγγελος Συρίγος, τον οποίο όμως κάποιες πληροφορίες τον θέλουν στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανεξαρτήτως αν μείνει αυτόνομο ή αν ενταχθεί σε ευρύτερο υπουργείο όπου και θα διατηρήσει θέση υφυπουργού.

Δύο ακόμα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά των Λευτέρη Αυγένακη και Όλγα Κεφαλογιάννη -ίσως για ενοποιημένο Πολιτισμού και Τουρισμού-, ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος -για το Μεταφορών-, ο Χρήστος Σταϊκούρας για το Αγροτικής Ανάπτυξης ή Εργασίας, ο Βασίλης Κικίλιας για το Αμύνης. Επίσης θα αξιοποιηθούν οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Μεταξύ των τεχνοκρατών και εξωκοινοβουλευτικών που θα αξιοποιηθούν ακούγονται ο Πάνος Τσακλόγλου, ο Ευθύμιος Βιδάλης, ο Κυριάκος Πιερακάκης, ο συνεργάτης του προέδρου Στέλιος Πέτσας -για ρόλο στον οικονομικό τομέα.

Πρόσωπα από τον εκσυγχρονιστικό χώρο

Ένα ερώτημα είναι για τα πρόσωπα από τον εκσυγχρονιστικό χώρο που θα αξιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης. Μοιάζει να επαναλαμβάνονται παλιές συνταγές, και τα ονόματα που ακούγονται είναι του Μιχάλη Χρυσοχοίδη για το Προστασίας του Πολίτη και της Άννας Διαμαντοπούλου -που φέρεται πρόθυμη να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Παιδεία-, αν και στο συγκεκριμένο υπουργείο υπάρχει πάντα και η νυν τομεάρχης Νίκη Κεραμέως. Θα εξαρτηθεί η αξιοποίησή τους από το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θελήσει να σηματοδοτήσει την συμμαχία του με έναν χώρο που μέχρι τώρα έχει βρεθεί στο πλευρό του κάτω από την σημαία του ευρωπαϊσμού και των μεταρρυθμίσεων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η θέση του Προέδρου της Βουλής που θα πρέπει να κρατά ισορροπίες όχι μόνο με τις άλλες πτέρυγες αλλά και με τις εσωκομματικές τάσεις. Φαβορί εκεί φαίνεται να είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, που συγκεντρώνει την εμπειρία με την αποδοχή των άλλων κομμάτων. Την θέση πάντως διεκδικεί και ο Κώστας Τασούλας -που πάντα κοιτάζει προς το Αμύνης-, ο Κώστας Τσιάρας και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που παράλληλα διεκδικεί υπουργείο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This