Στην ημερίδα «Η συμβολή των Φιλελλήνων στη Δημιουργία του Ελληνικού Τακτικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού», την οποία συνδιοργάνωσαν η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) και το Μουσείο Φιλελληνισμού μίλησε σήμερα, Παρασκευή 9/5, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «η παρακαταθήκη των Φιλελλήνων που συνέβαλαν στην ανεξαρτησία μας, παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής παράδοσής μας και περίτρανη απόδειξη της ισχύος των κοινών ιδεών της ανθρωπότητας».
«Ο Φιλελληνισμός αναδεικνύεται ως ένα διαχρονικό κύμα της ιστορίας που τροφοδοτείται από την πνευματική ακτινοβολία των προγόνων μας. Μνημονεύοντας αυτούς τους ευγενείς ανθρώπους οι οποίοι, διαπνεόμενοι από τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, προσέφεραν τις γνώσεις τους, την περιουσία τους και, σε πολλές περιπτώσεις, την ίδια τους τη ζωή, τιμάμε όχι μόνο τη μνήμη τους, αλλά και τις διαχρονικές αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και συνέχισε σημειώνοντας πως οι Φιλέλληνες «προσηλώθηκαν στις παγκόσμιες αξίες, με κυρίαρχη ανάμεσα σε αυτές την Ελευθερία. Οι αξίες αυτές πρωτοεμφανίζονται ως αξιακό πλαίσιο ύπαρξης στην ελληνική αρχαιότητα, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, στην εξέλιξή τους υπερβαίνουν κατά πολύ, σε μέγεθος, σε επιρροή, τη νέα Ελλάδα».
Μνημονεύοντας τους Φιλέλληνες, τιμάμε όχι μόνο τη μνήμη τους, αλλά και τις διαχρονικές αξίες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Αλληλεγγύης που τους ενέπνευσαν.
Ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της Ευρώπης – ακόμα και άνθρωποι που πολέμησαν πριν από ελάχιστα χρόνια στους… pic.twitter.com/iHaYcZDtl5
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 9, 2025
«Οι Αρχές αυτές επέστρεψαν στην Ελλάδα του 19ου αιώνα για να δοκιμαστούν, ενισχυμένες από τον Κλασικισμό και τον Διαφωτισμό, απέναντι στην τυραννία μιας δύουσας αυτοκρατορίας», πρόσθεσε και υποστήριξε πως «μαζί με το ιταλικό Risorgimento, η Ελληνική Επανάσταση είναι ίσως η πιο λαμπρή έκφανση του Ρομαντισμού τον 19ο αιώνα».
«Στο πεδίο αυτό, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της Ευρώπης ένωσαν τις δυνάμεις τους εν ονόματι αυτών των αξιών για να δημιουργήσουν ένα νέο εθνικό κράτος, τη νέα Ελλάδα. Αποκορύφωση αυτής της συστράτευσης και επιβεβαίωση των προσπαθειών τους αποτέλεσε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που στόλοι υπερδυνάμεων της εποχής συμπαρατάσσονται όχι επ’ ονόματι στενών στρατηγικών συμφερόντων των χωρών τους», επισήμανε στη συνέχει ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε πως «το φιλελληνικό κίνημα δεν εκδηλώθηκε μόνο με δηλώσεις ή διακηρύξεις, παρότι και αυτές ήταν εξαιρετικά σημαντικές. Απέκτησε σάρκα και οστά μέσα από τις πράξεις και τις θυσίες συγκεκριμένων ανδρών. Οι στρατηγοί Richard Church, Karl Friedrich Leberecht von Normann, Charles Nicolas Fabvier, ο πλοίαρχος Frank Abney Hastings, οι υπολοχαγοί Joseph Baleste και Olivier Voutier, καθώς και πολλοί άλλοι, δεν παρέμειναν απλοί θεατές ή εκπαιδευτές, συνδέθηκαν με τον Αγώνα, δημιούργησαν τον τακτικό Ελληνικό Στρατό, δημιούργησαν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αρκετοί έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την προσπάθεια».
Απευθυνόμενος, κατόπιν, στους Ευέλπιδες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε: «Σας δεσμεύει το ιστορικό χρέος της συνέχειας. Υπάρχει ένας ενδιαφέρων στίχος στον “Δωδεκάλογο του Γύφτου”, στον δωδέκατο λόγο του Παλαμά: “(Το Χρέος) μένει κι ας αλλάζουν οι καιροί”». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
- Δείτε επίσης: Δένδιας: Ούτε εθνικά δυνατό ούτε συνταγματικά επιτρεπτό να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα