Σε νέους ελιγμούς συγκάλυψης επιδίδεται το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να βγάλει λάδι τον Κώστα Αχ. Καραμανλή και φυσικά το σύνολο της κυβέρνησης από τις δεδομένες της ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. Την ώρα που η κατάθεση αιτήματος σύστασης προανακριτικής κατά του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με βάση τη δικογραφία για τα Τέμπη, είναι πλέον θέμα ημερών, η «γαλάζια» παράταξη επιστρατεύει λογής λογής νομικά τερτίπια και μεθοδεύσεις, βάζοντας ακόμα μία ψηφίδα στο ψηφιδωτό της σκανδαλώδους παρασιώπησης.
Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλουν παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή για κακουργηματικές ευθύνες, η κυβέρνηση την απορρίπτει εξαρχής, με τον Παύλο Μαρινάκη να ισχυρίζεται πως το βασικό νομικό επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ, ότι εφόσον σε μια ιεραρχία ένας υπάλληλος κατηγορείται για κακούργημα και ο ανώτερός του πρέπει να κατηγορηθεί για κακούργημα, «είναι αντίθετη στην κοινή λογική», «αντίθετη σε όποια ανάλυση θεωρίας και νομολογίας στο ποινικό δίκαιο» και «δεν έχει καμία βάση».
Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να μη συσταθεί προανακριτική επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τις κακουργηματικές ευθύνες του πρώην υπουργού, καταψηφίζοντας τα σχετικά αιτήματα της αντιπολίτευσης. Ευρισκόμενη μπροστά σε ένα σαφές σταυροδρόμι, μια λύση θα ήταν για τη Νέα Δημοκρατία η προσφυγή στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για ένα τριμελές συμβούλιο, το οποίο συγκροτούν ένας αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών, το οποίο και θα ελέγξει τα στοιχεία της κατηγορίας και θα αξιολογήσει την ουσιαστική βασιμότητά τους.
Κάτι τέτοιο ωστόσο, δηλαδή η ενεργοποίηση των άρθρων 154 και 155 του Κανονισμού της Βουλής, δεν έχει ξαναγίνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά, με τη Ν.Δ. να ελπίζει πως η γνωμοδότησή του συμβουλίου υπέρ πλημμεληματικών και όχι κακουργηματικών ευθυνών θα αποτελούσε μια κάποια διέξοδο.

Το σενάριο
Με βάση τα παραπάνω, το πρώτο σενάριο για το τι μέλλει γενέσθαι με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον θέλει είτε να μην παραπέμπεται καθόλου είτε να παραπέμπεται απλώς για ελαφριά πλημμελήματα, όπως εκείνο της παράβασης καθήκοντος. Κάτι τέτοιο φυσικά θα συνιστούσε όχι μόνο πολιτικό σκάνδαλο, αλλά και εξευτελισμό της ποινικής διαδικασίας, καθώς είναι ανήκουστο οι υφιστάμενοι ενός υπουργού να δικάζονται για βαρύ κακούργημα και ο πολιτικός προϊστάμενός τους για ελαφρύ πλημμέλημα.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις με τη βασιμότητα ή μη των καταγγελιών αναφορικώς με το περιεχόμενο του φακέλου που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ενδεικτικώς, η Μαρία Γρατσία, δικηγόρος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών, κατήγγειλε πως «στη δικογραφία ενσωματώθηκαν μόνο τα ηχητικά και όχι τα βίντεο», ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου ισχυρίστηκε πως ο πρωτότυπος σκληρός δίσκος «αγνοείται», πως είναι «είναι άγνωστο ποια πρόσωπα τον αντέγραψαν», καθώς και πως «αγνοείται και ο φάκελος που διαβιβάστηκε η δικογραφία».
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Μητσοτάκης και η αδυναμία εύρεσης κοινής γραμμής πλεύση
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει ένα έλλειμμα… συνεννόησης μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Κώστα Καραμανλή, καθώς οι παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ προσπαθούν να τον πείσουν να βγει και να δηλώσει πως επιθυμεί να βρεθεί στην κρίση του φυσικού δικαστή, όπως ακριβώς έπραξε και ο Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να παραδοθεί ως… Ιφιγένεια. Είναι ενδεικτικό πως μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει παρά σε μια λακωνική δήλωση, η οποία στην πραγματικότητα δεν λέει τίποτα. Ο πρώην υπουργός αναφέρει πως «ο εφέτης ανακριτής Λάρισας, χωρίς να κάνει κάποια αξιολόγηση ή να διατυπώνει οποιαδήποτε κατηγορία, ζητά από τη Βουλή να εκτιμήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των διατελεσάντων υπουργών», όπως αναφέρει και υποστηρίζει πως «είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου. Οπως έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, είμαι στη διάθεση των Αρχών, ώστε να λάμψει η αλήθεια».
Δεδομένης της αδυναμίας εύρεσης κοινής γραμμής πλεύσης, οι κυβερνητικοί δεν έχουν ακόμη αποστεί από την ιδέα να… δώσουν στεγνά τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ψιθυρίζεται, εξάλλου, στους διαδρόμους της Βουλής πως ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να δεχθεί το κακούργημα, εκτιμώντας πως η κατηγορία θα καταπέσει στο δικαστικό συμβούλιο. Αυτό είναι το σενάριο νούμερο δύο, που κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες, αλλά προς ώρας μόνο στα πηγαδάκια.
Η αντιπολίτευση
Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες όλα θα ξεδιαλύνουν, καθώς κατατίθεται το αίτημα σύστασης προανακριτικής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Το βράδυ της Παρασκευής, σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο της Κρήτης, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως το κείμενο της προανακριτικής κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή, με το οποίο θα παραπέμπεται για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, είναι έτοιμο και θα υποβληθεί εντός της εβδομάδας. Στον ΣΥΡΙΖΑ την ίδια στιγμή καταστρώνουν το δικό τους αίτημα, ευρισκόμενοι σε συνεννόηση με τη Νέα Αριστερά.
«Θα υπάρξει εκ μέρους μας πρόταση εκτεταμένης αναζήτησης κατηγορητηρίου και χρονικά και σε επίπεδο προσώπων, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας περιόδου χωρίς συμψηφισμούς» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, ανοίγοντας τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καρφώνουν τη Χαριλάου Τρικούπη, σχολιάζοντας πως το αίτημά της είναι βιαστικό, καθώς εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να έχει μελετηθεί μια δικογραφία 59.000 αρχείων και σχεδόν 100.000 αρχείων μέσα σε μία εβδομάδα. Μένει να φανεί, βεβαίως, τι στάση θα κρατήσουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία και θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο στην ουσία πανομοιότυπων προτάσεων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία
Εχει συμανει το τελος της ασυλιας και της κλεπτοκρατίας .Οτι και να κανουν θα εχει τα εντελως αποτελεσματα