Λευκός καπνός στην ΕΕ για το αμυντικό δάνειο SAFE (Security Action for Europe) την Τετάρτη. Οι πρέσβεις των «27» ενέκριναν το δανειακό μέσο των 150 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής σε ολόκληρο την Ένωση κατοχυρώνοντας μια ευρωπαϊκή αναλογία 65%-35%.
H Tουρκία βρίσκεται εφεξής προ των πυλών για το αποκαλούμενο Σχέδιο ReArm Europe (Επανεξοπλίστε την Ευρώπη).
Η πρόεδρος της Κομισιόν σε πανηγυρικούς τόνους εκθείασε την συμφωνία και έδωσε τα εύσημα στην Πολωνική Προεδρία της ΕΕ για το α’ εξάμηνο του 2025.
Excellent news – our Defence Industrial Readiness Loan Instrument, SAFE, has been agreed by Member States.
Europe is taking greater responsibility for its own defence in an increasingly dangerous world.
This means cutting-edge capabilities – for our Union, for Ukraine, for our… https://t.co/4HUW77bTDQ
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 21, 2025
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε στο Χ / Twitter:
«Εξαιρετικά νέα. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν για το Δανειοληπτικό Μέσο Βιομηχανικής Ετοιμότητας για την Άμυνα, SAFE.
Η Ευρώπη αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά της σε έναν ολοένα και πιο επικίνδυνο κόσμο.
Αυτό σημαίνει δυνατότητες αιχμής – για την Ένωσή μας, για την Ουκρανία, για την ήπειρό μας στο σύνολό της.
Πολλές ευχαριστίες στην πολωνική Προεδρία της ΕΕ που έφερε σε πέρας αυτή την κρίσιμη πρωτοβουλία.»
Το SAFE σχεδιάστηκε για να επιτρέψει στις χώρες μέλη να δανειστούν από την ΕΕ για αμυντικούς σκοπούς στο πλαίσιο του ευρύτερου Σχεδίου ReArm Europe.
Για να δικαιούται κάποιος κοινοτικά κονδύλια πρέπει το 65% τουλάχιστον της αξίας του οπλικού συστήματος που αποκτάται να γίνεται σε κράτος μέλος της ΕΕ, την Ουκρανία ή χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου/της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Το υπόλοιπο 35% μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε τρίτη χώρα σε όλο τον κόσμο.
Η εν λόγω συμφωνία χρειάστηκε μήνες για να οριστικοποιηθεί, καθώς οι «27» διαφωνούσαν σε αρκετά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του από ποιες χώρες και εταιρείες εκτός ΕΕ θα μπορούσε να προμηθευτεί όπλα.
«Η εκλεκτή Τουρκία»
Κράτη μέλη της ΕΕ, με πρώτη την Γερμανία, απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στην Άγκυρα να συμμετάσχει στο υπό διαμόρφωση πλαίσιο της ευρωπαϊκής άμυνας. Η Τουρκία κατέχει παρανόμως κυπριακό έδαφος, απειλεί με casus belli την Ελλάδα, στρατιωτικοποιεί την αναθεωρητική της πολιτική και καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δκούν. Καλείται, ωστόσο, να λάβει ενεργόρόλο στην στρατιωτική ανασυγκρότηση της Ευρώπης.
Η Πολωνία επιδιώκει σφόδρα την υιοθέτηση του SAFE κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 27 Μαΐου.
Ο υπό διαπραγμάτευση κανονισμός προβλέπει την λήψη αποφάσεων για την συμμετοχή τρίτων χωρών στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία με ειδική πλειοψηφία καταργώντας de facto το βέτο (δικαίωμα αρνησικυρίας) της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δείτε επίσης:
- Μεγάλη διπλωματικά κέρδη για την Τουρκία ενώ η Ελλάδα περιορίζεται σε ρόλο θεατή
- Έβαλαν την Τουρκία στην Άμυνα της Ευρώπης!
Έγινε τελικά και αυτό!! Σκάβεις τον λάκκο των λαών, Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα πέσεις μέσα εσύ! Περιμένουμε την διαλυση σου και θα γλεντήσουμε για αυτό. Όσο για σένα “Γερμανίδα πρόεδρε, τα σκάνδαλα σου, βοουν και προσδοκούμε την τιμωρία σου. Ποιος σου είπε να αποφασίζεις για τις ζωές μας;! Το Γερμανικό κόμπλεξ έναντι των Ρώσων;! Προσδοκούμε την διάλυση σου πολεμοχαρη Ε.Ε.-