Παρ’ ότι η ΝΔ αγωνιά για μια επιστροφή στο εσωτερικό με επικοινωνιακά κατά βάση τεχνάσματα, έξω δεν πάμε καλά. Ακόμη και αν το αφήγημα του Μαξίμου επιμένει στην ενισχυμένη θέση της Ελλάδος διεθνώς – ανώτατη διπλωματική πηγή δήλωσε προ ημερών στο ΑΠΕ ότι η Ελλάδα είναι «θύμα της επιτυχίας της να έχει πολύ καλές σχέσεις και να συνομιλεί με όλους» –, τα δεδομένα το διαψεύδουν παταγωδώς. Με αποκορύφωμα την διαφαινόμενη είσοδο της Τουρκίας στο πρόγραμμα εξοπλισμών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
- Από τη Μύρνα Νικολαϊδου
Μπορεί η μάχη της Αθήνας και της Λευκωσίας να δοθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Μαΐου – ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο βέτο – , ωστόσο τα μηνύματα δεν είναι θετικά. Ειδικά αν αναλογισθεί κανείς ότι τα πυρά είναι φίλια και προέρχονται από την ίδια την ΕΕ, στην οποία υποτίθεται ότι οι δύο χώρες είναι μέλη. Ανώτατοι αξιωματούχοι, με βαθιά γνώση της γεωπολιτικής, χαρακτηρίζουν ήδη την Ελλάς ως «υποτελή» στην Τουρκία σε περίπτωση που η τελευταία συμμετάσχει στην νέα άμυνα της ΕΕ. Και είναι απολύτως λογικό διότι αν ευοδωθεί το σενάριο αυτό, τότε όλα τα διαπραγματευτικά χαρτιά της Ελλάδος και της Κύπρου αίφνης εξανεμίζονται. Και αυτό διότι η Τουρκία πλέον θα είναι μέρος της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της ΕΕ. Τώρα πως φτάσαμε ως εδώ όταν η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί με casus belli την Ελλάδα – o Έλλην Πρωθυπουργός ζήτησε την άρση του για να συναινέσει για την συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά με ποιούς όρους;- αλλά και με δεύτερο Αττίλα και διχοτόμηση την Κύπρο, είναι πράγματι άξιο απορίας. Και οι ευθύνες βαραίνουν και την Αθήνα, η οποία έπεσε μέσα στην «παγίδα» που η ίδια έστησε με τα υποτιθέμενα «ήρεμα νερά» και τις αγαστές σχέσεις με την Άγκυρα, που τόσο καιρό διαφημίζει. Και τώρα ήρθε η ώρα να λάβει τον λογαριασμό. Έναν λογαριασμό που δείχνει ότι η Ελλάς δεν έχει κερδίσει απολύτως τίποτα, παρά μόνο απειλές και εκβιασμούς. Μόλις την περασμένη Πέμπτη εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στην Άγκυρα, προειδοποίησε ότι «θα συνεχίσουμε να εξηγούμε τη δύναμη της Τουρκίας σε όσους δεν την καταλαβαίνουν», εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση κατά της Ελλάδος για την στάση της στο θέμα της συμμετοχής της Άγκυρας στα αμυντικά προγράμματα της ΕΕ. Αντιθέτως, ο λογαριασμός για την Τουρκία δείχνει ότι έχει αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη, εισερχόμενη από την κερκόπορτα στην ΕΕ, κάτι για το οποίο αγωνιζόταν χρόνια.
Και σαν μην ήταν αυτό αρκετό, την περασμένη εβδομάδα, ένα άλλο κράτος μέλος η Ουγγαρία φιλοξένησε την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ), η οποία ενέκρινε την χορήγηση καθεστώτος παρατηρητή στο ψευδοκράτος για την Τουρκική Ακαδημία. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, «η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και η Κιργιζία είναι ιδρυτικά μέλη της Τουρκικής Ακαδημίας, ενώ το Ουζμπεκιστάν και η Ουγγαρία είναι μέλη παρατηρητές». Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε με την Διακήρυξη της Βουδαπέστης, η οποία έδωσε έμφαση στην ενότητα των κρατών μελών και των κρατών παρατηρητών. Η Διακήρυξις μάλιστα ανέφερε ότι η «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτηρίζεται το ψευδοκράτος, είναι αναπόσπαστο μέρος του ΟΤΚ, μαζί με άλλα κράτη παρατηρητές και εκτίμησε τη συμβολή του στον οργανισμό. Υπογράμμισε δε «την ανάγκη για μια αμοιβαία αποδεκτή και εφαρμόσιμη λύση βασισμένη στην υπάρχουσα πραγματικότητα στο νησί σχετικά με το κυπριακό ζήτημα». Εξέφρασε μάλιστα την αλληλεγγύη στα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, όπως ανέφερε η Daily Sabah.
Η νέα αυτή προσπάθεια της Τουρκίας για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους σε ευρωπαϊκό μάλιστα έδαφος γίνεται σε συνδυασμό με την παρουσίαση της τουριστικής καμπάνιας των κατεχομένων υπό τον τίτλο “Island Cyprus”! Kατά την πρόσφατη παρουσίαση της τουριστικής εκστρατείας των κατεχομένων στην Κωνσταντινούπολη, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την στρατηγική λύσεως των δύο κρατών για την Κύπρο, δηλώνοντας ότι η ασφάλεια και η ύπαρξις των Τουρκοκυπρίων στηρίζεται στην παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί, στην εγγυητική ιδιότητα της Τουρκίας και στη διατήρηση της πολιτικής ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους. Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να συζητηθεί η μείωσις του ρόλου της Τουρκίας στην Κύπρο και κατηγόρησε την ΕΕ ότι επιδιώκει να μετατρέψει τους Τουρκοκυπρίους σε “απλή κοινότητα”!
Η καμπάνια αυτή ακολουθεί τη γραμμή του “Turkaegean” που μετά από τις έντονες ελληνικές αντιδράσεις αποσύρθηκε από την ΕΕ. Εντούτοις είναι άξιο απορίας αν η Ένωσις θα πράξει το ίδιο υπό τον νέο ενισχυμένο ρόλο της Άγκυρας. Και μάλιστα εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και των υποτιθέμενων ΜΟΕ μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων που αποφασίσθηκαν στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης. Η θέσις της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη. Και γι αυτό φέρει ευθύνη κυρίως η ελληνική κυβέρνησις που με την πολιτική του κατευνασμού και της σιωπής στις διαρκείς προκλήσεις της Άγκυρας, το μόνο που κατάφερε είναι να στρώσει το έδαφος στον Ερντογάν να κάνει ανενόχλητος συμφωνίες με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Και ναι μεν η στάσις του Ούγγρου Προέδρου Βίκτωρ Όρμπαν δεν προκαλεί εντύπωση, δεδομένων των ανύπαρκτων έως κακών σχέσεων με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η αμφίσημη θέσις του Βερολίνου, της Ρώμης και των Παρισίων, των υποτιθέμενων συμμάχων της Ελλάδος, θα πρέπει να προβληματίσει το Μαξίμου. Και το ερώτημα που γεννάται και πάλι είναι το εξής: μήπως το πρόβλημα έγκειται στην κοινή πλέον διαπίστωση ότι η Ελλάς έχει γίνει ο πιο προβλέψιμος, ο πιο δεδομένος και υπάκουος σύμμαχος;
Πηγή: Εστία της Κυριακής