27-5-2020

Απογοητευμένος από τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός: «Ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις»

Την απογοήτευση του από το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με ανάρτηση του στο Facebook.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την σύνοδο κατώτερη των περιστάσεων και αναφέρθηκε εκτενώς στην συζήτηση για τα ευρωομόλογα, ως απάντηση στην ύφεση που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το επιχείρημα για την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου, είναι ότι ο κορωνοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. «Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση, η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «Εδώ δεν υπάρχουν “καλοί” και “κακοί” ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, “βράζουμε στο ίδιο καζάνι”. Το 2020 δεν είναι 2010…»

Ακολούθως, «φωτογραφίζοντας» τη Γερμανία -που επιμένει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) προβλέπεται για τέτοιες οικονομικές κρίσεις στην Ευρώπη-επέκρινε ορισμένες χώρες της Ε.Ε., που επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες. «Αυτά δεν αρκούν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Και ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις».

Κοινοτική αλληλεγγύη στην πράξη, όχι στα λόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η συζήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά η γρήγορα και σημείωσε πως «η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μία νέα δυναμική και ακτινοβολία όταν αυτή ξεπεραστεί»,

Τέλος, ανέφερε ότι οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν γενναίες αποφάσεις. «Τα λόγια μου δεν είναι, απλώς, τα λόγια του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, η οποία άντεξε και νίκησε μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία. Αλλά, η αποτύπωση των σκέψεων ενός πολίτη της Ευρώπης, που ενδιαφέρεται για το μέλλον της. Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Δείτε την ανάρτηση του πρωθυπουργού:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατεβάστε το app του newsbreak

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Απόστολος Κρητικόπουλος
Απόστολος Κρητικόπουλος
Δημήτρης Σέργιος
Δημήτρης Σέργιος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

newsbreak.gr

FREE
VIEW