Στην περίφημη διαπραγμάτευση του 2015 και το δημοψήφισμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφέρθηκε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Αλέξη Παπαχελά στο ΚΠΣΝ.
Μιλώντας για το Grexit θυμήθηκε ότι ο Σόιμπλε έλεγε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει διακυμάνσεις στις ισοτιμίες του ευρώ. «Εγώ είπα όχι, είμαστε μία ένωση, έχουμε αναλάβει ευθύνες, δεν πρέπει να κάνουμε πισωγυρίσματα. Το 2011 έπρεπε να κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας» σημείωσε.
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν το ήθελε το Grexit. «Ήξερα ότι αυτή μου η θέση θα δημιουργούσε εντάσεις ανάμεσα σε μένα και τον Σόιμπλε. Γνωρίζοντας ότι ο Σόιμπλε ήθελε εκτός την Ελλάδα, είχα πει ελάτε μαζί μου στις Βρυξέλλες, και τηλεφωνούσα κάθε 2 ώρες τον Σόιμπλε και τον ενημέρωνα», είπε η Α. Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι «το 2011 αποφάσισα ότι έπρεπε να κάνουμε ότι πέρναγε από το χέρι μας να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ».
Αναφερόμενη στο ΔΝΤ και το ενδεχόμενο του Grexit, η Μέρκελ δήλωσε: «Το ερώτημα ήταν τότε αν θα μπορεί η Ευρώπη να τα βγάλει πέρα μόνη της, αυτή ήταν η βασική μου απορία. Επίσης λαμβάναμε στοιχεία που δεν ήταν σωστά, άρα δεν ξέραμε πώς θα προχωρήσουμε. Ήξερα ότι το ΔΝΤ είναι σκληρό και ανεξάρτητο» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είχε ήδη ζητήσει τη βοήθεια από το ΔΝΤ, πρόταση που είχε απορριφθεί. Η Ελλάδα είχε μπροστά της έναν πολύ δύσκολο δρόμο, αυτό το γνώριζα».
Η πρώην καγκελάριος παραδέχθηκε ανοιχτά ότι ο ρόλος της ήταν, αναπόφευκτα, αντιπαθής: «Ήμουν ο κακός μπάτσος εκείνη την περίοδο». Παράλληλα, έριξε φως και σε μια διαφωνία που λίγοι παραδέχονταν δημόσια τότε: «Εγώ πίστευα ότι η Ελλάδα χρειαζόταν κούρεμα χρέους. Ο Τρισέ και ο Σαρκοζί διαφωνούσαν» συμπλήρωσε. «Καταλήξαμε σε εθελοντικό κούρεμα. Αν αυτό βοήθησε ή όχι οι απόψεις διίστανται ακόμη και σήμερα» τόνισε και τότε όπως είπε της έλεγαν ότι είναι τρελή που θέλει το κούρεμα. «Ήταν παρακινδυνευμένη διαδικασία».
«Ήταν ειλικρινής»
Η ίδια δεν παρέλειψε να μιλήσει για τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε ειλικρινή στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους: «Η αρχή με τον Τσίπρα ήταν πολύ διστακτική», είπε για τη σχέση της με τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά πρόσθεσε: «Έχω την αίσθηση ότι ο Τσίπρας δεν προσπάθησε να με παραπλανήσει. Ήταν ειλικρινής».
«Ήταν το πιο αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα της πολιτικής μου καριέρας»
Η πιο εντυπωσιακή στιγμή της συζήτησης, όμως, ήρθε όταν αποκάλυψε την αντίδρασή της στο περίφημο δημοψήφισμα του 2015: Αναφερόμενη στο τηλεφώνημα Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα το βράδυ που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός το δημοψήφισμα, σημείωσε: «Ήταν το πιο αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα της πολιτικής μου καριέρας». «Και τι αποτέλεσμα θέλετε από το δημοψήφισμα, ρώτησα τον Τσίπρα. “Να ψηφίσουν όχι“, είπε. Εκεί έχασα τη φωνή μου. Έμεινα άφωνη», ανέφερε η τότε καγκελάριος της Γερμανίας.
Η εξομολόγηση της Άνγκελα Μέρκελ, έστω και χρόνια μετά, δίνει ένα σπάνιο παρασκήνιο για το πώς γράφτηκαν μερικά από τα πιο δραματικά κεφάλαια της ελληνικής κρίσης και παράλληλα υπενθυμίζει πως οι αποφάσεις για το μέλλον των λαών, δεν λαμβάνονται μόνο σε μόνο κλειστές αίθουσες, αλλά και μετά από απρόβλεπτες προσωπικές επαφές.
Δείτε επίσης:
- Μαθήματα για την… Ελευθερία από την Μέρκελ
- Τώρα θυμήθηκε ξανά ο Τσίπρας το… αντάρτικο στους Eυρωπαίους ηγέτες