Συνέντευξh στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο παραχώρησε από τις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας & Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στα ανοιχτά ζητήματα με τη Λιβύη, όπως το μεταναστευτικό και η χάραξη θαλάσσιων ζωνών.
Με αφορμή την επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Λιβύη, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής είπε ότι «εύχεται ολόψυχα να βγει κάτι», αν και, όπως τόνισε, «μέχρι στιγμής έχουμε ένα non-paper με τις εκατέρωθεν δηλώσεις των ΥΠΕΞ», ενώ η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε «στη σκιά της εχθρικής και επιθετικής ενέργειας της Ρηματικής Διακοίνωσης της Κυβέρνησης της Τρίπολης στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδος».
«Βλέπουμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο επιθετικών ή εχθρικών ενεργειών από χώρες της περιοχής και δυσμενών εξελίξεων που η ελληνική πλευρά καλείται να διαχειριστεί κατόπιν εορτής, αντί να είναι ο συνδιαμορφωτής των εξελίξεων. Με την Τουρκία και το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας με το ηλεκτρικό καλώδιο κλπ., μέχρι τη Συρία και τις σφαγές των ελληνορθοδόξων, την Αίγυπτο και την Ιερά Μονή Σινά, πρόσφατα με τον Χαφτάρ και την τουρκική προσέγγισή του και τώρα με τη ρηματική διακοίνωση της Τρίπολης», πρόσθεσε
Αναφορικά δε με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ο Νικόλας Φαραντούρης ζήτησε «να είναι προϋπόθεση οποιασδήποτε οικονομικής και αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ προς τη Λιβύη, όπως και των περαιτέρω ευρω-λιβυκών διμερών σχέσεων, η ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο (προσφυγή κλπ.)», ενώ, όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο ευρωβουλευτής και καθηγητής του ευρωπαϊκού δικαίου αποκάλυψε ότι έχει θέσει «ζήτημα κονδυλίων της ΕΕ προς τη Λιβύη» και «την ανάγκη τα ευρωπαϊκά χρήματα για το μεταναστευτικό να πιάνουν τόπο με συντονισμό των δύο “κυβερνήσεων”, της ανατολικής και δυτικής». Όπως είπε, «μέχρι στιγμής δίδονται χρήματα στην κυβέρνηση της Τρίπολης τα οποία δεν αφορούν την ανατολική και πλέον ευαίσθητη περιοχή του Τομπρούκ».
Τέλος, ο Νικόλας Φαραντούρης αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία της Ιταλίας με την ανατολική πλευρά του Χαφτάρ. «Παρόλο που η Ιταλία επίσημα αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης στην δυτική πλευρά, ήλθε σε συμφωνία ήδη απ’ το 2023 και με την ανατολική πλευρά του Χαφτάρ, μεταθέτοντας το πρόβλημα στην Ελλάδα». Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε ενεργοποίηση της ελληνικής διπλωματίας, τόσο στις Βρυξέλλες (για τα κονδύλια της ΕΕ), όσο και στη Λιβύη, με δεδομένη «την προνομιακή σχέση που είχε αναπτυχθεί μεταξύ Αθήνας και Χαφτάρ στο παρελθόν, η οποία όμως στη συνέχεια ατόνισε».
Η Ρηματική διακοίνωση
Τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα στα δυτικά και νότια της Κρήτης αμφισβητεί η Λιβύη με ρηματική διακοίνωσή της στον ΟΗΕ, με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Τρίπολη κατηγορεί την Ελλάδα για ενέργεια που «αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», υπονομεύοντας τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών.
Καλεί τη διεθνή κοινότητα, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και να αποθαρρύνει ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση. Στην έκθεση που συνοδεύει τη διακοίνωση, η Λιβυκή Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου κάνει λόγο για παραβίαση της «οριοθετικής γραμμής», η οποία αποτελεί προέκταση από λιβυκή πλευρά της οριοθέτησης του Τουρκολιβυκού Μνημονίου.
Με τη Ρηματική Διακοίνωση αποτυπώνεται για πρώτη φορά επίσημα η λιβυκή διεκδίκηση, η οποία περιορίζει σημαντικά, έως και εκμηδενίζει, την ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης και την επήρειά της, συμπεριλαμβανομένων και μικρών ελληνικών νησιών. Στην Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης απάντησε η Αθήνα τονίζοντας ότι «απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
- Δείτε το ρεπορτάζ: