Ο… εκλεκτός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, που τόσο… εξαιρετικά τα πήγε στην περίπτωση της Λιβύης, τώρα πανηγυρίζει για τα θαλάσσια πάρκα, που μένει να δούμε πόσο θα προχωρήσουν εν μέσω έντονων αντιδράσεων της Άγκυρας.
Ο κύριος υπουργός βγήκε στο ΕΡΤΝews και αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση των δύο θαλάσσιων πάρκων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο.
Έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των θαλασσών μας», κάτι που όπως είπε «αναγνωρίζεται ήδη και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό»!
«Οι θάλασσές μας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την οικονομία μας και θα έλεγα με την καρδιά της εθνικής μας ταυτότητας. Άρα από σήμερα ξεκινάμε μια προσπάθεια να έχουμε ένα δίχτυ προστασίας σε πάνω από το 35% των χωρικών μας υδάτων», προσέθεσε.
Τόνισε πως η Ελλάδα πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ο ευρωπαϊκός στόχος για προστασία άνω του 30% των χωρικών υδάτων μέχρι το 2030, θα έχει ολοκληρωθεί με προστασία του 35% και παραπάνω έως το 2026.
Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες δύο περιοχές είναι ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγαλύτερη ευαισθησία και εξήγησε: «Γι’ αυτό προτεραιότητα δίνονται και στο Ιόνιο που έχουμε την τάφρο του Ιονίου και στις νότιες Κυκλάδες. Είναι περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες και έχουν ένα ιδιαίτερο οικολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο παγκόσμιο πληθυσμό στη μεσογειακή φώκια. Η πλειοψηφία βρίσκει στην περιοχή της Πολυαίγου και των νότιων Κυκλάδων, άρα έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον που απαιτεί μια συνολική και ολιστική αντιμετώπιση».
Αναφερόμενος στην αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και περί κλειστών και ημίκλειστων θαλασσών, απάντησε: «Οι κλειστές θάλασσες, μονομερείς ενέργειες, όλα αυτά είναι ανυπόστατα και ανεδαφικά. Η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας και δεν τίθεται σε καμίας μορφής διαπραγμάτευση και συζητήσεις. Είναι δικό μας αναφαίρετο δικαίωμα».
Τέλος όσον αφορά τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ανέφερε: «Νομίζω και στον τομέα αυτό βλέπουμε πως η χώρα μας με αυτοπεποίθηση, με σχεδιασμό προχωρά στην ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων και η πιθανή συμμετοχή της Chevron και η ανάδειξή της σαν ανάδοχος σε αυτό τον διαγωνισμό νομίζω θα έδειχνε τη de facto αναγνώριση και από το εξωτερικό των δικαιωμάτων μας και θα μας έδινε θα ξεκινούσε μια νέα περίοδος όπου να μπορέσει η χώρα μας επιτέλους να διερευνήσει την μορφή των υδρογονανθράκων που πιθανώς υπάρχουν. Με βάση τις συζητήσεις που έχουμε μέχρι τώρα, θεωρώ ότι και η Chevron και άλλες πιθανόν εταιρείες θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τα συγκεκριμένα οικόπεδα».
Έκανε αναφορά και στη Λιβύη, λέγοντας ότι «παρατηρείται μια ρητορική, αλλά υπάρχει και συνεχίζει να υπάρχει η διαφορά μεταξύ της ρητορικής και της πράξης. Η Λιβύη έχει ανεβάσει τους τόνους, αλλά στην πράξη, όταν έχει να κάνει με τον δικό της διεθνή διαγωνισμό, τηρεί απαρέγκλιτα τη μέση γραμμή. Άρα, στην παρούσα φάση θα έλεγα ότι προχωρούμε με αυτοπεποίθηση, με ψυχραιμία, με στρατηγική για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού της πατρίδας μας».
Δείτε ακόμα:
- Πώς ο Σταύρος Παπασταύρου απέτρεψε τον πόλεμο Ελλάδας – Λιβύης
- Λιβύη: Με Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ αμφισβητεί τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα – Έκθετος ο Παπασταύρου
- Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή από τη Μύκονο!
Κλείστε πρώτα τους κόλπους, κάντε γραμμές βάσης, ΚΑΝΤΕ την ρημάδα ΑΟΖ και μετά μας λέτε να έχουμε αυτοπεποίθηση.