Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη διερεύνηση ευθυνών στην υπόθεση των Τεμπών, με την Ολομέλεια της Βουλής να καλείται να αποφασίσει για την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, στο Δικαστικό Συμβούλιο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.
Η σημερινή συνεδρίαση, που πραγματοποιείται υπό το βάρος της κοινής γνώμης και της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, έρχεται σε συνέχεια της παραπομπής του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου, με φόντο τις καταγγελίες για μπάζωμα και αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος.
Η διαδικασία ξεκινά στις 09:00, με την παρουσία του συνόλου της αντιπολίτευσης και τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών προσώπων, ανάμεσά τους και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι αναμένεται να επιτεθούν σφοδρά κατά της κυβέρνησης για συγκάλυψη, καθυστερήσεις και θεσμική εκτροπή στη διαχείριση των ευθυνών για την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Η ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί με κάλπη και σε συνθήκες μυστικότητας αργά το βράδυ, αφορά στην ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του κ. Καραμανλή και συγκεκριμένα την παράλειψη μέτρων για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, αδίκημα που διώκεται ως πλημμέλημα.
Η πολιτική στάση της Αντιπολίτευσης
Σε μια κίνηση έντονα πολιτικού χαρακτήρα, όλα σχεδόν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, εκτός της Πλεύσης Ελευθερίας, έχουν αποφασίσει ή προσανατολίζονται να αποχωρήσουν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Με τον τρόπο αυτό, αρνούνται να νομιμοποιήσουν, όπως υποστηρίζουν, μια διαδικασία επιλεκτικής και αποσπασματικής απόδοσης ευθυνών, η οποία αφήνει εκτός ελέγχου το σύνολο των κυβερνητικών χειρισμών που οδήγησαν – σύμφωνα με την Αντιπολίτευση – στη μοιραία κατάληξη.
Παρότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έχει δικαίωμα λόγου κατά τη σημερινή συνεδρίαση, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν προτίθεται να τοποθετηθεί, επιλέγοντας τη σιωπή.
Το επόμενο βήμα
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από τον Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, θα ενεργοποιηθεί η επόμενη φάση της διαδικασίας με τη σύσταση Δικαστικού Συμβουλίου. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αποστείλει κατάλογο ανώτατων δικαστικών λειτουργών, από τους οποίους, μέσω κλήρωσης, θα συγκροτηθεί το Συμβούλιο που θα αποφασίσει αν η υπόθεση του πρώην υπουργού θα παραπεμφθεί τελικά σε δίκη.
Δείτε επίσης: