Το ελληνικό σχέδιο για την ανάσχεση και αποτροπή των μεταναστευτικών ροών παρουσιάστηκε στην Κοπεγχάγη την Τρίτη (22/7), κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης.
Σύμφωνα με το Politico, οι Έλληνες αξιωματούχοι περιέγραψαν το συγκεκριμένο πλάνο ως «το αυστηρότερο που έχει υποβληθεί ποτέ σε επίπεδο ΕΕ». Μάλιστα, ασκήθηκαν πιέσεις για «κέντρα επιστροφής» μεταναστών και εκτός της Γηραιάς ηπείρου.
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, ο Θάνος Πλεύρης κάλεσε τους Ευρωπαίους να δώσουν προτεραιότητα στις απελάσεις και να δημιουργήσουν προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης έτσι ώστε να να αναχαιτιστούν οι παράνομες αφίξεις μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες.
Το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ταχύτερες απορρίψεις ασύλου, αυστηρότερες ποινές φυλάκισης, μείωση των παροχών και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής επιτήρησης για τους παράνομα εισερχόμενους, προκάλεσε «ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ των Υπουργών», δήλωσε ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Politico.
«Ύψιστη προτεραιότητα» η επιστροφή των παράνομων μεταναστών
Ως «ύψιστη προτεραιότητα» χαρακτήρισε μιλώντας σε δημοσιογράφους, την επιστροφή των παράνομων μεταναστών ο Υπουργός Μετανάστευσης και πρόσθεσε ότι τα κέντρα επιστροφής σε τρίτες χώρες θα πρέπει να βρίσκονται «όχι μόνο εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο».
Αλβανία, Λιβύη, Τυνησία οι… προορισμοί
Επ’ αυτού, το Politico επικαλείται ανώτερο Έλληνα αξιωματούχο, ο οποίος επεσήμανε ότι μεταξύ των χωρών που αναφέρονται ως «πιθανοί υποδοχείς» κέντρων επιστροφής, είναι η Αλβανία (σ.σ. με την Ιταλία να έχει ήδη προχωρήσει σε σχετική διμερή συμφωνία), ενώ εκτός ΕΕ αναφέρθηκαν η Λιβύη και η Τυνησία.
Εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την Κρήτη, όπου σχεδόν 10.000 μετανάστες έχουν αφιχθεί από την αρχή του έτους. Αριθμός που είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτούς που έφτασαν στο νησί ολόκληρο το 2024!
Διαβάστε το άρθρο του Politico:
Η Ελλάδα παρουσίασε σε άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ αυτό που χαρακτήρισε ως το αυστηρότερο σχέδιό της για την αποτροπή των μεταναστών και πιέζει για «κέντρα επιστροφής» εκτός της ηπείρου.
Ο νεοδιορισθείς Υπουργός Μετανάστευσης της χώρας, Θάνος Πλεύρης, χρησιμοποίησε τη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών του μπλοκ στην Κοπεγχάγη την Τρίτη (22/7) για να τους παροτρύνει να δώσουν προτεραιότητα στις απελάσεις και να δημιουργήσουν προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης για να αναχαιτιστούν οι αφίξεις μεταναστών.
Επίσης, παρουσίασε το ελληνικό νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ταχύτερες απορρίψεις ασύλου, αυστηρότερες ποινές φυλάκισης, μείωση των παροχών και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής επιτήρησης για τους παράνομα εισερχόμενους.
«Η νέα ελληνική νομοθεσία έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ των Υπουργών, καθώς θεωρείται η αυστηρότερη που έχει υποβληθεί ποτέ σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος, όπως και άλλοι που αναφέρονται εδώ, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα των συζητήσεων.
«Αυτό έχει οδηγήσει σε πολλά αιτήματα για διμερείς συναντήσεις [με τον Πλεύρη], προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα το νέο πλαίσιο».
Ο Θάνος Πλεύρης είχε ξεχωριστές συναντήσεις με ομολόγους του από την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και με αξιωματούχους της Frontex. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάγκη για πιο αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και σε μέτρα για την αποτροπή των αφίξεων.
Η ελληνική Κυβέρνηση δήλωσε ότι σχεδιάζει να εισαγάγει «αντικίνητρα» για τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των γευμάτων που προσφέρει στις δομές.
«Η επιστροφή των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι τα «κέντρα επιστροφής» σε τρίτες χώρες θα πρέπει να βρίσκονται «όχι μόνο εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο».
Σύμφωνα με ανώτερο Έλληνα αξιωματούχο, μεταξύ των χωρών που αναφέρονται ως πιθανοί υποδοχείς κέντρων επιστροφής είναι η Αλβανία, όπου η Ιταλία έχει ήδη βάση, καθώς και η Λιβύη και η Τυνησία.
Ερωτηθείς πώς τέτοιες ριζοσπαστικές λύσεις θα μπορούσαν να ευθυγραμμιστούν με τη νομοθεσία της ΕΕ, ο Θάνος Πλεύρης απάντησε χαρακτηρίζοντάς το ως «πρόκληση».
«Για τη δική μας κοινωνία, οι ροές παράνομων μεταναστών είναι πολύ μεγάλες. Δεν μπορώ να πω ότι μπορούμε να τις διαχειριστούμε», είπε, προσθέτοντας ότι στο νησί της Κρήτης «έχουμε καθημερινά 1.000 παράνομους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ελλάδα, και στη Λιβύη έχουμε 3 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε λύσεις σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και εντός των κοινωνιών μας».
Περίπου 9.000 άνθρωποι από τη Λιβύη έχουν φτάσει στην Κρήτη από την αρχή του έτους, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από αυτούς που έφτασαν στο νησί ολόκληρο το 2024.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ελληνική Κυβέρνηση ανέστειλε την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου για όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική και δήλωσε ότι θα τους επιστρέψει βίαια, χωρίς καταγραφή, στη χώρα καταγωγής ή προέλευσής τους. Η αναστολή θα διαρκέσει αρχικά τρεις μήνες.
Σύμφωνα με έναν άλλο ανώτερο Έλληνα αξιωματούχο, ούτε οι Υπουργοί της ΕΕ ούτε η Επιτροπή εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με την αναστολή.
- Μπρούνερ: «Πιέζουμε για τη μεταρρύθμιση του συστήματος»
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου την Τρίτη (22/7), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η δανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τόνισαν ότι η προώθηση ενός νέου κανονισμού για τη μετανάστευση ήταν στην κορυφή της ατζέντας τους.
«Πιέζουμε για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και μετανάστευσης με το σύμφωνο μετανάστευσης ως σταθερή βάση», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ.
Ωστόσο, ο Μπρούνερ σημείωσε ότι το σύμφωνο μετανάστευσης εξακολουθεί να έχει κάποια «κομμάτια που λείπουν» και πρέπει να συμφωνηθούν.
«Ο κανονισμός για τις επιστροφές, ο οποίος παρουσίασε μια αναθεώρηση της έννοιας της ασφαλούς χώρας, και ο κατάλογος των ασφαλών χωρών προέλευσης είναι όλα κομμάτια του παζλ που σίγουρα χρειάζονταν ένα καλό και σταθερό έδαφος για ένα καλύτερο σύστημα αυτοματοποίησης της μετανάστευσης», είπε.
- Ντίμπβαντ: «Το ευρωπαϊκό άσυλο έχει παραβιαστεί»
Ο Δανός Υπουργός Ένταξης, Κάαρε Ντίμπβαντ, επεσήμανε την αυξανόμενη ανάγκη για μια συντονισμένη πολιτική επιστροφών εντός της ΕΕ.
«Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι ζητούν άσυλο, αλλά μόνο οι μισοί λαμβάνουν πραγματικά προστασία», είπε. «Από τους μισούς που δεν λαμβάνουν προστασία, μόνο το ένα τέταρτο επιστρέφει πραγματικά».
Δείτε επίσης:
- Πλήθος παράνομων μεταναστών «έκοψε» την κυκλοφορία σε δρόμο της Σάμου
- Στο Λαύριο μεταφέρθηκαν 247 μετανάστες από την Κρήτη – Το μήνυμα Πλεύρη
- Χοντρό «δούλεμα» από τον Πλεύρη: Γεμίζει την Ελλάδα λαθρομετανάστες για να τους… απελάσει!