«Σταυρόλεξο» για την κυβέρνηση η πανδημία και η οικονομία της επόμενης μέρας

Must Read

Ενάμιση σχεδόν μήνα μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός που κάνουν στην κυβέρνηση είναι γενικώς θετικός όσον αφορά την πολιτική που εφαρμόστηκε από την πρώτη στιγμή, αλλά με πολλά και πολύπλοκα ερωτήματα που προκύπτουν για την επόμενη μέρα. Γιατί μπορεί έως τώρα, σε σχέση με τις άλλες χώρες, η κατάσταση να είναι καλύτερη, όμως, όπως γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, τα πιο δύσκολα αρχίζουν από εδώ και πέρα.

Το στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μεγάλο, οι προκλήσεις πολλές και τα εμπόδια ψηλά. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η όλη διαδικασία έχει και θετικές και αρνητικές πτυχές για την κυβέρνηση.

Το πλέον θετικό και σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα δείχνει να ξεπερνά την πανδημία, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιό της, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στη συνέχεια και ειδικά το φθινόπωρο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει στα πλαίσια του αναμενόμενου για αυτή την περίοδο του έτους, πολύ χαμηλότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, κάνουν λόγο για «σημαντική νίκη», ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Όσον αφορά την οικονομία, είναι ένα εξίσου δυσεπίλυτο σταυρόλεξο, το οποίο προσώρας, τόσο με την αύξηση του Προϋπολογισμού και τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων από τα προγραμματισμένα όσο και με τις κινήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζεται, τουλάχιστο όσο διαρκεί η πανδημία.

Σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, δόθηκε η μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί στα κράτη-μέλη για το 2020, ενώ εγκρίθηκαν και άλλα εργαλεία ρευστότητας, όπως το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προσαρμοσμένα δημοσιονομικά μέτρα

Σχετικά με τις κινήσεις εντός της χώρας, εφαρμόζονται τα προσαρμοσμένα δημοσιονομικά μέτρα για το δίμηνο Μαρτίου και Απρίλιου, κάτι που αναμένεται να γίνει και για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Επιπλέον αυτών των 14 δισ. ευρώ, υλοποιείται ένα πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων περίπου 10 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, μπορεί η κυβέρνηση να ξεπερνά την πανδημία με σχετικά μικρό αριθμό νεκρών, ωστόσο, με φόντο και την επόμενη μέρα, τα μέτρα που έχει λάβει, είτε λόγω καθυστέρησης στη χορήγησή τους είτε λόγω των εξαιρέσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματιών και εργαζομένων, με την έξοδο από τα σπίτια και τη συνειδητοποίηση της κατάστασης, υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις στην κοινωνία. Γιατί, θέλοντας και μη, οι πιθανότητες για πλήθος λουκέτων στην αγορά, τσουνάμι απολύσεων ή μείωσης των μισθών είναι το πλέον πιθανό σενάριο, με ό,τι αυτό μπορεί να επακολουθήσει.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τοποθετεί την ύφεση την οποία αναμένεται να προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημική κρίση γύρω στο 4%, εκτίμηση δυστυχώς υπερβολικά αισιόδοξη. Για παράδειγμα, η HSBC αναμένει υποχώρηση κατά 6% του ΑΕΠ το 2020, η ιταλική τράπεζα UniCredit εκτιμά ύφεση έως και 18,6% στην ελληνική οικονομία, ενώ ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βλέπει τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται να επιφέρουν πιθανή ύφεση ακόμη και της τάξης του 35% στις χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία εν όψει της πολυπόθητης επιστροφής στην κανονικότητα είναι προφανές, ο κίνδυνος κλυδωνισμών και απειλής της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας ορατός και το μέλλον, αβέβαιο. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, ανάλογα και με τις εξελίξεις, το τρέχον έτος να περιοριστούν, όσο το δυνατόν, οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και να μπουν τα θεμέλια για τη συνέχεια. Εν πολλοίς, κομβικός θα είναι και ο περαιτέρω ο ρόλος της Ε.Ε., η οποία, ελέω Γερμανίας κυρίως, εξακολουθεί να είναι διχασμένη και να μη λαμβάνεται μια ξεκάθαρη απόφαση υπέρ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού μαζί με άλλους οχτώ ηγέτες για έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Την ίδια ώρα, δείχνει να απομακρύνεται και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το σκεφτόταν, εφόσον έχει επιτύχει και τους δύο στόχους, την υγειονομική και την οικονομική αποκατάσταση της κοινωνίας. Ειδικά το δεύτερο φαίνεται πως έχει πολύ δρόμο ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν μετ’ επιτάσεως τα σχετικά σενάρια.

Μολονότι οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζει ότι αυτός «θεωρεί πολύ πιο σημαντικό να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας και να κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί για τους πολίτες από το να κερδίσει για μία ακόμη φορά τον Αλέξη Τσίπρα, τερματίζοντας την πολιτική του καριέρα». Παραπέμπει μάλιστα και σε δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι «οι πολίτες δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς, αλλά για να φέρουμε αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This