Παρασκευή 25/6/2021

Καταργείται μέσα στο 2020 το πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών

Την κατάργηση του προγράμματος φιλοξενίας μεταναστών σε ξενοδοχεία εντός του 2020 εξήγγειλε ο Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό. Όπως είπε, στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η κατάργηση των συνολικά 55 καταλυμάτων ανά την Ελλάδα που φιλοξενούν 5.800 ωφελουμένους και η δημιουργία κλειστών και ελεγχόμενων δομών.

«Βάζουμε αυστηρότερους όρους. Η χώρα μας δεν είναι ανοιχτή για εκείνους που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Θα απελαύνονται!» ξεκαθάρισε.

Αναφερόμενος στα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στους καταυλισμούς της Ριτσώνας, του Κρανιδίου και της Μαλακάσας, ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

«Στη χώρα μας φιλοξενούμε 100.000 αιτούντες άσυλο. Σε αυτούς έχουν παρουσιαστεί 200 κρούσματα, είναι όλα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν έχουμε κανένα θάνατο. Δεν έχουμε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην τοπική κοινωνία που να προήλθε από πρόσφυγες και μετανάστες» σημείωσε ο Νότης Μηταράκης.

«Καμία ανησυχία για το Κρανίδι»

Σε ερώτηση πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στο Κρανίδι, όπου 150 αλλοδαποί βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19, διαβεβαίωσε πως κανένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς όλοι είναι ασυμπτωματικοί φορείς.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις… «αμαρτωλές» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια.

«Υπάρχουν κάποιες οργανώσεις που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο Μεταναστευτικό. Ιδρύσαμε το μητρώο καταγραφής των ΜΚΟ, αλλά και των εργαζομένων σε αυτές» είπε ο υπουργός και διαβεβαίωσε πως έως το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου και ο ρόλος της κάθε οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε τη Μεγάλη Τρίτη, προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας Μητρώου Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καθώς και Μητρώο Μελών, τα οποία θα συνδέονται μεταξύ τους, με στόχο την πιστοποίηση των οργανώσεων αλλά και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ