Ομοβροντία νομοσχεδίων έρχεται στη Βουλή, που δεν κλείνει το καλοκαίρι! Γιατί είναι στα «κάγκελα» αντιπολίτευση, εκπαιδευτικοί

Must Read

Το «πράσινο φως» για την… κατά ριπάς κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται επί μήνες στα υπουργικά συρτάρια, έδωσαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, από τις αρχές Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο, ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου θα κατατεθούν  26 νομοσχέδια δηλαδή σχεδόν ένα νομοσχέδιο κάθε τρεις μέρες, ενώ είπε ακόμα στους υπουργούς πως το Κοινοβούλιο θα παραμείνει ανοιχτό και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αν και η Βουλή δεν έκλεισε ποτέ, υπήρξε μια άτυπη συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για συζήτηση μόνο των νομοθετημάτων που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ωστόσο, πλέον, το νομοθετικό έργο επιστρέφει στην πλήρη κανονικότητα, με αποτέλεσμα οι υπουργοί να… κάνουν ουρά για το ποιος θα καταθέσει πρώτος στη Βουλή τα νομοσχέδια που εκκρεμούν, επικαλούμενοι τη συνέχεια του κράτους και υποστηρίζοντας ότι η κρίση έβαλε «στον πάγο» ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που είναι θετικές αλλά και άμεσης ανάγκης.

Στο υπουργικό που ξεκίνησε σήμερα στις 11 το πρωί έγινε ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον COVID-19, θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, καθώς επίσης και το νομοσχέδιο υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για χωροταξία και πολεοδομία.

Συζητήθηκε ακόμα η:

  • Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ.
  • Παρουσίαση νομοσχεδίων Υπουργείου Δικαιοσύνης για α) ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ και β) Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και δικονομία Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απλοποίηση των διαδικασιών στο πεδίο της ύλης του Υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια το νήμα πρώτος έκοψε ο Κωστής Χατζηδάκης, καταθέτοντας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή το περιβαλλοντικό. Η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες, τις οικιστικές πυκνώσεις, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, τη διαχείριση αποβλήτων και τη χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων για τα αστικά λύματα.

Αντιδράσεις και από περιβαλλοντικές οργανώσεις

Η αντιπολίτευση είναι ήδη «στα κάγκελα», καταγγέλλοντας και την ουσία του νομοσχεδίου, αλλά και το γεγονός ότι κατατίθεται εν μέσω πανδημίας, ενώ σφοδρή είναι η αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων, που απαιτούν την άμεση απόσυρσή του, υποστηρίζοντας ότι καταργείται η προστασία των περιοχών Natura 2000 και ότι εκχωρούνται οι έλεγχοι των μελετών σε ιδιώτες.

Προ των πυλών βρίσκεται και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας, που φέρνει ριζικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο, και έχει ήδη βγάλει μαθητές και σωματεία στον δρόμο, παρά τον κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα, άπαντες αναμένουν την κατάθεση εντός των ημερών της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της οποίας η παράταση λήγει στο τέλος της εβδομάδας, με την κυβέρνηση να διατρανώνει ότι διαπραγματεύεται σκληρά με τους θεσμούς και ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει βρεθεί λύση.

Εκτός από το «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προβεί και σε μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις τις επόμενες ημέρες, όπως η θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους οποίους καταβάλλεται μόνο το 60% του μισθώματος, η οποία έχει τεθεί εδώ και ημέρες «επί τάπητος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This