Το μέγα σκάνδαλο με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων αμαυρώνει την εικόνα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και καλλιεργεί την πεποίθηση ότι κάποιοι προσπάθησαν, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης, να στήσουν ένα «πάρτι εκατομμυρίων».
Όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη δημοκρατία», αν και γίνεται προσπάθεια να κλείσει το θέμα άρον άρον, τα ερωτήματα παραμένουν σε σχέση με τις ευθύνες του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, το σκεπτικό ορισμού των μελών της επιτροπής αξιολόγησης του προγράμματος, τις περίεργες απευθείας αναθέσεις περίπου 165.000 ευρώ που ακολούθησαν (σε εταιρία της οποίας ο επικεφαλής έχει ίδιο ονοματεπώνυμο με τον πρόεδρο της επιτροπής), τον ρόλο συνεργάτιδας της γενικής γραμματέως Εργασίας Αννας Στρατινάκη (η οικογένειά της έχει ένα από τα ΚΕΚ που θα έπαιρναν τη μερίδα του λεόντος) και τις φήμες που φέρουν στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού στο παρελθόν να είχε εμπλοκή με τη νομική εκπροσώπηση ενός εκ των άλλων ωφελούμενων μεγαλο-ΚΕΚ, είναι τεράστια και μείζονος σημασίας.
Τη βασική πολιτική ευθύνη του σκανδάλου αυτού φέρει ξεκάθαρα ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Για λόγους ευθιξίας και μόνο ο κ. Βρούτσης ήδη θα έπρεπε να έχει υποβάλει την παραίτησή του. Πόσο μάλλον, όταν ο πρωθυπουργός τον ακύρωσε και τον απαξίωσε με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας ως δήλωση του υπουργού, τερματίζοντας το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης μέσω voucher.
Το γεγονός, όμως, ότι το Μέγαρο Μαξίμου τον καλύπτει ως τώρα, παρότι επλήγη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη δυσώδη αυτή υπόθεση, γεννά πλείστα ερωτήματα, με βασικότερο αυτό της πιθανής εμπλοκής προσώπου της «αυλής» του Μαξίμου. Σύμφωνα με «κακές γλώσσες», συνεργάτης της απόλυτης εμπιστοσύνης του φέρεται ότι είχε κατά το παρελθόν εμπλοκή στη νομική εκπροσώπηση ενός εκ των ΚΕΚ που θα έπαιρναν μεγάλο μερίδιο από την «πίτα» των 80.000.000-90.000.000 ευρώ από το σύνολο των περίπου 190.000.000 ευρώ που θα λάμβαναν τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης και οι επιστήμονες για το επίδομα των 600 ευρώ.
Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως φημολογείται σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και η πρώτη σημαντική κρίση για την κυβέρνηση, ηθική και πολιτική, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποπέμψει ήδη τον κ. Βρούτση. Το επιχείρημα να μη δώσει την ικανοποίηση που θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήκωσε πολιτικά το θέμα, το οποίο πρώτη αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», είναι ρηχό.
Υπάρχει βεβαίως και το προηγούμενο του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, τον οποίο η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα κάλυπτε διαρκώς, όταν ξέσπασε η υπόθεση με τα fake πτυχία, αλλά τελικά υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων αναγκάστηκε να τον… παραιτήσει. Ο Γιάννης Βρούτσης, βεβαίως, δεν είναι Διαματάρης.
Έχει βαρύ πολιτικό παρελθόν και στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, αφού τα χρήματα που θα μοιράζονταν συγκεκριμένα ΚΕΚ και οι πλατφόρμες άγγιζαν τα 190.000.000 ευρώ. Μεταξύ αυτών που θα τα λάμβαναν ήταν «γνωστοί» και «φίλοι» στελεχών της κυβέρνησης. Το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν πως θα σβήσουν το σκάνδαλο με μία ανακοίνωση και δηλώσεις του στιλ «ήταν προβληματικό» και «έγινε βεβιασμένα» και γι’ αυτό εν τέλει ακυρώθηκε, αυταπατώνται.
Η επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Εργασίας για να εξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τις πλατφόρμες και τους παρόχους κατάρτισης αφενός είχε ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να ολοκληρώσει το έργο, αφετέρου τα πρόσωπα που ορίστηκαν για να την απαρτίσουν, η διαδικασία που προβλέφθηκε με απόφαση Βρούτση και οι… περίεργες απευθείας αναθέσεις που ακολούθησαν (!) προκαλούν ερωτήματα.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή απαρτίστηκε από τον Γεώργιο Στρουζάκη, ειδικό εμπειρογνώμονα, εξωτερικό συνεργάτη του υπουργείου ως πρόεδρο, τον Γιάννη Δενδρινό (διατέλεσε συνεργάτης του Γ. Βρούτση στην πρώτη θητεία του ως υπουργού Εργασίας το 2012), διευθυντή της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας του υπουργείου, και την Πηνελόπη Αγγελοπούλου, προϊσταμένη της Ε.Υ. ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ.
Τα δύο βασικά ερωτήματα που γεννώνται είναι τα εξής: α) Πώς είναι δυνατόν οι προσφορές των ΚΕΚ να υποβλήθηκαν μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 5 Απριλίου και η επιτροπή να κατόρθωσε να γνωμοδοτήσει θετικά (για το πρόγραμμα που στη συνέχεια με δήλωσή του ο κ. Βρούτσης είπε ότι δεν είχε τα αναμενόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά) την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 6 Απριλίου, και β) ποια σχέση έχει ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Στρουζάκης με τον συνονόματό (;) του διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΕΟΝΙΧ Α.Ε., στην οποία τις ημέρες που ακολούθησαν δόθηκαν με απευθείας ανάθεση τρία έργα, συνολικής δαπάνης περίπου 165.000 ευρώ (είναι συνωνυμία, συγγενείς ή το ίδιο πρόσωπο);
Στην εταιρία αυτή με απευθείας αναθέσεις από τις 10 έως και τις 14 Απριλίου, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, δόθηκαν τρία έργα. Συγκεκριμένα, στις 10 Απριλίου της δόθηκε το έργο παραμετροποίησης και θωράκισης 100 φορητών υπολογιστών του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ (για 44.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ) και στη συνέχεια της προμήθειας ενοποιημένου συστήματος κυβερνοασφάλειας στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη για συνολικά 120.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ (το έργο αυτό «έσπασε» στα δύο για να δοθεί το ποσό με βάση το πλαφόν των 60.000 ευρώ που προβλέφθηκε με την ΠΝΠ της 20ής Μαρτίου για τις απευθείας αναθέσεις).
Επίσης, ερωτήματα προκαλούνται σε σχέση με τον ρόλο της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Αννας Στρατινάκη, η οποία ήταν ξανά στην ίδια θέση στην πρώτη θητεία του κ. Βρούτση ως υπουργού Εργασίας, το 2012. Στο γραφείο της κυρίας Στρατινάκη τον περασμένο Οκτώβριο προσλήφθηκε ως μετακλητή, στον ρόλο της νομικής συμβούλου, η δικηγόρος Ευγενία Παπαβασιλείου, η οικογένεια της οποίας έχει ένα από τα ΚΕΚ τα οποία μπήκαν στο επίμαχο πρόγραμμα με τα voucher και θα λάμβαναν αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Είναι κοινώς γνωστό πως μέσω των ΚΕΚ μοιράζονται πολλά ευρωπαϊκά και δημόσια κονδύλια. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο κ. Βρούτσης είχε φροντίσει από νωρίς να… πιάσει πόρτα, όπως λέει και ο λαός. Δεν άφησε την αρμοδιότητα αυτή (όπως και καμία άλλη ουσιαστική) να του την πάρει ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του τον Ιούλιο του 2012 καταγγέλλοντας τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και αποχώρησε και από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Βρούτσης συγκρούστηκε και στη νέα θητεία του στο υπουργείο Εργασίας με τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη. Η κόντρα τους, με το καλημέρα, οδήγησε στην έξοδο τον δεύτερο.
Γιατί διαρρέει ότι «το πρόγραμμα του ήρθε έτοιμο»
Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου για την τηλεκατάρτιση και την ακύρωση του υπουργού Εργασίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κύκλοι του Βρούτση επιχείρησαν να απαντήσουν διαρρέοντας πως «το πρόγραμμα του ήρθε έτοιμο». Θέλησε με αυτόν τον τρόπο να μετριάσει τις ευθύνες του ή έστειλε μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου πως γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις; Εχει καταγραφεί, πάντως, πως το πρόγραμμα voucher στήριξαν με θέρμη πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης, όπως και βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Αδωνις Γεωργιάδης, που μετά το επικό άδειασμα που υπέστη ως συναρμόδιος υπουργός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησε σε ακόμη μία πολιτική κυβίστηση.
Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Βρούτσης ως υπουργός Εργασίας είναι… τελειωμένος. Είτε τώρα είτε αργότερα, σε έναν ανασχηματισμό, θα απομακρυνθεί. Ακούγονται, μάλιστα, ήδη και ονόματα για τη διαδοχή του. Εξέθεσε την κυβέρνηση σε μια κρίσιμη περίοδο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έδωσε πολιτικό ανάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η επόμενη ημέρα, πάντως, για τον κ. Βρούτση έχει την πολιτική σημασία της. Θα παραμείνει στην κυβέρνηση ή όχι;
ΠΗΓΗ «Κυριακάτικη δημοκρατία»