Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα Τρίτη (6/1) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση ηγετών της «συμμαχίας των προθύμων» για την Ουκρανία, που συγκαλεί ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Η σύνοδος της «συμμαχίας των προθύμων» έχει ως στόχο να καταδείξει τη «σύγκλιση» μεταξύ της Ουάσιγκτον, των Ευρωπαίων και του Κιέβου σε ό,τι αφορά τους «επιχειρησιακούς όρους» των εγγυήσεων ασφαλείας που θα δοθούν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Παρόντες Γουίτκοφ και Κούσνερ
Είκοσι επτά ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων, κυρίως από την Ευρώπη, αναμένονται στη γαλλική πρωτεύουσα για αυτήν τη νέα σύνοδο όπου θα εκπροσωπηθούν συνολικά 35 χώρες. Παρόντες θα είναι επίσης οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, στην πρώτη αμερικανική συμμετοχή σε μια δια ζώσης σύνοδο αυτής της συμμαχίας που συγκροτήθηκε την άνοιξη με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένονται επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Καναδός ομόλογός της Μαρκ Κάρνεϊ.
Στο επίκεντρο η ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης
Οι συζητήσεις αναμένεται ότι θα επικεντρωθούν κυρίως στους «όρους» μιας μελλοντικής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και στο πώς θα απαντήσουν στην περίπτωση παραβίασής της. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, θα συζητηθεί επίσης «η ανάπτυξη μιας πολυεθνικής δύναμης» για την ασφάλεια της Ουκρανίας, στο πλαίσιο μιας πιθανής πολιτικής συμφωνίας.
Οι αποφάσεις βρίσκονταν ακόμη στο στάδιο της «οριστικοποίησης» σήμερα.
Οι ηγέτες δεν αναμένεται να αποκαλύψουν παρά μόνο «όσα επιτρέπει το στρατιωτικό απόρρητο να πουν», προειδοποίησε ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ότι θα ανακοινωθεί το μέγεθος της πολυεθνικής δύναμης ή η συμβολή των χωρών που δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν, όπως η Γαλλία και η Βρετανία.
Δείτε επίσης:
Η Ελλάδα υπέρ της καθολικής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου
Κίεβο: Παραιτήθηκε ο αρχηγός των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας – Γνωρίζει κάτι;


Καλά αυτός πάλι δεν ντρέπεται λιγάκι νά αποκαλείται και να τόν αποκαλούν πρόθυμο;
θα τις αδειασω !!! δεν θα αφησω τιποτα στις αποθηκες !!! ολα για τον φιλο μου τον τακουνατο !!! τα μεμετια ειναι αδελφια μας !!!